Μπορεί να διαφωνείτε διαμετρικά με την άποψη πως το «πολύ μαζί σκοτώνει» πρέπει τουλάχιστον να παραδεχτείτε ότι κάποιες φορές λίγη απόσταση -ή ακόμα και ένας χωρισμός- θα έκανε καλό. Δεν εννοούμε βέβαια το τέλος της σχέσης -το οποίο μπορεί πάντα γίνει με φιλικό τρόπο-, αλλά μια λύση ανάγκης για όσους και όσες χάνουν τον ύπνο τους εξαιτίας συνηθειών ή προβλημάτων των συντρόφων τους. Και όπως έχει δείξει μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, είναι πολλοί.

Το «διαζύγιο ύπνου» ή «sleep divorce» θα γίνει σανίδα σωτηρίας για όλους όσοι θυσιάζουν την πολύτιμη ξεκούραση τους για να κοιμούνται στο πλευρό των συντρόφων τους, έστω και αν δεν το καταφέρνουν ποτέ αφού το ροχαλητό και οι σβούρες από δίπλα μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμα και τα κορυφαία tips για καλό ύπνο. Και ο ψυχολόγος Mark Travers, Ph.D., εξηγεί γιατί το εν λόγω διαζύγιο «μολονότι δίνει την εικόνα μιας κατάστασης που αναστάτωσε τον παράδεισο, τα κίνητρα πίσω από αυτό είναι γενικά καλοπροαίρετα και, πράγματι, εμπειρικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα».

Κάποια από τα βασικά προβλήματα που δεν αφήνουν τον έναν να κλείσει μάτι, ενώ ο άλλος αποκομίζει τα οφέλη του καλού ύπνου, είναι:
  • δυνατό ροχαλητό. Το συνεχές ροχαλητό του ενός συντρόφου μπορεί να κρατήσει τον άλλο ξύπνιο, οδηγώντας σε στέρηση ύπνου.
  • διαφορετικό timing. Εάν ο ένας σύντροφος είναι νυχτοπερπατητής ενώ ο άλλος ξυπνάει νωρίς, αυτό μπορεί να διαταράξει το αμοιβαίο μοτίβο ύπνου.
  • ο ανήσυχος ύπνος. Ένας σύντροφος που στριφογυρίζει, σηκώνεται συχνά ή έχει σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του άλλου.
  • η υπνική άπνοια. Οι σύντροφοι που έχουν υπνική άπνοια όχι μόνο ροχαλίζουν δυνατά, αλλά μπορεί επίσης να έχουν ακανόνιστα μοτίβα αναπνοής, προκαλώντας ανησυχία και αναστάτωση στον άλλον.

Πέρα από τη συνολική υγεία, η ποιότητα του ύπνου έχει επιδράσεις και στη σχέση. Μια παλαιότερη μελέτη στο Social Psychological and Personality Science έδειξε ότι ένα μόνο βράδυ κακού ύπνου του ενός συντρόφου είναι αρκετό για να αυξηθούν οι εντάσεις, με την επανάληψη του φαινομένου να εντείνει τις συγκρούσεις και να υποβαθμίζει τη σχέση.

Η παραπάνω έρευνα ανέδειξε μια ακόμα σημαντικότερη απώλεια συνεπεία του φτωχού ύπνου, μία κρίσιμη πτυχή κάθε σχέσης σύμφωνα με τον Δρ Travers: την ενσυναίσθηση. Οι σύντροφοι χάνουν τη δυνατότητα να κατανοούν και να αποκρίνονται τα συναισθήματα του άλλου, να μπορούν να αντιμετωπίζουν ψύχραιμα τις καταστάσεις, με κίνδυνο πυρκαγιάς από μια σπίθα και ως αποτέλεσμα ακόμα και τον χωρισμό.

Photo: Shutterstock

Δύο tips για ένα «υγιές» διαζύγιο

1. Μαζί το Σαββατοκύριακο

Τα Σαββατοκύριακα μπορούν να γίνουν ιδανική ευκαιρία για «επανασύνδεση» στον ύπνο. Σύμφωνα με τον Δρ Travers, η ένταση της εβδομάδας υποχωρεί και το διήμερο της ξεκούρασης δίνει την ευκαιρία στο ζευγάρι να έρθει κοντά και να επικοινωνήσει αλλά παράλληλα να αναζωπυρώσει και το πάθος στη σχέση.

Μια μελέτη στο The Journal of Sex Research έδειξε ότι η σεξουαλική ικανοποίηση στη σχέση βασίζεται κυρίως στις «έμμεσες ερωτικές πεποιθήσεις», τις ασυνείδητες δηλαδή κατασκευές που δημιουργούν οι σύντροφοι για τους εαυτούς τους και τις συμπεριφορές τους, παρά στο περικείμενο της σεξουαλικής συνεύρεσης. Είναι πιο σημαντικό δηλαδή αν το σεξ ήταν ξαφνικό ή προσχεδιασμένο παρά οι περιστάσεις.

2. Η «ιεροτελεστία» πριν τον ύπνο

Στο διάστημα πριν τον ύπνο μπορεί να καθιερωθεί ένα ειδικό τελετουργικό κοινών δραστηριοτήτων που στόχο έχουν να προετοιμάσουν το σώμα για τον ύπνο στα χωριστά κρεβάτια. «Μπορεί να είναι απλό όσο το να παρακολουθήσετε μαζί μια εκπομπή, να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να συζητήσετε τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας ή ακόμη και να κάνετε μαζί διαλογισμό ή άλλες ασκήσεις χαλάρωσης» αναφέρει ο Δρ Travers. Έτσι οι σύντροφοι έχουν νιώσει ότι η σύνδεσή τους παραμένει ισχυρή, ακόμα και αν πρέπει να χωρίζονται για τις ανάγκες του ύπνου.

«Η προτεραιοποίηση των αναγκών του ύπνου δεν σημαίνει υποβάθμιση της σχέσης· στην πραγματικότητα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιείς αλληλεπιδράσεις, βαθύτερη κατανόηση και ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των συντρόφων. Θυμηθείτε: Δεν είναι θέμα ο ύπνος σε χωριστά κρεβάτια, αλλά να κοιμάστε καλά για να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, μαζί» σημειώνει καταληκτικά ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης: 

Υπνική Άπνοια: Τεστ αποκαλύπτει τον κίνδυνο σε 5′

Τέσσερις λόγοι που το σεξ είναι καλύτερο από τη γυμναστική

Δεν σας «πιάνει» εύκολα ο ύπνος; Τι σημαίνει αυτό για την μνήμη και την υγεία σε μια δεκαετία