Στη ρομαντική κομεντί «Πώς να χωρίσετε σε δέκα μέρες», η πρωταγωνίστρια Άντι Άντερσον (Κέιτ Χάντσον), προκειμένου να ολοκληρώσει το άρθρο της για το πώς θα κάνει κάποιον να την ερωτευτεί και μετά να τον χωρίσει σε δέκα μέρες, οδηγείται σε -φαινομενικά- ορισμένες ενοχλητικές συμπεριφορές, που θα μπορούσαν όντως να οδηγήσουν σε ένα χωρισμό.

Ο συμπρωταγωνιστής της, όμως, Μπέντζαμιν Μπάρρυ (Μάθιου Μακόναχι), έχει ως στόχο να αποδείξει ότι θα κάνει μια γυναίκα να τον ερωτευτεί μέσα σε δέκα μέρες. Κανένας βέβαια από τους δύο δεν υπολόγισε στην πραγματικότητα τον παράγοντα «έρωτας».

Ενώ λοιπόν οι τακτικές της Άντι θα αποτελούσαν ένα παράδειγμα προς… αποφυγή, και φυσικά προϊόν μυθοπλασίας, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, μερικοί από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που οδηγούν στον χωρισμό είναι πιο σοβαροί, όπως η προσωπικότητα του συντρόφου, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η απομάκρυνση του συντρόφου.

Αν λοιπόν, πιστεύετε, πως ήρθε το τέλος της σχέσης, ακολουθούν παρακάτω πέντε πράγματα που θα πρέπει όντως να αναλογιστείτε, προτού πάρετε αυτή τη μεγάλη απόφαση να τερματίσετε μια σχέση.

Σιγουρευτείτε

Προτού το αποφασίσετε, είναι σημαντικό να μην κάνετε βιαστικές κινήσεις και να καταστρώσετε ένα σχέδιο δράσης βήμα προς βήμα. Αρχικά, δώστε χρόνο στη σχέση σας και φροντίστε να τη βελτιώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Παράλληλα, κλείστε όλες τις ανοιχτές υποθέσεις και επικοινωνήστε τα παράπονά σας, για να αφήσετε την πικρία στην άκρη.

Προσεγγίστε την κατάσταση με συμπόνια

Να θυμάστε ότι θα βγουν στην επιφάνεια πολλά συναισθήματα και από τις δύο πλευρές, οπότε μπορείτε να είστε ειλικρινείς, αλλά ευγενικοί ταυτόχρονα. Σίγουρα δεν υπάρχει ο τέλειος χωρισμός, αλλά μπορείτε να επιλέξετε πώς θα τον χειριστείτε.

Tερματήστε τη σχέση πάντα κατ’ ιδίαν 

Δείξτε στον/στην σύντροφό σας τον σεβασμό που του αξίζει, επιλέγοντας μια ουδέτερη, ιδιωτική τοποθεσία που θα κάνει τον χωρισμό όσο το δυνατόν πιο ομαλό. Έτσι, εάν κάποιος από τους δύο είναι πιο θα είναι πιο συναισθηματικά φορτισμένος, δε θα βρεθεί σε δύσκολη θέση σε κάποιο δημόσιο χώρο. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα, όπως όταν πρόκειται να διακόψετε μια κακοποιητική σχέση ή μια σχέση των δύο ραντεβού.

Κόψτε τις μετέπειτα επαφές 

Είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να διατηρηθούν οι αποστάσεις, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό μετά τον χωρισμό. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας θα πάρει το χρόνο του, δείχνοντας παράλληλα σεβασμό ο ένας στην απόφαση του άλλου. Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις οι πρώην μπορούν να παραμείνουν φίλοι, μέχρι όμως να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και να έχουν και τα δύο μέρη την ευκαιρία να επουλωθούν.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προχωρήσετε παρακάτω

Ο χωρισμός δεν χρειάζεται πάντα να είναι μια εντελώς αρνητική συνθήκη, αλλά και μια ευκαιρία να εξελιχθείτε. Μερικές φορές, το να μάθετε να είστε ευτυχισμένοι και μόνοι σας είναι ναι μεν δύσκολο, αλλά μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία δοκιμάσετε νέα πράγματα και να αναπτυχθείτε.

Διαβάστε επίσης:

Θέλει να σας χωρίσει: Υπάρχει τρόπος να το καταλάβετε τρεις μήνες νωρίτερα

Σχέσεις: Τα ετερώνυμα (δεν) έλκονται