Όσο περνούν τα χρόνια αρκετοί είναι εκείνοι που αρχίζουν να αναρωτιούνται αν το σεξ παραμένει ένας συνδυασμός ευχαρίστησης και άσκησης ή αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά. Τα ερωτήματα αυτά μπορεί να φαίνονται παιδαριώδη, στην πραγματικότητα όμως απασχολούν πολλούς ανθρώπους τόσο ώστε να αναζητήσουν σαφείς επιστημονικές απαντήσεις.

Διάδρομος εναντίον στρώματος
Για να αξιολογήσουν τις καρδιαγγειακές συνέπειες της σεξουαλικής δραστηριότητας, οι ερευνητές παρακολούθησαν εθελοντές τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης στον διάδρομο ενός γυμναστηρίου όσο και κατά τη διάρκεια του σεξ στο σπίτι. Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντικά 13 γυναίκες και 19 άνδρες μέσης ηλικίας 55 ετών, εκ των οποίων σχεδόν τα 2/3 των ανδρών ήταν παντρεμένοι, το 70% έπασχε από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση και το 53% λάμβανε β-αναστολείς. Επίσης, παρά το καρδιακό τους ιστορικό, οι άνδρες ανέφεραν ότι ασκούνταν περίπου τέσσερις φορές την εβδομάδα και ότι είχαν σεξουαλική δραστηριότητα έξι φορές τον μήνα κατά μέσο όρο.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της άσκησης στον διάδρομο και της σεξουαλικής πράξης, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο διάδρομος ήταν πιο κουραστικός για την καρδιά. Σε μια κλίμακα έντασης 1-5, οι άνδρες αξιολόγησαν την άσκηση στο διάδρομο με 4,6 και το σεξ με 2,7, ενώ για τις γυναίκες το σεξ ήταν ακόμα λιγότερο κουραστικό σε όλους τους τομείς.

Το σεξ για την άσκηση
Οι άνδρες φαίνεται να ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια όταν σκέφτονται και μιλούν για το σεξ παρά στην ίδια την πράξη. Κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης, ο καρδιακός ρυθμός ενός άνδρα σπάνια ξεπερνά τους 130 χτύπους το λεπτό και η συστολική του πίεση σχεδόν πάντα παραμένει κάτω από 170. Γενικότερα, η μέση σεξουαλική δραστηριότητα βαθμολογείται ως άσκηση ήπιας έως μέτριας έντασης. Όσον αφορά την κατανάλωση οξυγόνου, ανέρχεται σε 3,5 METS (μεταβολικά ισοδύναμα), όσο δηλαδή καταναλώνουμε και όταν χορεύουμε, σκουπίζουμε ή παίζουμε πινγκ πονγκ. Στο σεξ καίμε περίπου πέντε θερμίδες το λεπτό, δηλαδή τέσσερις περισσότερες από όσο καίει ένας άνδρας που βλέπει τηλεόραση, αλλά σχεδόν το ίδιο με όσο καίμε όταν παίζουμε γκολφ.

Το σεξ για την απόλαυση
Η έξαψη και το στρες που δημιουργεί το σεξ μπορεί να προκαλέσει έκρηξη αδρεναλίνης στον οργανισμό. Σε γενικές γραμμές, τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης είναι πιθανό να οδηγήσουν ανά περιπτώσεις σε καρδιακή προσβολή και αρρυθμία, δηλαδή ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Ισχύει το ίδιο και για το σεξ; Στη θεωρία, ναι, πρακτικά όμως είναι πολύ σπάνιο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του συμβατικού σεξ με έναν οικείο ερωτικό σύντροφο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι λιγότερο από μία στις 100 καρδιακές προσβολές σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ για τις θανατηφόρες αρρυθμίες το ποσοστό είναι μόλις μία στις 200. Με απλά λόγια, για έναν υγιή 50χρονο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σε ένα δεδομένο χρόνο είναι ένα στο εκατομμύριο, με το σεξ να διπλασιάζει μεν τον κίνδυνο, αλλά και πάλι να μην ξεπερνά τις δύο στο εκατομμύριο. Για τους πάσχοντες από καρδιακές παθήσεις, ο κίνδυνος είναι 10 φορές μεγαλύτερος, αλλά ακόμα και γι’ αυτούς, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά τη διάρκεια του σεξ είναι μόλις 20 στο εκατομμύριο.

Ασφαλές σεξ
Το σεξ είναι ένα φυσικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Για όλους τους άνδρες, είτε πάσχουν από κάποια καρδιακή πάθηση είτε όχι, ο καλύτερος τρόπος να κάνουν το σεξ μια ασφαλή γι’ αυτούς διαδικασία είναι να παραμείνουν σε φόρμα, να σταματήσουν το κάπνισμα, να ασκούνται τακτικά, να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, να έχουν ένα φυσιολογικό βάρος και να αποφεύγουν το πολύ αλκοόλ.

Περιττό, βέβαια, να πούμε ότι κανείς δεν πρέπει να ξεκινά μια σεξουαλική συνεύρεση αν δεν αισθάνεται καλά και ότι όσοι άνθρωποι βιώνουν πιθανά καρδιακά συμπτώματα κατά τη διάρκεια του σεξ πρέπει να διακόπτουν άμεσα τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες και τις προφυλάξεις, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το σεξ είναι ασφαλές για την καρδιά.