Το κρεβάτι του είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει ένας στους τρεις για να εξασφαλίσει έναν επαρκή, ποιοτικό ύπνο, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου . Το «διαζύγιο ύπνου» ή “sleep divorce” θα αποτελέσει λύση για την προστασία της πολύτιμης ξεκούρασης από το ροχαλητό, τις στροφές δίκην σβούρας και κάθε άλλη συνήθεια των συντρόφων που μπορεί να τη διαταράξει. Θα προφυλάξει, ωστόσο, και την ίδια τη σχέση.

«Γνωρίζουμε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να χαλάσει τη διάθεση και όσοι τον στερούνται έχουν περισσότερες πιθανότητες για καυγάδες με τους συντρόφους τους. Πολύ πιθανώς να αρχίσει μια δυσανασχέτηση προς τον σύντροφο που χαλά τον ύπνο, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις» δήλωσε η Δρ Seema Khosla, πνευμονολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας. «Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός τόσο για την υγεία όσο και για την ευτυχία, οπότε δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ορισμένα ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται χωριστά για τη συνολική τους ευημερία».

Τα παραπάνω πιστοποιούνται μέσα από πλήθος ερευνητικών ευρημάτων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο Psychoneuroendocrinologyτα άτομα που στερούνται συστηματικά τον καλό ύπνο στο πλαίσιο της σχέσης είναι πιο επιρρεπή σε συγκρούσεις με τους συντρόφους. Άλλη έρευνα του 2023 διαπίστωσε ότι η απώλεια ύπνου μειώνει τα επίπεδα της ακρίβειας στην ενσυναισθητική ικανότητα, είναι δυσκολότερο δηλαδή για τα άτομα που στερούνται ύπνο να κατανοήσουν ή να ερμηνεύσουν τα συναισθήματα των συντρόφων τους.

Ποιοι εγκαταλείπουν την κρεβατοκάμαρα

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να επιλέξουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, με τους μισούς σχεδόν (45%) να δηλώνουν ότι κοιμούνται περιστασιακά ή συστηματικά σε άλλο δωμάτιο, συγκριτικά με το 25% των γυναικών.

Όσον αφορά τις ηλικίες, περίπου οι μισοί (43%) από τους millennials (1981 – 1996) κοιμούνται περιστασιακά ή συστηματικά σε άλλο δωμάτιο για να αφήσουν το κρεβάτι στον σύντροφο, ακολουθούμενοι από το ένα τρίτο (33%) για τα άτομα της γενιάς Χ (1965-1980), το 28% των της γενιάς Ζ (1997 – 2012) και το 22% των baby boomers (1946 – 1964).

Πότε ανησυχεί το επίμονο ροχαλητό

«Μπορεί ο όρος “διαζύγιο ύπνου” να ακούγεται σκληρός, στην ουσία φανερώνει απλώς ότι οι άνθρωποι προτεραιοποιούν τον ύπνο και αλλάζουν δωμάτιο το βράδυ εφόσον χρειάζεται» σχολίασε η Δρ Khosla, υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι «αν το δυνατό ροχαλητό του ενός γίνεται ο λόγος για χωριστές “κρεβατοκάμαρες”, τότε ο άλλος θα πρέπει αν τον ενθαρρύνει να απευθυνθεί σε γιατρό για τον έλεγχο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που μπορεί να ροχαλίζουν».

Το δυνατό και συχνό ροχαλητό δεν είναι απλώς ενόχληση αλλά, συνήθως, ένα κοινό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας και, χωρίς να αποτελεί κανόνα για την ύπαρξη  της διαταραχής του ύπνου, μπορεί να αποτελεί  ένα ισχυρό προειδοποιητικό σημάδι. Ακόμα ισχυρότερη ένδειξη είναι ο συνδυασμός ροχαλητού με παύσεις στην αναπνοή, αγκομαχητό ή αίσθημα πνιγμού.

Άλλα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας περιλαμβάνουν την κόπωση ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τον μη αναζωογονητικό ύπνο, την αϋπνία, τις πρωινές κεφαλαλγίες, τη νυκτουρία, τη δυσκολία συγκέντρωσης, την απώλεια μνήμης, τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, την ευερεθιστότητα και δυσκολία να μείνετε ξύπνιοι ενώ βλέπετε τηλεόραση ή οδηγείτε. Το υπερβολικό σωματικό βάρος αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τη διαταραχή.