Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τον σύντροφό σας να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα και να ξεπεράσετε το ροχαλητό του συντρόφου σας.

Αλλαξτε τη θεση του ύπνου και ανασηκώστε ελαφρά το κεφάλι στο μαξιλάρι έως και κατά δέκα εκατοστά. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η αναπνοή – υπάρχουν και ειδικά μαξιλάρια για αυτό το σκοπό.

Προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι, όχι ανάσκελα. Συχνά αναφέρεται το κόλπο με το μπαλάκι του τέννις – ράβουμε ένα στη ράχη στη πιζάμας οπότε δεν είναι δυνατό να ξαπλώσει κάποιος ανάσκελα.

Δοκιμάστε κάποιο βοήθημα π.χ. ταινία ή συσκευή που ανοίγει τους αεραγωγούς και τους διατηρεί ανοιχτούς στη διάρκεια της νύχτας.

Πριν πάτε στο κρεβάτι φροντίστε να έχετε καθαρή μύτη. Οτιδήποτε προκαλεί συμφόρηση της μύτης θα δυσκολέψει την αναπνοή σας. Χρησιμοποιείστε φυσιολογικό ορό.

Ιδανικά ο αέρας στην κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι υγρός και όχι ξηρός διαφορετικά θα ερεθίσει τους βλεννογόνους της μύτης και του φάρυγγα. Ενας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει.

Η απώλεια βάρους πάντα βοηθά επειδή μειώνει τον λιπώδη ιστό στο πίσω μέρος του λαιμού και μειώνει το ροχαλητό.

Αποφύγετε το αλκοόλ, αλλά και τα υπναγωγά χάπια και τα ηρεμιστικά επειδή προκαλούν έντονη μυοχάλαση και επηρεάζουν την αναπνοή.

Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο.

Η ήπια άσκηση ακόμη και αν δεν οδηγήσει σε απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε τόνωση των μυών της περιοχής του λαιμού και σε μείωση του ροχαλητού.

Η διακοπή του καπνίσματος τέλος βοηθά επειδή το κάπνισμα ερεθίζει τους βλεννογόνους του λαιμού. Αν και δύσκολο βήμα πάντα προσφέρει άμεση ανακούφιση από το ροχαλητό.

 

Διαβάστε επίσης

Ροχαλητό: Πριν αλλάξετε κρεβατοκάμαρα δείτε τις λύσεις για την υπνική άπνοια

Υπνική άπνοια: Η μάσκα μειώνει το ροχαλητό και προστατεύει το μυαλό!