Αυξάνονται τα κρούσματα λιστερίωσης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης την τελευταία πενταετία, που προκλήθηκαν από μολυσμένα συσκευασμένα προϊόντα καπνιστού σολομού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), εμφανίστηκε το Μάρτιο του 2024 κρούσμα στη Δανία, γεγονός που υποδηλώνει συνεχή κίνδυνο περαιτέρω λοιμώξεων. Τα προηγούμενα χρόνια και από το 2019 έχουν αναφερθεί συνολικά 20 περιπτώσεις λοίμωξης από Listeria monocytogenes, με κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Δανία (17), τη Γερμανία (1) και την Ιταλία (2). Ο αριθμός τους, μάλιστα, κατέγραψε κατακόρυφη αύξηση το 2021.

Από αυτούς τους ασθενείς, οι πέντε τελικά κατέληξαν, γεγονός που υποδεικνύει υψηλή σοβαρότητα της λοίμωξης, ιδίως μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις.

Οι εθνικές αναλύσεις των γονιδιωματικών δεδομένων αποκάλυψαν την ανίχνευση πέντε ταυτοποιημένων απομονώσεων του L. monocytogenes ST1607 από τέσσερα προϊόντα καπνιστού σολομού σε φέτες (συνολικά τέσσερις παρτίδες) που παρασκευάστηκαν στη Δανία την περίοδο μεταξύ 2021 και 2024. Η διανομή αυτών των μολυσμένων προϊόντων στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ιταλία, όπου δηλαδή αναφέρθηκαν τα κρούσματα.

Παρά το γεγονός ότι είχαν εφαρμοστεί μέτρα ελέγχου στο εργοστάσιο και είχαν πραγματοποιηθεί αποσύρσεις και ανακλήσεις μολυσμένων παρτίδων, νέες παρτίδες μολυσμένων προϊόντων θα μπορούσαν ακόμη να διατίθενται στην αγορά, έως ότου να εντοπιστούν και να ελεγχθούν κατάλληλα τα πιθανά μολυσμένα σημεία στο εργοστάσιο και η πηγή της μόλυνσης στην αλυσίδα παραγωγής ψαριών.

Oι ειδικοί του ECDC προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν και νέα κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μεταξύ ευάλωτων ατόμων, έως ότου εντοπιστούν οι εστίες της μόλυνσης και εφαρμοστούν διορθωτικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Φαγητό: Πόσες φορές είναι ασφαλές να το ξαναζεστάνουμε – Χρήσιμα tips

Κοτόπουλο και ψάρι: Τα μαγειρικά λάθη που οδηγούν στον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ξαναμαγειρεμένο λάδι