Όταν ξυπνάμε, οι περισσότεροι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να δραστηριοποιηθούμε. Πολλοί είναι εκείνοι που φωνάζουν «καφέ!» πριν καν σηκωθούν, ενώ άλλοι τρέχουν να προλάβουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Πολλοί θα δυσανασχετούσαν στην ιδέα να ξεκινήσουν την ημέρα τους με έναν πρωινό περίπατο, όταν όμως ανακαλύψουν τα σημαντικά οφέλη για την υγεία, ίσως βρουν τρόπο να εντάξουν το περπάτημα στην καθημερινότητά τους – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πάνε στη δουλειά με τα πόδια!

Ακολουθούν τα οφέλη υγείας για όσους ξεκινούν τη μέρα τους περπατώντας

Τόνωση της ενέργειας

Εξασφαλίστε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνα αποκαλύπτει ότι αρκούν δέκα λεπτά ανεβοκατέβασμα της σκάλας για να νιώσετε περισσότερη τόνωση της ενέργειας από όση χαρίζει μια κούπα καφέ.

Βελτίωση της διάθεσης

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι μετά από έναν πρωινό περίπατο έχουν καλύτερη διάθεση. Το περπάτημα συνδέεται επίσης με αυξημένη αυτοεκτίμηση, μειωμένο στρες, λιγότερη κόπωση, αλλά και ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Επαρκής άσκηση

Κάνοντας έναν περίπατο, έχετε ήδη καλύψει ένα μεγάλο μέρος της απαιτούμενης ημερήσιας άσκησης, πριν καν ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Θέλετε να χάσετε βάρος; Ένας περίπατος μέτριας έντασης για 30 λεπτά κάθε πρωί μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικός σύμμαχος στην προσπάθειά σας, ειδικά εάν συνδυάζεται και μια ισορροπημένη διατροφή.

Ασπίδα προστασίας

Μερικά βήματα την ημέρα συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διαχείριση διάφορων προβλημάτων υγείας. Έρευνα έδειξε ότι 30 λεπτά καθημερινού περπατήματος μειώνουν κατά 19% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των ανθρώπων με διαβήτη. Το τακτικό περπάτημα έχει συσχετιστεί, επιπλέον, με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και ορισμένων τύπων καρκίνου.

 Ενδυναμώνει τους μύες

Αποκτήστε δυνατά πόδια με έναν μέτριο έως έντονο ρυθμό περπατήματος. Δοκιμάστε, επίσης, να εναλλάσσετε συνήθειες, πηγαίνοντας από το περπάτημα στην ανάβαση και άλλα.

Ενισχύει την πνευματική διαύγεια

Μην σας κάνει εντύπωση εάν δείτε τον εαυτό σας να σκέφτεται, να συγκεντρώνεται και να λειτουργεί καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εάν, πάλι, σας ταλαιπωρούν διάφορα προβλήματα, κάντε μια βόλτα και ίσως εκπλαγείτε από το πόσες ιδέες και λύσεις μπορεί να «γεννήσει» ένας απλός περίπατος.

Βελτιώνει τον ύπνο

Το περπάτημα αποτελεί ίσως την καλύτερη φυσική αντιμετώπιση όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον ύπνο. Μελέτη που διεξήχθη σε μεσήλικες με διαταραχές ύπνου ή ήπια αϋπνία διαπίστωσε πως όσοι ασκούνταν το πρωί είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πιο υγιεινός τρόπος ζωής

Εάν κάνετε το πρωινό περπάτημα συνήθεια, τότε ίσως δείτε τον εαυτό σας να στρέφεται αυτόματα σε πιο υγιείς επιλογές γενικότερα στην καθημερινότητά σας. Η ενέργεια και η ευεξία που χαρίζει το περπάτημα θα σας κρατήσει μακριά από ανθυγιεινά σνακ, που συνήθως αναζητάμε όταν νιώθουμε κόπωση, αυξάνοντας την επιθυμία σας να τα αντικαταστήσετε με πιο υγιεινές τροφές.

Πώς θα εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας

Εάν βρίσκετε δύσκολο να υιοθετήσετε αυτή τη συνήθεια, περπατήστε με έναν φίλο, που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συνεπείς. Εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο το πρωί, κάντε το περπάτημα μέρος της διαδρομής σας. Αυτή η απλή και εύκολη καθημερινή άσκηση υπόσχεται να κάνει θαύματα στην υγεία σας.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσα βήματα την ημέρα απομακρύνουν τον κίνδυνο 4 σοβαρών νόσων

Στρες: Η θεραπευτική κίνηση που ηρεμεί το μυαλό και βελτιώνει την ψυχική υγεία

Έρευνα: Με 10 λεπτά περπάτημα τη μέρα ένας 85χρονος μπορεί να παρατείνει τη ζωή του