Τρεις στους δέκα ανθρώπους από τον γενικό πληθυσμό αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και ένας στους δέκα θα υποφέρει από συμπτώματα όπως υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως επισημαίνουν στο ygeiamou ειδικοί, οι διαταραχές ύπνου δεν κάνουν διάκριση σε ηλικία, φύλο ή βιοτικό επίπεδο, με τους γρήγορους ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής να έχουν διαταράξει την απαραίτητη περίοδο ξεκούρασης και αναζωογόνησης.

Η δυσαρέσκεια από τον κακό και ανεπαρκή ύπνο, η κόπωση και η ατονία, η υπνηλία, η αδυναμία συγκέντρωσης, ο εκνευρισμός και η ευερεθιστότητα, η θλίψη και η μειωμένη λειτουργικότητα, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ όσων υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου. Πόσοι όμως θα καταφύγουν στον πνευμονολόγο ή νευρολόγο με ειδικότητα της ιατρικής του ύπνου ώστε να εντοπίσουν τις αιτίες που κρύβονται από αυτές μέσα από την πλέον εξειδικευμένη εξέταση, τη μελέτη ύπνου;

Πρόκειται για μια εξέταση ανώδυνη που μελετά το σύνολο σχεδόν των βασικών λειτουργιών του σώματος κατά τον ύπνο μέσω εξετάσεων όπως το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρο-οφθαλμογράφημα, ο έλεγχος κίνησης των μυών θώρακος και κοιλιάς, η ροή αέρα από τη μύτη και το στόμα, η καταγραφή του ροχαλητού, ο καρδιογράφημα, η οξυμετρία, ο έλεγχος κινήσεων των άκρων (διαβάστε περισσότερα εδώ). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ιδιαίτερη εξέταση που αποτελεί το ουσιαστικό εργαλείο για την διάγνωση καταστάσεων που πυροδοτούν τις διαταραχές όπως η υπνική άπνοια, η επιληψία, η καρδιακή ανεπάρκεια, η υπέρταση κ.α., καλύπτεται από ασφαλιστικά νοσοκομειακά προγράμματα.

Τι αναφέρουν οι όροι

Η ασφαλιστική κάλυψη για τη μελέτη ύπνου παρέχεται μόνο μέσα από το βασικό συμβόλαιο νοσοκομειακής περίθαλψης κατόπιν χρονικής αναμονής όπως 2 ασφαλιστικά έτη. Κάποιες εταιρείες θα τη συνδυάσουν την παροχή συγκεκριμένα με την υπνική άπνοια, καλύπτοντας την εξέταση και τη χειρουργική θεραπεία της αναπνευστικής πάθησης εφόσον χρειαστεί, ενεργοποιώντας και ό,τι προβλέπεται για το χειρουργικό επίδομα. Στους όρους άλλων εταιρειών δεν δίδονται περαιτέρω λεπτομέρειες παρά ότι καλύπτεται η εν λόγω ιατρική πράξη.

Δύο σημεία προσοχής:

  • Προβλήματα ύπνου μπορεί να εμφανίζουν άτομα με καταστάσεις που εμπίπτουν στις συνήθεις εξαιρέσεις των εταιρειών όπως: κατάχρηση αλκοόλ, λήψη ηρεμιστικών ή άλλών νευρολογικών-ψυχιατρικών φαρμάκων, νευρολογικά νοσήματα κ.α..
  • Μία διάκριση για τις διαταραχές του ύπνου αφορά τις αναπνευστικές (ροχαλητό, σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας, περιοδική αναπνοή, σύνδρομο υποαερισμού, νυχτερινή υποξυγοναιμία, επίδραση φαρμάκων κ.α.) και μη αναπνευστικές διαταραχές (αϋπνία, υπερυπνίες κεντρικής αιτιολογίας, διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού, παραΰπνίες, διάφορες κινητικές διαταραχές στον ύπνο, επίδραση φαρμάκων κ.α..). Δεδομένου ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι καταγραφής στις μελέτες ύπνου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ίσως να ζητήσουν διευκρινίσεις από τον ασφαλιστικό τους πάροχο σχετικά με την κάλυψη.

Τι αναμένεται μετά τη διάγνωση

Η μελέτη ύπνου μπορεί να φανεί χρήσιμη στη διάγνωση παθήσεων και καταστάσεων όπως η υπνική άπνοια αποφρακτικού ή κεντρικού τύπου (κεντρικό νευρικό σύστημα), νευρολογικές και νευρομυϊκές παθήσεις (π.χ. νόσος κινητικού νευρώνα, νόσος Parkinson, επιληψία), διαταραχές συμπεριφοράς στο στάδιο REM ύπνου, υπνοβασία, υπνικοί τρόμοι ή διαταραχές ύπνου σε άτομα με μεταβολικές, αναπνευστικές και καρδιολογικές νόσους. Εφόσον αναδειχθεί το πρόβλημα και ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί τη θεραπεία του μέσα από το νοσοκομειακό του πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν ότι:

  • αν οι διαταραχές οφείλονται σε ΧΑΠ και άλλες πνευμονοπάθειες, καλύπτονται όπως διαβάζετε εδώ και για την αποφρακτική υπνική άνοια, εδώ
  • αν ευθύνεται η παχυσαρκία, σήμερα πολλά ασφαλιστήρια καλύπτουν βαριατρικές επεμβάσεις όπως την αγορά και τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου, υπό όρους και προϋποθέσεις (σχετικά εδώ)
  • αν ανατομική διαμόρφωση όπως οπισθογναθία ή μικρογναθία προκαλεί τις διαταραχές, ίσως επιθυμείτε να τη διορθώσετε. Διαβάστε σχετικά εδώ
  • αν οι διαταραχές συνδέονται με ψυχιατρικά/νευρολογικά νοσήματα, σημειώνεται πως αποτελούν μη καλυπτόμενες συνήθως περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν συμβόλαια που περιλαμβάνουν κάποιες παροχές (περισσότερα εδώ).
  • αν καρδιοπάθεια όπως καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί άπνοιες κατά την διάρκεια του ύπνου, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια επέμβαση. Ανατρέξτε στις σχετικές επεμβάσεις που καλύπτει η εταιρεία σας και ζητήστε πληροφορίες.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι καθολικό δικαίωμα αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της καλής υγείας. Δια του λόγου το αληθές, ενημερωθείτε εδώ για τις ασθένειες που απειλούν έναν 60αρη που κοιμάται λιγότερο από 5 ώρες.

Διαβάστε επίσης:

Γάγγλια, νευρίτιδες και τενοντίτιδες άνω άκρων: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις