Καθώς διανύουμε την πιο κρύα εποχή του χρόνου, οι περισσότεροι αναζητούν τρόπους να ζεσταθούν, περνώντας όλο και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Νέα μελέτη, όμως, αναδεικνύει μερικά σημαντικά οφέλη των χαμηλών θερμοκρασιών για την ανθρώπινη υγεία. Συγκεντρώνοντας στοιχεία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aston συστήνουν να ξεκινήσετε από φέτος να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το κρύο λειτουργεί ως ισχυρός σύμμαχος για τη διασφάλιση της υγείας, τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής, όπως επισημαίνουν στη σχετική αναφορά τους οι ερευνητές, διευκρινίζοντας παράλληλα έξι βασικά οφέλη που προσφέρει το χαμηλό βαρόμετρο:

  • Υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία και προστατεύει από τις ιώσεις

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η άσκηση στο κρύο όχι μόνο αποτρέπει την εμφάνιση συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης, αλλά μειώνει και τις πιθανότητες να αρρωστήσετε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προετοιμάζοντας καλύτερα το σώμα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Επιπλέον, το κρύο κάνει την καρδιά να να εργάζεται πιο σκληρά για την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία της.

  • Οι προπονήσεις στο κρύο ενισχύουν την παραγωγή ενδορφινών, υποστηρίζοντας την ψυχική υγεία

Οι μικρότερες ημέρες του χειμώνα ευθύνονται συχνά για την εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), που χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή ενδορφινών και, κατ’ επέκταση, την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να ασκήσει βαθιά επίδραση στην ψυχική υγεία, ενισχύοντας την ορμόνη της ευεξίας και κρατώντας μακριά την εποχική συναισθηματική διαταραχή. Στην πραγματικότητα, η άσκηση αποδεικνύεται έως και 4 φορές πιο αποτελεσματική από τα αντικαταθλιπτικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ψυχικής δυσφορίας.

  • Ένα δροσερό περιβάλλον διασφαλίζει ποιοτικότερο ύπνο

Ο ύπνος σε ένα ψυχρότερο δωμάτιο μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μελατονίνης και να αποτρέψει τις αιχμές κορτιζόλης, που διαταράσσουν τον ύπνο, διασφαλίζοντας πιο ουσιαστική ξεκούραση. Μια χαμηλότερη θερμοκρασία στο χώρο όπου κοιμάστε διευκολύνει την ταχύτερη έναρξη του ύπνου, επιτρέποντας στο σώμα να αποβάλει την υπερβολική θερμότητα και να ευθυγραμμιστεί με τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος.

  • Το κρύο νερό διατηρεί το δέρμα σφριγηλό

Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον δροσερό αέρα αναζωογονούν το δέρμα, αναπληρώνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης D. Επιπλέον, η επιλογή του κρύου νερού το χειμώνα αποδεικνύεται ευεργετική για το δέρμα. Το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια, προκαλώντας ξηρότητα το δέρμα, ενώ το κρύο νερό βοηθά στη σύσφιξη των πόρων και τη μείωση της ερυθρότητας, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

  • Ενισχύει την καύση θερμίδων

Η άσκηση σε κρύες συνθήκες μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη θερμιδική δαπάνη, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους. Το σώμα εργάζεται σκληρότερα για να διατηρήσει την κεντρική του θερμοκρασία, ενισχύοντας έτσι τον μεταβολισμό και βοηθώντας στην καύση περισσότερων θερμίδων και λίπους.

  • Μια θεραπεία με κρύο νερό μπορεί να προσφέρει μυϊκή ανακούφιση

Η θεραπεία με κρύο νερό, είτε μέσω της κολύμβησης σε παγωμένα νερά, είτε μέσω κρύων ντους, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αν και η έρευνα στον τομέα αυτό είναι περιορισμένη. Η δρ. Samantha Wild από την Bupa GP σημειώνει μερικά βασικά οφέλη, όπως μειωμένο μυϊκό πόνο και δυσκαμψία, βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και καλύτερη συνολική και ψυχική ευεξία.

Το Πανεπιστήμιο του Portsmouth, ωστόσο, συνιστά προσοχή με τη βύθιση σε κρύο νερό, ειδικά σε υπαίθριες πηγές, για όσους δεν είναι μυημένοι σε αυτή την πρακτική και προτείνουν, αντ’ αυτού, τα ντους και τα λουτρά, όπου η θερμοκρασία και ο χρόνος έκθεσης μπορούν να ελεγχθούν ευκολότερα.

Διαβάστε ακόμη:

Γήρανση: Η θερμοκρασία που μπορεί να σταματήσει το χρόνο – Θα χρειαστείτε μπουφάν!

Τι κερδίζουν όσοι κάνουν ντους με παγωμένο νερό για 30”

Μπορεί ένα παγωμένο μπάνιο να μας γλιτώσει από άγχος και κατάθλιψη;