Το καλοκαίρι φεύγει, όχι όμως και οι λόγοι να βγούμε για έναν περίπατο στην παραλία. Πλήθος μελετών έχουν αναδείξει τα σημαντικά σωματικά και ψυχικά οφέλη του περπατήματος, από την απώλεια βάρους και τη μακροζωία έως την καταπολέμηση του στρες και την καλύτερη ψυχική διάθεση. Φαίνεται δε πως αυτές οι θετικές επιδράσεις είναι μεγαλύτερες όταν αποφασίζουμε να περπατήσουμε στην άμμο ή το τραχύ έδαφος που έχουν συνήθως οι παραλίες.

Τι κερδίζουμε 

1. Διπλάσια άσκηση συγκριτικά με το παραδοσιακό περπάτημα. Σύμφωνα με μελέτες, το περπάτημα στην άμμο απαιτεί περισσότερη ενέργεια, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια συγκριτικά με τη βάδιση σε λείο έδαφος. Ειδικότερα, μια μακροχρόνια έρευνα διαπίστωσε ότι απαιτείται 2,1 έως 2,7 φορές περισσότερη ενέργεια για περπάτημα με την ίδια ταχύτητα.

2. Ενισχύει δύναμη και αντοχή. Έγκριτοι personal trainers εξηγούν ότι το περπάτημα στην άμμο απαιτεί διαφορετικού είδους προσπάθεια σε σύγκριση με μια επιφάνεια όπως το πεζοδρόμιο ή ο διάδρομος. Η απαλή, ασταθής άμμος απαιτεί περισσότερη ενέργεια και έτσι ενεργοποιούνται οι μύες στα πέλματα, στους αστραγάλους και τα πόδια σας.

3. Βελτιώνει την ισορροπία. Η επιφάνεια της άμμου κάνει αναγκαία την καλύτερη στάση του σώματος και το σωστό τρόπο βαδίσματος ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητά μας. Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν ότι άτομα που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να αποκαταστήσουν τη βάδιση περπατώντας σε μια αμμώδη παραλία, αφού αναγκάζονται να έχουν καλύτερη ισορροπία.

 

Photo: Shutterstock

4. Αυξάνει τη βιταμίνη D. Γερά οστά και μύες, καλή καρδιακή υγεία, μικρότερος κίνδυνος ψυχικών διαταραχών στα παιδιά και προστασία έναντι του διαβήτη είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα δώρα της σημαντικής βιταμίνης D, γνωστής και ως βιταμίνης του ήλιου. Τα λόγια περιττεύουν όταν η ηλιόλουστη παραλία περιμένει να την περπατήσουμε, συνδυάζοντας άσκηση με πρόσληψη βιταμίνης D.

5. Είναι αγχολυτικό. Τους τοίχους διαφόρων κλινικών και διαγνωστικών κέντρων κοσμούν συχνά πίνακες με φυσικά τοπία λόγω της αγχολυτικής τους επίδρασης στους ασθενείς. Διάφορα έργα τέχνης μεταφέρουν στις αίθουσες ένα φαινόμενο που έχει καταγραφεί από επιστημονικές έρευνες: η φύση, από τα βουνά και τα δάση έως το τραγούδισμα των πουλιών και τη θάλασσα, έχουν συνδεθεί με καλύτερη πνευματική υγεία και μειωμένο στρες. Μια βόλτα στην παραλία εξασφαλίζει την αναγκαία για την ψυχική υγεία επαφή με το φυσικό μπλεενώ πρόκειται για δραστηριότητα σωτήρια για τα παιδιά. Μελέτη δημοσιευθείσα στο Journal of Environmental Psychology διαπίστωσε καλύτερη ψυχική υγεία σε ενήλικες που περνούσαν που περισσότερο χρόνο κοντά σε φυσικούς «μπλε χώρους» όπως η θάλασσα, οι λίμνες και τα ποτάμια.

6. Εγγυάται καλύτερο ύπνο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το φως της ημέρας μία ώρα μετά την αφύπνιση βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού, προκαλώντας διέγερση το πρωί και εντονότερη υπνηλία το βράδυ. Έπειτα το φως ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου που με τη σειρά της καθαρίζει το μυαλό από την πρωινή ομίχλη του εγκεφάλου. Περίπου 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο το πρωί εξασφαλίζει τα μέγιστα οφέλη, και εδώ βρίσκονται πέντε ακόμα πράγματα που πρέπει να κάνουμε κάθε πρωί για ποιοτικό ύπνο το βράδυ.

7. Βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής. “Grounding” ονομάζεται μια συνήθεια που έλκει την καταγωγή της στα βάθη των αιώνων και από τους αρχαίους πολιτισμούς, τότε που οι άνθρωποι αγκάλιαζαν ένα δέντρο ή έθαβαν τα πόδια τους στη γη -είτε με κάποιον άλλο τρόπο- για να μπορέσουν να συνδεθούν με τη φύση. Μπορεί η τεχνική που προσιδιάζει σε διαλογισμό να μοιάζει βγαλμένη από τις ταινίες Avatar, είναι όμως μια πραγματικότητα που σήμερα αποτελεί τάση στο πεδίο των εναλλακτικών θεραπειών -το grounding περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες- και έχει επιπλέον μελετηθεί από τους επιστήμονες για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Η πιθανότερη εξήγηση τις αποδίδει στα ελεύθερα ηλεκτρόνια της γης που εξουδετερώνουν τις υπαίτιες για το οξειδωτικό στρες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (ROS) και αζώτου (RNS), χαρακτηριστικό γνώρισμα της χρόνιας φλεγμονής.

8. Προάγει τον υγιεινό τρόπο ζωής. Μελέτες δείχνουν ότι περιοχές με περισσότερους φυσικούς μπλε χώρους σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Οι παραλίες σίγουρα προσφέρονται για κίνηση και άσκηση, από έναν απλό περίπατο έως έναν δυναμικό αγώνα beach volley.

4 Tips για να γίνει σωστά και με ασφάλεια

  • Αρχίζουμε με ήπιους τόνους για να  αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς από την προσπάθεια ισορροπίας στο τραχύ έδαφος.
  • Φροντίζουμε για τα κατάλληλα παπούτσια αν δεν μπορούμε με γυμνά πόδια και, εν προκειμένω, επιλέγουμε αθλητικά ή ειδικά αντιολισθητικά σανδάλια που προφυλάσσουν το πόδι από αιχμηρά αντικείμενα και πέτρες.
  • Προσέχουμε για καταστάσεις υγείας που προϋπάρχουν ώστε να μην τις επιδεινώσουμε (π.χ. προβλήματα στις αρθρώσεις) και χρησιμοποιούμε μπατόν (ειδικά μπαστούνια) εφόσον χρειάζεται.
  • Αποφεύγουμε το περπάτημα στην παραλία αν έχουμε κάποια πάθηση του ποδιού όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα ή διαβητικό πόδι.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινάτε τρέξιμο; Πέντε tips για καλύτερα αποτελέσματα

Τρέξιμο – Τραυματισμοί: Η απλή κίνηση που προφυλάσσει γόνατα και μέση

Βραδινό τρέξιμο και περπάτημα: Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε