Όσο εντείνονται οι χειμερινές θερμοκρασίες, τα άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο πιθανότατα θα εμφανίσουν εξάρσεις. Οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία και η αύξηση των βροχοπτώσεων επιδεινώνουν τον χρόνιο πόνο, καθιστώντας δύσκολη την ολοκλήρωση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Παθήσεις, όπως, η αρθρίτιδα, η ινομυαλγία και διάφορες άλλες αυτοάνοσες διαταραχές είναι αυτές που συχνά συνοδεύονται με συμπτώματα πόνου.

Οι ειδικοί του οργανισμού American Pain Consortium προτείνουν πέντε απλές στρατηγικές διαχείρισης του πόνου, που μπορούν να εφαρμοστούν απ’ όλους και με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Ντυθείτε ζεστά και με στρώσεις

Θυμάστε που μαμάδες μας μάς έντυναν σαν… κρεμμύδια; Την ίδια τακτική θα πρέπει να ακολουθήσετε και στην ενήλικη ζωή για να μην κρυώνετε και επιδεινωθεί ο πόνος και η δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Τα ρούχα σε στρώσεις παγιδεύουν τη θερμότητα και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, μειώνοντας τα επίπεδα του πόνου. Προτιμήστε μάλλινες κάλτσες, ισοθερμικά ρούχα και γάντια και σκουφιά για να προστατέψετε τα άκρα σας.

Κινηθείτε 

Η κίνηση κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να μοιάζει με πρόκληση, ωστόσο είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Η άσκηση βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών, που είναι φυσικά παυσίπονα που παράγει ο οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η ελαφριά άσκηση, όπως ένας σύντομος περίπατος, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Η ήπια γιόγκα ή οι διατάσεις μπορεί επίσης να συμβάλουν στη μείωση της μυϊκής δυσκαμψίας και του πόνου. Παρόλα αυτά, μην πιέσετε τον εαυτό σας με πιο έντονες ασκήσεις, καθώς ο χειμώνας δεν είναι η ιδανική εποχή για να ξεπεράσετε τα όριά σας.

Τρώτε υγιεινά

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, οδηγώντας σε μείωση των επιπέδων του πόνου. Γι’ αυτό, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμώντας τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και τους σπόρους chia είναι αντιφλεγμονώδη και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Αξιοποιήστε τη θερμότητα

Η προσθήκη θερμότητας στις επίπονες περιοχές μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο. Η θερμοθεραπεία χαλαρώνει τους μυς, τις αρθρώσεις και τους ιστούς, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον πόνο. Στις πηγές θερμότητας περιλαμβάνονται τα ζεστά ντους, τα θερμαντικά μαξιλάρια ή οι θερμοφόρες, που μπορούν να τοποθετηθούν στις περιοχές του πόνου για άμεση ανακούφιση. Επιπλέον, ζεσταθείτε καταναλώνοντας ζεστά ροφήματα (όπως τσάι και σούπα) και παραμένοντας σε ένα ζεστό δωμάτιο.

Διαλογισμός και ενσυνειδητότητα

Το άγχος είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς. Με την πρακτική της ενσυνειδητότητας και των τεχνικών αναπνοής, μπορείτε να μειώσετε το στρες και, αντίστοιχα, να βελτιώσετε τον πόνο.

Διαβάστε επίσης:

Χρόνιος πόνος: Το νέο παυσίπονο που θα δώσει λύση

Το ενοχλητικό σύμπτωμα που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου

Χρόνιος πόνος: Νέα τοπική θεραπεία καταπολεμά τη φλεγμονή και ανακουφίζει