Ο χειμώνας έρχεται με πολλά «αρνητικά»: Η θερμοκρασία πέφτει, η μέρα μικραίνει, ο καιρός χαλάει. Ολόκληρη η φύση μοιάζει να κάνει ένα διάλειμμα για να αναπαυθεί. Δεν είναι τόσο εύκολο να σταθούμε έξω και να απολαύσουμε τον ήλιο. Το ίδιο ισχύει και για όσους αγαπούν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς, φυσικούς χώρους: Η κακοκαιρία του χειμώνα τους αναγκάζει συχνά να κλείνονται μέσα και να αντικαθιστούν τους δρόμους και τα πάρκα και με γυμναστήρια και αίθουσες.

Πρόσφατη έρευνα, όμως, έρχεται να ενθαρρύνει τους δρομείς να μην εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους φυσική «πίστα» άσκησης, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη του τρεξίματος σε συνθήκες κρύου είναι μεγαλύτερα από τις προπονήσεις που γίνονται τους θερμότερους μήνες. Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ο κρύος καιρός μπορεί να βοηθήσει τους δρομείς να κάψουν περισσότερο κακό λίπος, να χάσουν περισσότερο βάρος και να αισθάνονται πιο υγιείς συνολικά. «Ο κρύος καιρός δεν χρειάζεται να αναγκάζει τους δρομείς να περιορίζονται σε εσωτερικούς χώρους. Ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να συνεχίσουν με ασφάλεια να τρέχουν σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε ο δρ. Joshua Blomgren, επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο. «Η άσκηση είναι φάρμακο, ακόμα και το χειμώνα» σημειώνει. 

Το τρέξιμο σε κρύο καιρό προκαλεί λιγότερο θερμικό στρες στο σώμα, γεγονός που καθιστά το τρέξιμο το χειμώνα ευκολότερο απ’ ότι το καλοκαίρι, πρόσθεσε ο δρ. Blomgren. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος συνδέονται τόσο με αυξημένη προσπάθεια, όσο και με επιπλέον καταπόνηση της καρδιάς, των πνευμόνων και του μεταβολισμού. Και τα οφέλη δεν σταματούν. Το χειμερινό τρέξιμο μπορεί, επίσης, να ενισχύσει το μεταβολισμό, σε μια εποχή που οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το λίπος, ώστε να αντιμετωπίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το τζόκινγκ στο κρύο, όμως, «ξεγελάει» το σώμα, πετυχαίνοντας να σταματήσει αυτή η επιβράδυνση και βοηθώντας σας να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν, ακόμη, ότι η άσκηση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή του «κακού» λευκού λίπους σε «καλό» καφέ λίπος, επισημαίνει ο δρ. Blomgren. Το λευκό λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ το καφέ λίπος είναι μεταβολικός ιστός, που βοηθά στην καύση θερμίδων.

Φυσικά, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας, γι’ αυτό και ο δρ. Blomgren συνιστά να προσέξετε τα εξής:

  • Ντυθείτε καλά και με στρώσεις ρούχων
  • Προτιμήστε υφάσματα που απομακρύνουν τον ιδρώτα και όχι βαμβακερά ή μάλλινα
  • Φορέστε προστατευτικό κάλυμμα στο κεφάλι
  • Πιείτε πολύ νερό πριν και μετά το τρέξιμο
  • Φορέστε ένα κάλυμμα για τη μύτη και το στόμα για να διευκολύνετε την αναπνοή
  • Προσέξτε να μην γλιστρήσετε εξαιτίας πάγου, που μπορεί να βρίσκεται σε κρυμμένα σημεία.

Φυσικά, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, καλό θα είναι να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους και να συνεχίσετε την προπόνησή σας εκεί, καταλήγει ο δρ. Blomgren.

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε tips για άθληση με ασφάλεια όταν κάνει κρύο

Πόσο αντέχουν το κρύο οι γυναίκες – Και πώς η εποχή επηρεάζει την αυτοπεποίθησή τους

Γήρανση: Η θερμοκρασία που μπορεί να σταματήσει το χρόνο – Θα χρειαστείτε μπουφάν!