Εάν είχατε ποτέ έναν σκύλο ως κατοικίδιο, πιθανότατα γνωρίζετε ότι, ανάλογα και με τη ράτσα, οι περισσότεροι ζουν κατά μέσο όρο 13 χρόνια. Το συναισθηματικό δέσιμο που αναπτύσσεται μεταξύ του ιδιοκτήτη κι ενός κατοικιδίου είναι μεγάλο, γι’ αυτό και όσοι φροντίζουν ζώα εύχονται να μπορούσαν να χαρίσουν στα κατοικίδιά τους περισσότερα χρόνια ζωής.

Πρόσφατα, η είδηση ότι ένας σκύλος στην Πορτογαλία έζησε 31 ολόκληρα χρόνια, αναπτέρωσε τις ελπίδες των ανθρώπων που φροντίζουν ζώα, μεταφέροντας το μήνυμα ότι ίσως και να υπάρχουν μυστικά μακροζωίας που μπορούν να κάνουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια να ζήσουν περισσότερο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που παραμένουν αναπάντητα αναφορικά με τη γήρανση, έχει ανακαλυφθεί ότι υπάρχουν παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν πολλά έμβια όντα με παρόμοιο τρόπο. Έτσι, ανακαλύπτοντας μερικά στοιχεία για τη ζωή που έζησε ο υπέργηρος σκύλος, Bobi, ίσως μπορέσουμε να εντοπίσουμε μυστικά μακροζωίας, που θα χαρίσουν τόσο στα αγαπημένα μας κατοικίδια -όσο και σε εμάς τους ίδιους- περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.

Τι μπορεί, λοιπόν, να μας διδάξει ο Bobi για το πώς να ζήσουμε περισσότερο και με καλή υγεία;

Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Όπως επισημαίνει η Jacqueline Boyd από το Τμήμα Ζωικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, οι σκύλοι και οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή που καταναλώνετε εσείς είναι απίθανο να καλύψει τις απαιτήσεις του σκύλου, ενώ το να καταναλώνει ανθρώπινη τροφή μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και επικίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη γήρανση. Στην περίπτωση των ανθρώπων, μια δίαιτα φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά υποστηρίζει την υγιή γήρανση.

Για τους σκύλους, τα αυξημένα επίπεδα αντιοξειδωτικών υποστηρίζουν την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα του σώματος και βοηθούν τη μάθηση και την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων σκύλων. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνες C και E, καθώς και θρεπτικά συστατικά, όπως το α-λιποϊκό οξύ και η L-καρτινίνη, που περιέχονται για παράδειγμα στο κόκκινο κρέας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται συνήθως σε ενισχυμένες, παρασκευασμένες τροφές για σκύλους.

Εάν ταΐζετε το σκυλί σας με κάποια τροφή του εμπορίου, ελέγξτε ότι έχει την ένδειξη «πλήρης». Αυτό διασφαλίζει ότι εάν χορηγήσετε τη συνιστώμενη ποσότητα, ο σκύλος σας θα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά στα σωστά επίπεδα για να καλύψει τις ανάγκες του. Οι δίαιτες σκύλων που προετοιμάζονται στο σπίτι είναι συχνά ανεπαρκείς σε βασικά θρεπτικά συστατικά, εκτός εάν προετοιμάζονται προσεκτικά.

Photo: Shutterstock

Παραμείνετε δραστήριοι

Η σωματική δραστηριότητα συχνά συνδέεται με την υγιή γήρανση. Μελέτες δείχνουν ότι οι σκύλοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές και οι μεγαλόσωμοι σκύλοι είναι πιο δραστήριοι από εκείνους που ζουν στις πόλεις. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, κατά κανόνα, οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες έχουν πιο ενεργά σκυλιά σε σύγκριση με τους νεότερους.

Το περπάτημα είναι ένας απλός τρόπος να υποστηρίξετε τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, τόσο για τον εαυτό σας, όσο και για τον σκύλο, οδηγώντας σε αμοιβαία οφέλη για την υγεία. Η ηλικία, το μέγεθος, η ράτσα, η κατάσταση της υγείας και άλλες μεταβλητές θα επηρεάσουν την ποσότητα της άσκησης που χρειάζεται ένας σκύλος. Ωστόσο, γενικά κατά κανόνα, το περπάτημα και άλλες δραστηριότητες μόνο πλεονεκτήματα έχουν, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα σκυλιά τους. Ένα από αυτά είναι ότι συμβάλλουν στο αίσθημα της ευτυχίας, στοιχείο που αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγιή γήρανση.

Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Το υπερβολικό σωματικό βάρος σχετίζεται με μειωμένη υγεία και διάρκεια ζωής, τόσο σε σκύλους, όσο και σε ανθρώπους. Η επιστημονική έρευνα δείχνει σταθερά ότι ένας περιορισμός θερμίδων, με στόχο τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους σχετίζεται με αυξημένη μακροζωία σε πολλά έμβια όντα.

Η τακτική παρακολούθηση του σωματικού βάρους του σκύλου σας, αλλά και του δικού σας είναι ένας καλός τρόπος να διεκδικήσετε τη μακροζωία.

Μπορείτε να ελέγξετε το σωματικό βάρος του σκύλου σας, διακρίνοντας εάν φαίνεται ξεκάθαρα η μέση του όταν τον κοιτάτε από ψηλά, καθώς και αν μπορείτε να ψηλαφίσετε εύκολα τα πλευρά του. Το να ταΐζετε τον σκύλο με την απαραίτητη και όχι υπερβολική ποσότητα, ώστε να καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες, χωρίς να απειλείται το σωματικό του βάρος θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου να αναπτύξει επώδυνες και οδυνηρές καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Εν κατακλείδι, μερικές απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, μπορούν να διασφαλίσουν ότι τόσο η δική μας ζωή, όσο και αυτή των κατοικιδίων μας μπορεί να γίνει πιο διαρκής, υγιής, αλλά και ευτυχισμένη.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Μια νευροψυχολόγος αποκαλύπτει το μυστικό για την κατακτήσουμε – 6 χρήσιμα tips

Ψάχνετε το μυστικό της μακροζωίας; Για να το βρείτε, κλείστε τα μάτια

Μακροζωία: Είστε 80αρης και στοχεύετε τα 100; Αυτό είναι το μυστικό