Μήπως αναζητάτε τα βράδια στο διαδίκτυο το μυστικό της μακροζωίας; Αν ναι, τότε απομακρυνθείτε από την οθόνη -που θα σας χαλάσει μάλλον και τον ύπνο– και κλείστε τα μάτια. Σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο και κάτοχο Διδακτορικού Διπλώματος στην Εκπαίδευση (Ed.D.). Diane Roberts Stoler, ο αναζωογονητικός ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία.

Σύμφωνα με την ειδικό, ο ύπνος που επιτρέπει στον εγκέφαλο να απομακρύνει άχρηστες πληροφορίες και να επιτύχει την ανασύστασή του «περιλαμβάνει πέντε στάδια που επιτρέπουν στο σώμα να κάνει να κάνει τις αναγκαίες “επισκευές”  και να επαναφέρει τις ορμόνες σε ισορροπία. Οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Οι αδιάλειπτοι και βαθιοί κύκλοι ύπνου μέσα σε αυτόν τον χρόνο επιβεβαιώνουν ότι έχετε αποκομίσει τους καρπούς του αναζωογονητικού ύπνου».

Photo: iStock

Με τον αναζωογονητικό ύπνο επιτυγχάνονται:

  • Μειωμένος κίνδυνος για χρόνιες παθήσεις. Η εξισορρόπηση στα επίπεδα των ορμονών με τον ύπνο μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης. Ο ύπνος βοηθά επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων.
  • Καλή εγκεφαλική υγεία. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος αποβάλλει τις τοξίνες που συσσωρεύονται στη διάρκεια της ημέρας. Η στέρηση της πολύτιμης ξεκούρασης διαταράσσει αυτή τη διαδικασία αυτοκαθαρισμού, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση τοξινών να ευνοεί την εκδήλωση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
  • Καλύτερη διάθεση με λιγότερο στρες. Ο ύπνος επηρεάζει άμεσα το πώς αισθάνεστε, καθώς ελέγχει την έκκριση χημικών ουσιών και ορμονών στον εγκέφαλο. Ο αναζωογονητικός ύπνος βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της ευτυχίας, μειώνει την παραγωγή ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, που σε αυξημένα επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν αισθήματα ανησυχίας και ευερεθιστότητας. Τέλος, ο ανεπαρκής  ύπνου μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες.
  • Ενισχυμένη ενεργητικότητα και ανοσοποιητικό σύστημα. Μετά από έναν γεμάτο, ξεκούραστο ύπνο, αισθάνεστε φρεσκάδα. Ο επαρκής ύπνος διατηρεί την ενέργεια σε υψηλά επίπεδα και επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Εν αντιθέσει, ο ανεπαρκής ύπνος διαταράσσει τη διαδικασία ανάκαμψης του οργανισμού, οδηγώντας σε κόπωση και μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας.

Στρατηγικές για καλύτερο ύπνο, μακροζωία και ευζωία

«Δεδομένων των αναρίθμητων οφελών του ύπνου για την μακροζωία, ο αναζωογονητικός ύπνος θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα» αναφέρει η ειδικός και προτείνει έξι στρατηγικές:

  1. Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα ώστε να παραμένει ρυθμισμένο το βιολογικό ρολόι για μεγαλύτερη και καλύτερη ξεκούραση.
  2. Φροντίστε για το προπαρασκευαστικό στάδιο με δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή ένα μπάνιο για χαλάρωση, οι οποίες δίνουν το σήμα στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο.
  3. Περιορίστε την έκθεση σε οθόνες πριν τον ύπνο, καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν διαταράσσει τη φυσική παραγωγή μελατονίνης.
  4. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα βαριά γεύματα και την άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου
  5. Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιο είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.
  6. Επενδύστε σε ένα άνετο στρώμα και μαξιλάρια, αφού το σωστό περιβάλλον προετοιμάζει το έδαφος για έναν ξεκούραστο, αναζωογονητικό ύπνο.

«Εάν υποφέρετε από αϋπνία ή προβλήματα ύπνου, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να αξιολογήσει τις υποκείμενες καταστάσεις που τα προκαλούν και να συστήσει κατάλληλες θεραπείες. Η καθιέρωση υγιών προτύπων ύπνου μπορεί να απαιτεί συνεχή προσπάθεια, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη μακροζωία αξίζουν τον κόπο» καταλήγει η Δρ Stoler.

Διαβάστε επίσης:

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Οι φυσικές λύσεις που θα σας αποκοιμήσουν

Αϋπνία: Η θαυματουργή λύση που μας γλιτώνει από τα υπναγωγά χάπια

Αϋπνία: Τρεις κινήσεις ματ που θα σας χαλαρώσουν πριν τον ύπνο – Όλοι μπορούν να τις κάνουν