Πιθανή διατροφική θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει η κετογονική δίαιτα για άτομα με Αυτοσωματική Επικρατούσα Πολυκυστική Νόσο των Νεφρών (ADPKD), τη συχνότερη κληρονομική νεφροπάθεια που ευθύνεται για το 10% των περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας.

Στα παραπάνω κατέληξαν ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Roman-Ulrich Müller από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολονίας και το ερευνητικό κέντρο Aging Research Excellence Cluster CECAD, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports Medicine. Τον Νοέμβριο του 2022, ο Δρ Müller είχε παρουσιάσει τα προκαταρκτικά συμπεράσματα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Νεφρού της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας.

Αποτελέσματα σε τρεις μήνες

Οι 66 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, μία που ακολούθησε κετογονική δίαιτα -κυρίως λιπαρά, λιγότερη πρωτεΐνη και ελάχιστοι υδατάνθρακες- για τρεις μήνες, μια ομάδα νηστείας νερού -επιτρέπεται μόνο νερό- για τρεις ημέρες κάθε μήνα και μία που παρέμεινε στις επίσημες διατροφικές συστάσεις όπως αμυλούχα τρόφιμα, πολλά φρούτα και λαχανικά και καλές πηγές πρωτεΐνης.

Κόντρα στις επιφυλάξεις ερευνητών, το 95% των συμμετεχόντων της κετογονικής δίαιτας και το 85% της νηστείας νερού δήλωσαν ότι η συμμόρφωση προς το νέο διατροφικό πλάνο ήταν εφικτή. Για την πρώτη ομάδα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετρήσεις των κετονικών σωμάτων (εναλλακτικές πηγές ενέργειας αντί γλυκόζης) στα αιματολογικά δείγματα για να διαπιστώσουν αν πράγματι είχαν τηρήσει τις οδηγίες.

Σε τρεις μόλις μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές θετικές αλλαγές σε κομβικές παραμέτρους όπως η νεφρική λειτουργία, χωρίς απροσδόκητες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ένα βήμα πιο κοντά σε θεραπεία

Είναι σημαντικό πως πρόκειται για διατροφικό μοτίβο που μπορεί να υιοθετηθεί από τους ασθενείς, αρκεί να ξεχάσουν το ψωμί και τα γλυκά και να αυξήσουν την κατανάλωση ελαιόλαδου και λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, εξηγεί ο Δρ Müller που χαρακτηρίζει τα ευρήματα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη μιας πιθανής νέας θεραπείας έναντι της ADPKD. 

Επί του παρόντος, με τα δεδομένα να προέρχονται από κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ, δεν γίνεται να διαμορφωθούν σχετικές διατροφικές συστάσεις. Αυτό δεν ακυρώνει τη σημασία της μελέτης, ο σχεδιασμός της οποίας στα πρότυπα κλινικών δοκιμών για φάρμακα ενισχύει την εγκυρότητα των ευρημάτων της και επιβεβαιώνει ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για πολλές στρατηγικές διατροφικής θεραπείας», κατά τον καθηγητή.

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή που προστατεύει από τη χρόνια νεφρική νόσο

Χρόνια νεφρική νόσος: Νέα θεραπεία αντικαθιστά τη μεταμόσχευση

Γενετικό τεστ «φωτίζει» τα αίτια της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου