Το «χτύπημα» της λέξης δαλτονισμός στο google θα οδηγήσει σε κάτι παραπάνω από 100 αποτελέσματα. Η λέξη αχρωματοψία εν αντιθέσει, θα ξεπεράσει τα 4.000, ακόμα και αν περιγράφουν την ίδια διαταραχή της αντίληψης των χρωμάτων, κυρίως της διάκρισης του κόκκινου και του πράσινου (δευτερανοπία) αλλά και του μπλε και κίτρινου. Με αφορμή δε τη γέννηση του John Dalton σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου 1766, του πρώτου επιστήμονα που διερεύνησε την αχρωματοψία -και την ονόμασαν δαλτονισμό προς τιμήν του-, από την οποία έπασχε και ο ίδιος, καθιερώθηκε και γιορτάζεται σε κάποιες χώρες η σημερινή ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Αχρωματοψία.

Σύμφωνα με την Κλινική του Cleveland, περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν κάποια μορφή αχρωματοψίας λόγω κληρονομικότητας και σπανιότερα εξαιτίας άλλων καταστάσεων όπως παθήσεις των ματιών (ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα, καταρράκτης) ή νευρολογικές διαταραχές όπως διαβητική νευροπάθεια, νόσος Αλτσχάιμερ και πολλαπλή σκλήρυνση.

Θα έπρεπε άραγε μια οπτική διαταραχή χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις στην υγεία, να δηλώνεται στα προσυμβατικά ερωτηματολόγια υγείας στο πεδίο με τις παθήσεις των ματιών; Άλλωστε, ακόμα και σε ένα πεδίο που αποτελεί πιθανώς παράγοντα κινδύνου, την οδήγηση στους δρόμους, δεν αποτελεί εμπόδιο. Σύμφωνα με την Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας, η αντίληψη χρωμάτων απασχολεί μόνο στις επαγγελματικές κατηγορίες διπλώματος, όπου η αρχική χορήγηση της άδειας οδήγησης σε περίπτωση δυσχρωματοψίας γίνεται με εξέταση από Δευτεροβάθμια Επιτροπή (Δ.Ι.Ε.) και, σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης, η ανανέωση της αδείας γίνεται εφόσον ο εξεταζόμενος μπορεί να διακρίνει τα βασικά χρώματα κόκκινο, πράσινο, κίτρινο.

Μια δημοσίευση στο Clinical and Experimental Optometry περί την αχρωματοψία στην οδήγηση, σημειώνει ότι έως και 49% των οδηγών με τη διαταραχή ανέφεραν δυσκολία στη διάκριση των χρωμάτων στους φωτεινούς σηματοδότες. Πίσω στο 1989, στο τεύχος για τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας της Αστυνομικής Επιθεώρησης -το περιοδικό της Ελληνικής Αστυνομίας που μετονομάστηκε σε Αστυνομική Ανασκόπηση- αναφέρει σε άρθρο για τη «Συμμετοχή της φυσικής κατάστασης του οδηγού στα οδικά ατυχήματα», ότι «αν και δεν έχει γίνει δυνατόν να βρεθεί μια σχέση μεταξύ αχρωματοψίας και ατυχημάτων, η μεγάλη σοβαρότητα που δίνεται στο χρώμα των πινακίδων σήμανσης τονίζει τη σημασία αυτής της οπτικής ικανότητας. Τα άτομα με αχρωματοψία έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να διακρίνουν μεταξύ πρασίνου και κόκκινου».

Και άλλες διαταραχές όπως τα διαθλαστικά σφάλματα σχετίζονται με μειωμένα αντανακλαστικά στα οπτικά ερεθίσματα κατά την οδήγηση και άρα μειωμένη ασφάλεια, με έρευνες να δείχνουν ότι ένα σημαντικά μεγάλος αριθμός οδηγών δεν έχει τη βέλτιστη οπτική οξύτητα.

Κατά συνέπεια, αν και οποιαδήποτε διαταραχή της όρασης θα έπρεπε να δηλώνεται προσυμβατικά, η μυωπία, ο αστιγματισμός ή η αχρωματοψία θα περάσουν στα ψιλά, με τον ασφαλιστή να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε παθήσεις όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η αμφιβληστροειδοπάθεια και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, για τις οποίες (και σε αντίθεση με τις πρώτες διαταραχές) τα συμβόλαια υγείας θα αναλάβουν τις δαπάνες για τη θεραπεία τους. Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω.

1. Έλεγχος/Διάγνωση (Εξωνοσοκομειακά Προγράμματα ή Προνόμια)

Τα προγράμματα Διαγνωστικών Εξετάσεων/Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης όπως τα Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας αλλά και τα προνόμια μέσω συνεργασιών προς τους ασφαλισμένους προσφέρουν τη δυνατότητα:

  • οφθαλμολογικού ελέγχου σε συμβεβλημένα ιατρεία, ο οποίος ενδεχομένως να παρέχεται στο ετήσιο check-up που προσφέρουν οι εταιρείες στους ασφαλισμένους τους (ενήλικες ή παιδιά έως 17 ετών)
  • οφθαλμολογικών εξετάσεων/πράξεων δωρεάν ή έναντι χαμηλού κόστους στο συμβεβλημένο δίκτυο
  • αποζημίωσης για γυαλικά όρασης
  • περίθαλψης τραυμάτων οφθαλμού στα εξωτερικά ιατρεία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν στην αγορά το ασφαλιστικό προϊόν που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες τους αφού κάποιες από τις παραπάνω παροχές όπως η κάλυψη αγοράς γυαλιών οράσεως δεν είναι κοινές για όλες όλες τις εταιρείες.

2. Θεραπεία και νοσηλεία (Νοσοκομειακά Προγράμματα)

Ένα σοβαρό ατύχημα ή μια ασθένεια των οφθαλμών που θα χρειαστούν αντιμετώπιση σε νοσοκομειακό περιβάλλον και εισαγωγή σε κλινική, καλύπτονται από τα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης. Στους καλυπτόμενους κινδύνους εντοπίζονται απειλητικές παθήσεις όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έως η μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα κ.ο.κ.. Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στην κάλυψη από τα νοσοκομειακά προγράμματα για:

Εν προκειμένω, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα ατυχήματα καλύπτονται από την πρώτη ημέρα (π.χ. τραύμα κερατοειδούς) ενώ οι ασθένειες εν γένει μετά τις 30 ημέρες από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου, την καταβολή δηλαδή του πρώτου ασφαλίστρου. Έπειτα, κάθε εταιρεία μπορεί να ορίζει τις δικές τις αναμονές για διάφορες περιπτώσεις όπως 1 χρόνο για το γλαύκωμα ή 5 για παθήσεις αμφιβληστροειδούς χιτώνα που οφείλονται σε σακχαρώδη διαβήτη κ.ο.κ..

Διαβάστε επίσης:

Γάγγλια, νευρίτιδες και τενοντίτιδες άνω άκρων: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις