Ποια θα ήταν άραγε η απάντηση μιας ασφαλιστικής εταιρείας στο αίτημα για νοσοκομειακό πρόγραμμα ασφάλισης του Iron Man, της Black Widow, του Thor ή του Phantom, του πρώτου φανταστικού υπερήρωα των κόμικς που κυκλοφόρησε σαν σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, το 1936, σύμφωνα με την Encyclopædia Britannica; Πέραν του προφανούς κινδύνου που ενέχει η μάχη ενάντια στο κακό, τι θα μπορούσε να «φρενάρει» τη σύναψη του ασφαλιστηρίου ή να περιορίσει έστω τις καλύψεις δεδομένου πως πρόκειται για άτομα που αθλούνται συστηματικά, αποφεύγουν το αλκοόλ και το κάπνισμα, έχουν συνήθως αυξημένη κοινωνικότητα και έναν σκοπό στη ζωή τους, χαρακτηριστικά δηλαδή και συμπεριφορές που προάγουν την υγιή γήρανση και μακροζωία;

Για να βρούμε την απάντηση στο σχετικό ερώτημα, θα μπορούσαμε ίσως να ανατρέξουμε σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ και υπενθυμίζει πως τα πράγματα έχουν συνήθως δυο όψεις. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές μέσα από 24 ταινίες της Marvel, η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, ατμοσφαιρικούς ρύπους και κρανιοεγκεφαλικά τραύματα θέτει τους υπερήρωες σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σοβαρών τραυματισμών με επιπτώσεις στην καθημερινότητα έως μόνιμη ανικανότητα.

Ειδικότερα, ο Hulk αποδείχθηκε σοβαρός υποψήφιος για χρόνιες ασθένειες λόγω των καρδιακών προβλημάτων, του υψηλού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και των συχνών εκρήξεων θυμού, η Black Widow ευάλωτη για σωματικές και ψυχικές ασθένειες λόγω των παιδικών τραυματικών της εμπειριών ενώ ο Spiderman, με τις «νυχτερινές βάρδιες» για την καταπολέμηση του εγκλήματος, σε επικίνδυνη τροχιά για παχυσαρκία, ψυχικές διαταραχές και σωματικούς τραυματισμούς εξαιτίας του ακανόνιστου ύπνου.

Πιθανότατα τα παραπάνω να λαμβάνονταν σοβαρά υπ’ όψιν κατά τον ιατρικό έλεγχο ή έλεγχο ασφαλισιμότητα (underwriting) από την ασφαλιστική εταιρεία, ώστε να προσδιορίσει το ρίσκο (κίνδυνο) που καλείται να αναλάβει συνάπτοντας ασφαλιστικό συμβόλαιο μαζί τους. Τι σημαίνει αυτό;

Ο τρόπος ζωής που φέρνει τα εμπόδια

Στο ερωτηματολόγιο για την κατάσταση υγείας που καλούνται να απαντήσουν οι υποψήφιοι, οι εταιρείες ζητούν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να φέρουν ορισμένους σε δύσκολη θέση. Όχι βέβαια γιατί πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία που προστατεύονται σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, τα πολιτικά φρονήματα, οι θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις κ.α. αλλά γιατί αφορούν γενετικά ή βιομετρικά δεδομένα και δεδομένα υγείας στις οποίες, όπως ορίζει και ο κανονισμός, οι υποψήφιοι έχουν δώσει την πλήρη συγκατάθεσή τους (διαβάστε σχετικά εδώ).

Όπως προκύπτει από τα σχετικά ερωτηματολόγια, στο lifestyle που θα έφερνε κωλύματα στη σύναψη συμβολαίου υγείας περιλαμβάνονται:

  • Το αυξημένο σωματικό βάρος

Αν αγαπάτε το (ανθυγιεινό επί το πλείστον) φαγητό με συνέπειες που πλέον αποτυπώνονται στις ενδείξεις της ζυγαριάς, τότε η απόρριψη είναι μάλλον αναμενόμενη δεδομένου πως τα αυστηρά κριτήρια των ασφαλιστικών εταιρειών θέτουν ως κόκκινη γραμμή το φάσμα υπερβαρότητας, τον ΔΜΣ δηλαδή 25 – 29,5 που ακολουθείται από την παχυσαρκία (30 – άνω 40). Ζητούμενο μάλιστα είναι συχνά το βάρος των τελευταίων ετών (π.χ. τριών) και όχι μόνο το τρέχον κατά την αίτηση, αφού από τις διακυμάνσεις μπορεί να αναδειχθούν και άλλα προβλήματα υγείας. Κάποιες εταιρείες βέβαια μπορεί να προχωρήσουν στην ασφάλιση θέτοντας όμως επασφάλιστρο.

  • Το επάγγελμα

Υπάρχουν επαγγέλματα που θα αυξήσουν το ασφάλιστρο ή θα εμποδίσουν ακόμα τη απόκτηση ασφαλιστηρίου καθώς ενέχουν πρόσθετους κινδύνους για την υγεία με την πάροδο του χρόνου π.χ. οι εργαζόμενοι στα ορυχεία μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών παθήσεων. Άλλα επαγγέλματα που συχνά εμπίπτουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου είναι οι οικοδόμοι, οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες εξόρυξης, ξυλείας, αλιείας, ναυτιλίας, εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, επαγγελματίες αθλητές, οι πιλότοι, οι αστυνομικοί κ.α.. Σύμφωνα με ασφαλιστές που ασχολούνται ειδικά με τον κλάδο υγείας, η φύση του επαγγέλματος θα απασχολήσει κυρίως εάν προβλέπεται κάλυψη για ατυχήματα.

  • Η καθιστική ζωή

Μην περιμένετε στο ερωτηματολόγιο ερώτηση σχετικά με το πόσες ώρες αφιερώνετε στο καθισιό. Το πρόβλημα της καθιστικής ζωής θα προκύψει συνήθως συνδυαστικά από τις δύο παραπάνω μεταβλητές. Επί παραδείγματι, ένας οδηγός λεωφορείου ή ταξί, ένας υπάλληλος γραφείου με πρόβλημα βάρους θα δυσκολέψει τη θετική απόκριση της εταιρείας στο αίτημα για ασφάλιση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που κάθονται για οκτώ ή περισσότερες ώρες την ημέρα έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή άλλο καρδιακό επεισόδιο καθώς και 49% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

  • Επικίνδυνα χόμπι και δραστηριότητες

Εντάσσοντας τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, κάνετε σίγουρα ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής σας ευημερίας. Μήπως όμως πρέπει να το πείτε στον ασφαλιστή σας; Αν και το τένις ή το σχοινάκι θα περνούσε μάλλον αδιάφορο, η πυγμαχία, η αναρρίχηση ή κάποιο άλλο επικίνδυνο σπορ θα εξαιρεθεί από τις καλύψεις είτε θα συμπεριληφθεί έναντι επασφαλίστρου. Αντίστοιχα, τυχόν τραυματισμοί που οφείλονται σε τέτοιες δραστηριότητες θα αποτελέσουν πιθανό εμπόδιο, καθώς στον ερωτηματολόγιο υγείας μπορεί να υπάρχει ερώτημα για χειρουργηθέντα ή μη κατάγματα, δισκοπάθεια, κακώσεις στα γόνατα ή τις αρθρώσεις κ.α..

  • Ουσίες, καπνός και αλκοόλ

Στα ερωτηματολόγια υγείας υπάρχει ερώτημα σχετικά με το αλκοόλ και το κάπνισμαμε κάποιες εταιρείες να μην αρκούνται στην καταφατική ή αρνητική απάντηση αλλά να ζητούν στον υποψήφιο να διευκρινίσει την ποσότητα αλκοολούχων ποτών και τον αριθμό τσιγάρων που καπνίζει την ημέρα, στο πλαίσιο εκτίμησης των επιπτώσεων από τον τρόπο ζωής. Αν και η εταιρεία αρχικά δεν θα ορίσει υψηλότερο ασφάλιστρο εφόσον οι ιατρικές εξετάσεις δεν δείχνουν παθολογικές καταστάσεις σχετιζόμενες με τη συνήθεια του καπνού ή του αλκοόλ, δεν θα συμβεί το ίδιο αν αποκαλυφθούν επιπτώσεις στην υγεία, οπότε θα τεθούν επασφάλιστρο ή ειδικές εξαιρέσεις στο συμβόλαιο. Προσοχή όμως: Ναρκωτικά και άλλες παραισθησιογόνες ή ψυχοτρόπες ουσίες καθώς και αναβολικά αποτελούν κόκκινη γραμμή των ασφαλιστικών, οι οποίες διευκρινίζουν στα ασφαλιστήρια υγείας ότι παθήσεις ή ατυχήματα που οφείλονται σε χρήση τέτοιων ουσιών δεν καλύπτονται, όπως κατ’ αρχήν δεν ασφαλίζονται άτομα με εξάρτηση σε αυτές.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση: Αδυναμία καταβολής ασφαλίστρων – Τρεις σωτήριες λύσεις

Kρύψατε χρόνια από τον ασφαλιστή – Και άλλες 3 ψευδείς δηλώσεις που σας «καίνε»

Απώλεια: Πώς καλύπτεται η οικογένεια από τα ασφαλιστήρια ατυχήματο