Κάθε χρόνο, με την απονομή του βραβείου «Διονυσίου Ίκκου» τιμάται η μνήμη του φερώνυμου Έλληνα ιατρού – ενδοκρινολόγου, «μιας από τις σημαντικότερες, μεταπολεμικά, μορφές του ιατρικού κόσμου στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς στον τομέα του [που] με λίγους εκλεκτούς συναδέλφους του, θεμελίωσαν την ενδοκρινολογία στη χώρα μας και άλλαξαν ριζικά τον τρόπο της ιατρικής σκέψης και πρακτικής, στη μεταπολεμική Ελλάδα», όπως αναφέρει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία για τον διακεκριμένο επιστήμονα που απεβίωσε σαν σήμερα, 12 Απριλίου, το 1993.

Κάθε αναφορά στην ενδοκρινολογία συμπεριλαμβάνει σχεδόν αναπόδραστα τον θυρεοειδή αδένα, τον μεγαλύτερο και μεταξύ των πλέον σημαντικών ενδοκρινών αδένων του ανθρώπου. Η λειτουργία του συνδέεται αναπόσπαστα με τη συνολική λειτουργία του οργανισμού και, ως φυσική συνέπεια, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς θα σχετιστούν άμεσα ή εμμέσεως με σειρά παθήσεων και διαταραχών, όπως αναπνευστικά προβλήματα από ήπια δύσπνοια έως αναπνευστική ανεπάρκεια, υπογονιμότητα, άγχος και ψυχολογικές διαταραχές, προβλήματα του μεταβολισμού, κόπωση κ.α.

Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία) και υπερθυρεοειδισμός (υπερλειτουργία) αποτελουν τις βασικές λειτουργικές διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα στις οποίες θα συντελέσουν παθήσεις του θυρεοειδούς όπως η πολυοζώδης βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς µε όζους, η νόσος του Graves κ.α.. Σε πρώτο επίπεδο ο ασθενής θα λάβει φαρμακευτική αγωγή και, σε περίπτωση μη αποτελεσματικότητας, θα ακολουθήσει χειρουργική επέμβαση, όπως στην περίπτωση μεγάλων όζων και καρκίνου του θυρεοειδούς.

Προνόμιο στη διάγνωση

Η διάγνωση για πιθανή θυρεοειδοπάθεια προβλέπει αρχικά αιματολογική εξέταση για τη μέτρηση των επιπέδων των ορμονών Τ3, Τ4, ΤHS, υπερηχογράφημα θυρεοειδούς έπειτα για τη μορφολογική περιγραφή του αδένα, σπινθηρογράφημα και, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για κακοήθη όζο στον αδένα, παρακέντηση και βιοψία.

Όπως ενημερώνουν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, το διαγνωστικό κομμάτι μπορεί να καλυψθεί μέσω των δωρεάν ή έναντι προνομιακών τιμών διαγνωστικών εξετάσεων που προβλέπουν τα ασφαλιστήρια υγείας είτε ως συμπληρωματικές στο βασικό νοσοκομειακό είτε ώς αυτόνομο πακέτο. Αρκεί βέβαια η πάθηση να μην προϋπήρχε ή ο ασφαλισμένος να μην τη γνώριζε αποδεδειγμένα.

Οι εν λόγω παροχές στα συμβεβλημένα με την εταιρεία διαγνωστικά κέντρα περιλαμβάνουν :

  • επισκέψεις σε ενδοκρινολόγο έναντι κόστους όπως 15€ και χαμηλότερου για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία
  • πακέτα για το check-up θυρεοειδούς με μέτρηση των ορμονών Τ3, T4, TSH, υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, ενδοκρινολογική εξέταση στα 40-50€ ενδεικτικά
  • ειδικές τιμές για Παιδοενδοκρινολόγο
  • ένα πλαφόν όπως 300€ ετησίως για τους ενήλικες και παιδιά που μπορεί ο ασφαλισμένος να αξιοποιήσει κατά το δοκούν.

Πιθανώς η εταιρεία να εγκρίνει αποζημίωση και για περαιτέρω εξετάσεις αν κρίνονται αναγκαίες και φέρουν παραπεμπτικό από ενδοκρινολόγο, σύμφωνα με τους ειδικούς περί των ασφαλιστηρίων υγείας.

Νοσοκομειακή περίθαλψη

Τα νοσοκομειακά προγράμματα υγείας καλύπτουν τις παθήσεις θυρεοειδούς εφόσον εκδηλωθούν για πρώτη φορά μετά την παρέλευση ενός ορισμένου χρόνου αναμονής που κυμαίνεται μεταξύ έξι μηνών έως ενός έτους, αναλόγως την πολιτική της κάθε εταιρείας.

Για περιπτώσεις που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης (π.χ. βρογχοκήλη μεγάλου μεγέθους, θηλώδες μικροκαρκίνωμα του θυρεοειδούς, άλλοι καρκίνου του θυρεοειδούς, νόσος του Graves κ.α.), οι ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπουν ένα συγκεκριμένο ασφάλισμα ανά περίπτωση, το οποίο αναγράφεται στον πίνακα επεμβάσεων ή ιατρικών αμοιβών και το ύψος του οποίου διαμορφώνεται από το αρμόδιο τμήμα της εταιρείας. Έτσι:

  • η αφαίρεση όζου θυρεοειδούς μπορεί να εντοπιστεί στις μεσαίες επεμβάσεις (στα 1.200€ για χειρουργό και αναισθησιολόγο)
  • η µερική θυρεοειδεκτοµή στις μεγάλες ( 2.400€ περίπου για τις ως άνω ειδικότητες)
  • η ολική θυρεοειδεκτοµή, η θυρεοειδεκτοµή µε εκσκαφή και η παραθυρεοειδεκτοµή στις βαριές (στα 4.800€ ενδεικτικά) και
  • η ολική θυρεοειδεκτοµή για καρκίνους θυρεοειδούς ή νόσο του Graves στις εξαιρετικά βαριές (περί τα 6.000€ συνολικά).

Ιδίως στις περιπτώσεις καρκίνου, ο ασθενής ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον χορήγηση θεραπευτικής δόσης ραδιενεργού ιωδίου για την εξόντωση υπολειμματικών καρκινικών κυττάρων, καθώς και κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διστάζετε την πλήρη ενημέρωση και καθοδήγηση από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο.

Διαβάστε επίσης

Φταίει ο θυρεοειδής που δεν χάνω βάρος – Και άλλοι πέντε μύθοι υγείας

Νεφροπαθείς: Καλύψεις και επιδόματα που παρέχει η ιδιωτική ασφάλιση

Αποκατάσταση κήλης: Τι καλύπτει η ασφάλεια – Τι ισχύει για τη ρομποτική χειρουργική