Αν έχετε επιλέξει το ygeiamou για την ενημέρωσή σας σχετικά με θέματα υγείας, θα έχετε σίγουρα διαβάσει κάποιο από το πλήθος άρθρων που εξηγούν τα οφέλη της άθλησης για την υγεία, όπως αυτό εδώ. Ίσως πάλι τυχαία να πέσατε σε αυτό το άρθρο που εξηγεί πώς το σύντομο και έντονο στρες όπως αυτό που προκαλείται από τα extreme sports συμβάλλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου άγχους.

Αν αποφασίσατε να εντάξετε κάποιο άθλημα στην καθημερινότητά σας, τότε σίγουρα κάνατε ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη της σωματικής και ψυχικής σας ευημερίας. Μήπως όμως πρέπει να το πείτε στον ασφαλιστή σας;

Η ενασχόληση με το βόλεϋ, το τένις ή το σχοινάκι μάλλον αδιάφορο θα ήταν για την ασφαλιστική εταιρεία, όχι όμως και η πυγμαχία ή η αναρρίχηση. Στα ασφαλιστήρια υγείας και ζωής υπάρχουν κόκκινες γραμμές αναφορικά με τα σπορ αλλά και τα χόμπι που θα εξαιρεθούν από τις καλύψεις είτε θα συμπεριληφθούν ίσως έναντι όμως επασφαλίστρου. Για το λόγο αυτό, στους όρους των συμβολαίων αναγράφεται η υποχρέωση του ασφαλισμένου να ενημερώσει με πρόσθετη πράξη την εταιρεία εάν αποφασίσει να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, όπως και να την πληροφορήσει προσυμβατικά αν είναι λάτρης του «ζην επικινδύνως», ώστε να μη βρεθεί εκ των υστέρων σε μπελάδες.

Τόσο μεταξύ διαφορετικών εταιρειών όσο και σε ασφαλιστικά προϊόντα της ίδιας εταιρείας για τον κλάδο ζωής και υγείας μπορεί να εντοπίζονται διαφορετικά αθλήματα και χόμπι. Για το λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ζητήσουν ακριβή ενημέρωση από τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο και την εταιρεία σχετικά με τις δραστηριότητές που αποτελούν τους «απαγορευμένους καρπούς».

Ενδεικτικά, στις εξαιρέσεις των ασφαλιστηρίων νοσηλείας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων παθήσεις και ατυχήματα από την ερασιτεχνική ή επαγγελματική ενασχόληση με προπονήσεις ή αγώνες είτε ως μέλος σωματείου, με κάποιες εταιρείες να περιορίζουν την εξαίρεση σε συγκεκριμένα αθλήματα όπως πυγμαχία, (κάθε μορφής) πάλη και kick boxing.

Photo: Kamil Pietrzak/Unsplash

«Ξεκρέμαστος» θα μείνει και όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με πτήσεις και ακροβασίες έστω και με σκοινιά καθώς και επικίνδυνα σπορ όπως αιωροπτερισμό, ανεμοπτερισμό, πτήσεις με αερόστατο και άλλες αεροπορίες, πτώση με αλεξίπτωτο ή «αετό» και αεροπλοΐα.

Μη καλυπτόμενες περιπτώσεις θα αποτελέσουν και αγώνες ταχύτητας και οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή σε συναγωνισμούς και στοιχήματα ταχύτητας με μηχανικά μέσα, δοκιμές οχημάτων/μηχανημάτων και αγώνες δεξιοτεχνίας με οποιοδήποτε μέσο, καθώς και τα αθλήματα και χόμπι υψηλού κινδύνου της ιππασίας, ορειβασίας, ακροβασίες, αναρρίχησης και εξερεύνησης σπηλαίων.

Photo: Sebastian Pena Lambarri/Unsplash

Τέλος, μιας και διανύουμε το καλοκαίρι οπότε η χώρας μας προσφέρεται για πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες και σπορ, σημειώνεται ότι υποβρύχιο ψάρεμα με μπουκάλες οξυγόνου, συμμετοχή σε καταδύσεις -ακόμη και επαγγελματικά κατά τη ρητή διευκρίνιση σε συμβόλαια ζωής- και επιπλοκές εξαιτίας της όπως η νόσος δυτών, υποξία και βαροτραύμα ωτός, δεν θα καλυφθούν από την ασφαλιστική εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδι στο εξωτερικό: Ποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο συμφέρει να επιλέξετε

Επείγουσα μεταφορά ασθενούς στις διακοπές; Η ασφάλιση υγείας το φροντίζει

Ταξιδιωτική Ασφάλιση: Όλα τα μυστικά για όσους ταξιδεύουν