Τα άνω άκρα έχουν αποτελέσει εργαλεία και όπλα για τον άνθρωπο, όπως έδειξε πρόσφατα και διεθνής μελέτη με επικεφαλής Έλληνες ερευνητές για τον καταλυτικό ρόλο του αντίχειρα στην επιβίωση και εξέλιξή των πρώτων ανθρώπων. Χέρια ως όπλα, εργαλεία γης, μέσα επικοινωνίας, η προστασία της υγείας τους παραμένει σημαντική προτεραιότητα.

Τα χέρια μας καταπονούνται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Περισσότερο από το 30% των τραυματισμών στο σώμα σχετίζονται με τα άνω άκρα ενώ εκφυλιστικές παθήσεις όπως χρόνια σύνδρομα, τενοντίτιδες ή νευρολογικά προβλήματα θα επηρεάσουν τη λειτουργικότητά τους και θα επιφέρουν συχνά έντονο και παρατεταμένο πόνο, δυσκολία ή απώλεια κινητικότητας.

Αρκεί ένα μόνο παράδειγμα, το σύνδρομο επαναληπτικής καταπόνησης RSI (Repetitive Strain Injury), που περιλαμβάνει όλα τα είδη τραυματισμών σε μύες και νεύρα των άνω άκρων ως αποτέλεσμα της επαναλαμβανόμενης και έντονης χρήσης τους όπως π.χ. η τενοντίτιδα αντίχειρα, η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain ή το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, με το τελευταίο να σχετίζεται επιπλέον με ιατρικό ιστορικό όπως φλεγμονώδεις νόσοι (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), ενδοκρινολογικές και ορμονικές διαταραχές, μεταβολικά νοσήματα (κυρίως σακχαρώδης διαβήτης) είτε ανατομικές ανωμαλίες και όγκοι.

Χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή, εργαζόμενοι σε κομμωτήρια, χρήστες κομπρεσέρ ή απασχολούμενοι σε άλλες χειρωνακτικές εργασίες, οδοντίατροι, νοσηλευτές και αθλητές αποτελούν μερικές μόνο από τις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα πρέπει να φροντίσουν για την προστασία της υγείας των χεριών τους, πριν οι καρποί τους του προδώσουν, προτού νιώσουν τα δάχτυλά τους να «μπλοκάρουν».

Ασφαλιστικές καλύψεις για τις επεμβάσεις

Η χειρουργική άκρας χειρός αποτελεί μονόδρομο για τη θεραπεία παθήσεων του χεριού από χρόνια προβλήματα ή συνεπεία τραυματισμού, όταν η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει αποτελέσματα και ο ασθενής εξαλουθεί να βιώνει έντονο πόνο και μειωμένη λειτουργικότητα. Μπορεί να δώσει λύση σε άτομα με γάγγλια -σκληρές διογκώσεις στον καρπό που απαιτούν χειρουργική αφαίρεση όταν δεν υποχωρούν ή/και πιέζουν αγγεία του χεριού-, την κληρονομική νόσο Dupuytren, τενοντίτιδες δακτύλων λόγω φλεγμονής (trigger finger), καλοήθειες όπως νευρινώματα, σύνδρομα καρπιαίου και ωλένιου σωλήνα κ.ο.κ..

Στα ασφαλιστικά συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης εντοπίζονται στους πίνακες επεμβάσεων οι χειρουργικές λύσεις σε προβλήματα των άνω άκρων. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να ανατρέξουν στις κατηγορίες ορθοπαιδικών, νευροχειρουργικών ή πλαστικών ακόμα επεμβάσεων αποκατάστασης των συμβολαίων τους όπου αναγράφονται ενδεικτικά:

  • «διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα»
  • «αφαίρεση γαγγλίου»
  • «συρραφή διατοµής τενόντων ή νεύρων µεµονωµένων»
  • «νόσος του Dupuytren (αφαίρεση παλιάς απονεύρωσης και παρατενοντίων ταινιών – πλαστική)»
  • «πολλαπλές τενοντοραφές και συρραφές νεύρων»
  • «σύνδροµο συµπιέσεως νεύρων άνω π.χ. νευρίτις ωλενίου νεύρου, σύνδροµο καρπιαίου σωλήνος»
  • «αρθροδεσία καρπού»
  • «διατομές τενόντων ως επί επικονδυλίτιδος».

Προσοχή στην πολιτική που ακολουθεί η ασφαλιστική εταιρεία για τις ημερήσιες νοσηλείες (one day clinic) θα πρέπει να δώσουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς δεν αποτελεί ενιαίο κανόνα και πολλές από τις χειρουργικές επεμβάσεις άνω άκρων διαρκούν ελάχιστο χρόνο (π.χ. 10 λεπτά) και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα σπίτι του μετά από μία ώρα. Ενημερωθείτε εδώ για τους τρεις τρόπους που μπορεί να καλύπτεται η νοσηλεία μιας ημέρας.

Αποκατάσταση και φυσικοθεραπείες

Για κάποιες περιπτώσεις όπως η νόσος Dupuytren, μια πάθηση που περιλαμβάνει τη σκλήρυνση στην περιοχή της παλάμης -του μικρού δακτύλου και του παράμεσου συνήθως- και συν τω χρόνω επιφέρει την κάμψη των δακτύλων, οι ειδικοί συστήνουν το χειρουργείο καθώς σε προχωρημένα στάδια πολλαπλασιάζεται η τεχνική δυσκολία με κίνδυνο ακόμα και για ακρωτηριασμό δακτύλων.

Εντούτοις, περιπτώσεις όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και η τενοντίτιδα De Quervain μπορούν σε αρχικό στάδιο να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, με χρήση άρθηκα, έγχυση κορτιζόνης και φυσικοθεραπείες ή κινησιοθεραπείες. Στα βασικά προγράμματα υγείας (νοσοκομειακά) οι φυσικοθεραπείες καλύπτονται μόνο στο πλαίσιο αποκατάστασης μετά το χειρουργείο. Για τη μη επεμβατική αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, είναι απαραίτητη η κατοχή ενός προγράμματος διαγνωστικών εξετάσεων και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, ώστε ο ασφαλισμένος να κάνει χρήση των ιατρικών επισκέψεων (π.χ. σε ορθοπαιδικό), των διαγνωστικών εξετάσεων (π.χ. απεικονιστικός έλεγχος) και να προβεί στις απαραίτητες εξωνοσοκομειακές θεραπείες στο προνομιακό συνήθως κόστος που του εξασφαλίζει η εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις Οισοφάγου: Ποιες καλύψεις περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο υγείας

Θυρεοειδοπάθειες: Πώς καλύπτονται εξετάσεις και επεμβάσεις

Εξετάσεις και επισκέψεις σε μη συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα: Πότε και πώς καλύπτονται