Το πρώτο εγχώριο κρούσμα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε για το 2024 στην Ισπανία, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση επιτήρησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με ισπανικά μέσα, η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας κάνει λόγο για ένα ακόμα κρούσμα υπό διερεύνηση.

Η έκθεση του ECDC

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η μία λοίμωξη έλαβε χώρα πιθανότατα στην επαρχία της Σεβίλλης, στην Ανδαλουσία, και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν αρχές Μαρτίου 2024.

Οι αρχές δημόσιας υγείας της Ισπανίας ενημέρωσαν ότι διεξάγονται εντομολογικές έρευνες, με τα προκαταρκτικά ευρήματα να δείχνουν μεγαλύτερους πληθυσμούς κουνουπιών του είδους Culex pipiens («κοινό κουνούπι») συγκριτικά με τον ίδιο μήνα κατά τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να ανιχνεύεται ο ιός στα θηλυκά κουνούπια.

Το ECDC παρακολουθεί την κατάσταση και αναφέρει στην αξιολόγησή του:

«Η ανίχνευση ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο τον Μάρτιο είναι ασυνήθιστη αλλά όχι απροσδόκητη, αν ληφθούν υπ’ όψιν ο εξαιρετικά ήπιος καιρός στα τέλη του χειμώνα και η αυξημένη δραστηριότητα των φορέων [κουνουπιών]. Η απουσία περαιτέρω κρουσμάτων μπορεί να υποδηλώνει ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε ήταν μεμονωμένο περιστατικό και μπορεί να μην σηματοδοτεί την έναρξη μιας ενεργής περιόδου μετάδοσης, η οποία συνήθως ξεκινά στις αρχές του καλοκαιριού».

Από τις 4 Ιανουαρίου 2024, είχαν αναφερθεί 728 ανθρώπινα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 709 εγχώρια και τα 19 με σχετιζόμενα με ταξίδι (Επιδημιολογικος Χάρτης 2023: ECDC)

5 και 17 ετών τα πρώτα κρούσματα

Σύμφωνα με την El Mundo και την The Olive Pressαγγλόφωνη εφημερίδα της Ανδαλουσίας, η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας ανέφερε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στο Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, που εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα αρχές Μαρτίου. Το περιστατικό αφορά ένα αγόρι κάτω των πέντε ετών από την περιοχή Lebrija της Σεβίλλης, που νοσηλεύτηκε για 10 ημέρες και πλέον χαίρει άκρας υγείας. Επί του παρόντος παραμένει άγνωστη η πηγή μετάδοσης.

Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ένα ακόμα πιθανό κρούσμα, μια 17χρονη από το Dos Hermanas της Σεβίλλης, με έναρξη συμπτωμάτων πάλι αρχές Μαρτίου, η νοσηλεία της οποίας διήρκησε 18 ημέρες και πλέον έχει επιστρέψει το σπίτι της. Το περιστατικό ακόμα διερευνάται.

Τα παραπάνω κρούσματα, αναφέρουν τα τοπικά μέσα, είναι τα πρώτα μετά τα 113 που αναφέρθηκαν στο εθνικό σύστημα επιτήρησης μέχρι το τέλος του 2023.

Ο ιός στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση στου Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το 2023 (έως 05/12/2023), καταγράφηκαν 162 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου:

  • 119 συνοδεύονταν με συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), κυρίως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση
  • 43 με ήπιες (πυρετός) ή καθόλου εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό της περιόδου 2023 ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 5 Ιουλίου 2023 και το τελευταίο διαγνωσθέν περιστατικό ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 6 Οκτωβρίου. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στον Δήμο Λαρισαίων (16) και Τρικκαίων (15).

Αναφορικά με τους θανάτους, η έκθεση καταγράφει 23 σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 63 ετών και διάμεση ηλικία τα 81 έτη.

Διαβάστε επίσης:

Κουνούπια: Επτά λόγοι που τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας

Κουνούπια: Τι τα ελκύει σαν μαγνήτης και τι τα απωθεί – Πάρτε τα μέτρα σας

Κουνούπια: Οι πιο επικίνδυνες ζώνες μετάδοσης λοιμώξεων – Νέα διαβάθμιση των περιοχών της χώρας