Έχει πολλάκις επισημανθεί ότι οι αισθητικές επεμβάσεις αποτελούν κοινή εξαίρεση των συμβολαίων υγείας και πως η ιατρική αναγκαιότητα αποτελεί την προϋπόθεση για να καλυφθούν επεμβάσεις επανορθωτικής και/ή πλαστικής χειρουργικής. Τι ισχύει όμως για τις επεμβάσεις στα βλέφαρα που συνδέονται κατ’ εξοχήν και αναπόφευκτα στο μυαλό μας με τη βελτίωση της εικόνας μας;

Πράγματι, όπως εξηγούν στο ygeiamou κορυφαίοι πλαστικοί χειρουργοί, η πλέον δημοφιλής βλεφαροπλαστική βελτιώνει την έκφραση του προσώπου απομακρύνοντας το χαλαρωμένο δέρμα και το περίσσιο λίπος προς απόκτηση μιας πιο νεανικής και αναζωογονημένης εμφάνισης. Πραγματοποιείται όμως και για την αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης, μιας συγγενούς ή επίκτητης παθολογικής κατάστασης από την πτώση του ενός ή και των δύο άνω βλεφάρων που μπορεί να περιορίσει το οπτικό πεδίο και την όραση, περιορίζοντας το οπτικό πεδίο.

Αν και περιπτώσεις όπως τα επιφανειακά τραύµατα βλεφάρων εντοπίζονταν ήδη στους πίνακες επεμβάσεων παλαιότερων συμβολαίων νοσοκομειακής περίθαλψης, στα νεότερα το φάσμα των καλυπτόμενων οφθαλμολογικών επεμβάσεων έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει τη βλεφαρόπτωση είτε κατά λέξη είτε ως «διόρθωση πτώσης βλεφάρου ετερόπλευρου».

Διάφορες ακόμα παθήσεις των βλεφάρων που δεν επιδέχονται συμβατικής αντιμετώπισης και απαιτούν χειρουργείο αναγράφονται στους πίνακες των συμβολαίων. Ενδεικτικά, ως επέμβαση μεσαίας βαρύτητας καλύπτονται το εντρόπιο και το εκτρόπιο και ως μικρές η αφαίρεση χαλαζίου και ξανθελασµάτων, με τα τελευταία παράδειγμα οφθαλμοπαθειών που σχετίζονται συχνά με άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως η υπερλιπιδαιμία. Η ταρσοραφή/βλεφαροραφή, μέθοδος που επιλέγεται ενδεικτικά όταν απειλείται η όραση λόγω παράλυσης του προσωπικού νεύρου (π.χ. σε άτομα με ακουστικά νευρινώματα), συμπεριλαμβάνεται στις επεμβάσεις που αποζημιώνονται από την εταιρεία σύμφωνα με τα όρια που προβλέπει για τις αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπουν κάλυψη των νοσηλίων για συμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης παθήσεων των βλεφάρων, δηλαδή χειρουργικές και όχι επί παραδείγματι με χρήση laser ή κρυοθεραπεία. Όπως και η ανοσοθεραπεία ή η ιατρική χρήση του botox μεταξύ άλλων σύγχρονων θεραπειών, η προηγμένη τεχνολογία -λόγω κυρίως του υψηλού κόστους- δεν συγκαταλέγεται στις διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν να κάνουν χρήση του νοσοκομειακού τους προγράμματος. Γίνονται όμως βήματα προς τα εκεί, όπως συμβαίνει με τη ρομποτική χειρουργική. 

Προσοχή στις εκ γενετής περιπτώσεις

Μια βλεφαρόπτωση μπορεί να προκληθεί από τον τραυματισμό των νεύρων ή των μυών γύρω από το βλέφαρο, από την εμφάνιση ενός όγκου στον οφθαλμό, από μια χρόνια φλεγμονή είτε ως επιπλοκή από ένα χειρουργείο όπως επέμβαση καταρράκτη. Τι συμβαίνει όταν είναι συγγενής;

Τα σύγχρονα συμβόλαια υγείας θα καλύψουν εκ γενετής ανωµαλίες και παθήσεις όπως και επιπλοκές τους κατόπιν μιας χρονικής αναμονής όπως δύο συνεχή ασφαλιστικά έτη από την έναρξη ισχύος της ασφάλισης, με προαπαιτούμενο ότι ο ασφαλισμένος δεν γνώριζε για αυτές κατά τη σύναψη της σύμβασης είτε εκδηλώθηκαν μετά. Δεδομένου ότι οι εκ γενετής παθήσεις των βλεφάρων όπως η συγγενής βλεφαρόπτωση αφορούν εξωτερικά χαρακτηριστικά και δύσκολα δεν θα είχαν πέσει στην αντίληψη του ασφαλισμένου. Συστήνεται να συζητήσετε σχετικά με τον ασφαίστικό σας διαμεσολαβητή.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι δεν καλύπτουν τα προγράμματα υγείας

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Νοσηλεία: Πότε κινδυνεύετε να πληρώσετε από την τσέπη σας

Τέσσερα SOS ερωτήματα πριν υπογράψετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο