Καλύπτεται δηλαδή ένα check-up για κάθε ασφαλιστική περίοδο (έτος) και προσαρμόζεται στις βασικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται από άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος συνήθως παρέχεται δωρεάν εφόσον πραγματοποιηθεί σε συμβεβλημένο με την εταιρεία διαγνωστικό κέντρο και, σπανιότερα, για το μηδενικό κόστος θα απαιτηθεί συμμετοχή δημόσιου φορέα ασφάλισης, διαφορετικά θα υπάρξει μια μικρή συμμετοχή. Για τη διενέργειά του στα συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα ή νοσοκομεία, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ενημερώσει το τηλεφωνικό κέντρο της ασφαλιστικής εταιρείας ώστε να γίνει ο κατάλληλος συντονισμός.

Το πακέτο check-up, αναλόγως του νοσοκομειακού προγράμματος που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος, περιλαμβάνει για ενήλικους άνδρες:  Γενική Αίματος, Τ.Κ.Ε., Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, Τριγλυκερίδια, ΗDL, LDL, SGOT, SGPT, γ GT, Ουρικό Οξύ, Ολικά Λευκώματα, Αλκαλική Φωσφατάση, Χοληστερίνη, ΗΚΓ, PSA, Υπέρηχο Προστάτη, Ακτινογραφία Θώρακος, Kαρδιολογική Eξέταση.

Για ενήλικες γυναίκες περιλαμβάνει: Γενική Αίματος, Τ.Κ.Ε., Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, Ουρικό Οξύ, Ολικά Λευκώματα, Αλκαλική Φωσφατάση, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, ΗDL, LDL, SGOT, SGPT, γ GT, ΗΚΓ, Test PAP, Ακτινογραφία Θώρακος, Kαρδιολογική Eξέταση, Υπέρηχο Μαστών, Μαστογραφία.

Για παιδιά περιλαμβάνει: Γενική Αίματος, Γενική Ούρων, Χοληστερίνη αίματος, Σίδηρο αίματος, Σάκχαρο, Κρεατινίνη Ορού, Ουρία, SGOT, SGPT, γ GT, Παιδιατρική εξέταση.
Σύμφωνα με επισημάνεις των ασφαλιστών, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο περιεχόμενο του check-up, καθώς για ορισμένες από τις παραπάνω εξετάσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες είθισται να θέτουν ηλικιακά κριτήρια. Ετσι, η κάλυψη για μαστογραφία μπορεί να προβλέπεται για γυναίκες άνω των 40 ή των 41 ετών αναλόγως την εταιρεία, όχι όμως για νεότερες ηλικίες.

Εκτακτα και επείγοντα περιστατικά
Πρόκειται για ειδική περίπτωση, αφού καλύπτονται συνήθως δωρεάν για κατόχους νοσοκομειακών προγραμμάτων ως μέρος των παροχών μέσω συνεργασιών, και μέχρι ενός ορισμένου ποσού βάσει της συμφωνίας με το εκάστοτε το νοσοκομείο. Συνήθως δεν προβλέπεται η διαδικασία έγκρισης κατά την προσέλευση στο τμήμα επειγόντων και τα εξωτερικά ιατρεία. Κατ’ αντίστοιχη λογική, η κάλυψη ενεργοποιείται για επείγουσα επίσκεψη σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες όπως καρδιολόγο, παθολόγο, χειρουργό, παιδίατρο για μια αρχική εκτίμηση της κατάστασης. Εφόσον η εξέταση υποδείξει την ανάγκη νοσηλείας, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν η υγειονομική μεταφορά.
Η αντίστοιχη παροχή μέσω των προγραμμάτων εξωνοσοκομειακής περίθαλψης επισύρει συμμετοχή του ασφαλισμένου, με χαμηλό ωστόσο κόστος (π.χ. €20 ή €30) και δυνατότητα για απεριόριστο συνήθως αριθμό επισκέψεων για επείγοντα και έκτακτα περιστατικά ή παροχή ιατρικών υπηρεσιών κατ’ οίκον, με υποχρεωτική εν τοιαύτη περιπτώσει την ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος της εταιρείας.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος ν.8 του περιοδικού ygeiamou που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 31/10