Οι άνθρωποι που ζουν στις μεγαλουπόλεις καμιά φορά αναρωτιούνται τι είναι αυτό που κάνει τους κατοίκους των επαρχιών να μοιάζουν πιο χαρούμενοι. Το φυσικό τοπίο, οι πιο αργοί ρυθμοί, οι διαπροσωπικές σχέσεις ή ένας συνδυασμός απ’ όλα αυτά;

Οι κάτοικοι των πόλεων είναι συνηθισμένοι να τρέχουν, αντικρίζοντας γύρω τους ψηλά, γκρίζα κτήρια, υπό τους ήχους της πληθώρας αυτοκινήτων, κόρνας και πολλούς άλλους, αντίστοιχα δυσάρεστους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκεί ακριβώς εντοπίζεται και η διαφορά στην ψυχική υγεία. Ειδικότερα, μελετητές από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και το Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf (UKE) μελέτησαν τη δυνητική επίδραση που έχουν διάφοροι ήχοι στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, εντοπίζοντας τελικά έναν ιδιαίτερο ήχο, που μπορεί να κάνει τη θετική διαφορά. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς ο θόρυβος της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και το τραγούδι των πουλιών επηρεάζουν τη διάθεση, την παράνοια και τη γνωστική λειτουργία, πραγματοποιώντας ένα τυχαιοποιημένο διαδικτυακό πείραμα με 295 συμμετέχοντες. Οι εθελοντές άκουσαν για 6 λεπτά μια σειρά από διαφορετικούς ήχους, είτε από τυπικό θόρυβο κυκλοφορίας αυτοκινήτων, είτε από τραγούδισμα πουλιών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολόγησης της ψυχικής τους υγείας, τόσο πριν, όσο και μετά το άκουσμα των ηχητικών κλιπ, ενώ πραγματοποίησαν και μια σειρά από γνωστικά τεστ.

«Κάθε άνθρωπος έχει συγκεκριμένες ψυχολογικές μεταπτώσεις. Ανήσυχες σκέψεις μπορούν να βιώσουν και τα υγιή άτομα», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Emil Stobbe, Προδιδακτορικός Συνεργάτης στην Ομάδα Lise Meitner για την Περιβαλλοντική Νευροεπιστήμη του Ινστιτούτου Max Planck. «Τα ερωτηματολόγια μάς επιτρέπουν να εντοπίσουμε τις τάσεις των ανθρώπων που δεν έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη, άγχος ή παράνοια και να διερευνήσουμε την επίδραση των ήχων των πουλιών ή της κυκλοφοριακής κίνησης σε αυτές τις τάσεις», εξήγησε συμπληρωματικά.

Από την μελέτη προέκυψε ότι το τραγούδι των πουλιών είναι ικανό να μειώσει το άγχος και τις παράλογες σκέψεις σε υγιείς συμμετέχοντες. Ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει επίδραση στους ανθρώπους με διαγνωσμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Από την άλλη, ο θόρυβος της κυκλοφορίας φάνηκε να επιδεινώνει γενικά τα συμπτώματα κατάθλιψης, ειδικά εάν το ηχητικό απόσπασμα περιλάμβανε πολλά διαφορετικά είδη ήχων κίνησης. Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ούτε το τραγούδι των πουλιών, ούτε ο θόρυβος της κυκλοφορίας επηρέασαν τη γνωστική απόδοση.

Σύμφωνα με τους μελετητές, οι επιπτώσεις αυτών των ήχων στην ψυχική υγεία εξηγούνται από το γεγονός ότι το τραγούδισμα των πουλιών προσφέρει μια επαφή με το φυσικό περιβάλλον, τραβώντας την προσοχή μακριά από τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας, που διαφορετικά θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια οξεία απειλή.

Συνολικά, τα αποτελέσματα προτείνουν ενδιαφέρουσες οδούς για περαιτέρω έρευνα και εφαρμογές, όπως ο ενεργός χειρισμός του θορύβου του περιβάλλοντος χώρου σε διαφορετικές καταστάσεις ή η εξέταση της επίδρασής του σε ασθενείς με διαγνωσμένες αγχώδεις διαταραχές ή παράνοια.

«Το τραγούδι των πουλιών θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί ως μέθοδος πρόληψης ψυχικών διαταραχών. Η ακρόαση ενός CD θα ήταν μια απλή, εύκολα προσβάσιμη λύση. Ωστόσο, υποθέτουμε ότι η θετική επίδραση αυτών των ήχων είναι ακόμα πιο ισχυρή σε εξωτερικούς, φυσικούς χώρους», λέει ο δρ. Stobbe.

«Πρόσφατα, ολοκληρώσαμε μια μελέτη που δείχνει ότι 1 ώρα βόλτα στη φύση μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες», προσθέτει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Simone Kühn. «Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ποια χαρακτηριστικά της φύσης – μυρωδιές, ήχοι, χρώμα ή συνδυασμός τους – είναι υπεύθυνα για το αποτέλεσμα. Η παρούσα μελέτη παρέχει ένα επιπλέον δομικό στοιχείο για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα», συνεχίζει ο Kühn.

Όλα τα επιστημονικά συμπεράσματα καταλήγουν σε μια ιδέα: Κάντε μια βόλτα στη φύση…κάνει καλό! 

Διαβάστε ακόμη:

Η εναλλακτική μέθοδος που βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο

Γιόγκα στο γραφείο κατά της κατάθλιψης – Με σύσταση του ΠΟΥ

Ξυπνάτε από τις 7; Πόσα κερδίζει το μυαλό και η υγεία σας