Είναι συνώνυμη με τον ήλιο, ενώ φημίζεται για τις προστατευτικές της ιδιότητες σε μια σειρά παραγόντων υγείας, από τον διαβήτη έως τη μακροζωία. Νέα, αυστραλιανή έρευνα, όμως, συνδέει τη βιταμίνη D και με την καρδιαγγειακή υγεία. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύονται στο The BMJ.

Οι ερευνητές από την Αυστραλία διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, η δοκιμή περιλάμβανε 21.315 συμμετέχοντες, ηλικίας 60-84. Εξ αυτών, 10.662 άτομα έλαβαν μία κάψουλα 60.000 IU βιταμίνης D και 10.653 άτομα έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο στην αρχή κάθε μήνα για έως και πέντε χρόνια, κατά την περίοδο μελέτης που διήρκεσε από το 2014 έως το 2020. Η ομάδα μελέτης συγκέντρωσε, παράλληλα, δεδομένα νοσηλειών και θανάτων, με στόχο να εντοπίσει μείζονα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαία επαναγγείωση, μια θεραπεία για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος στην καρδιά.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, 1.336 συμμετέχοντες παρουσίασαν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο (6,6% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και 6% στην ομάδα που έλαβε τα συμπληρώματα βιταμίνης D).

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι, για την ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα βιταμίνης D:

  • Το ποσοστό των σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν 9% χαμηλότερο, που ισοδυναμεί με 5,8 λιγότερα περιστατικά ανά 1.000 άτομα
  • Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν μειωμένος κατά 19%
  • Ο κίνδυνος στεφανιαίας επαναγγείωσης ήταν μειωμένος κατά 11%

Δεν σημειώθηκαν διαφορές σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η επίδραση έδειξε να είναι  ισχυρότερη σε όσους λάμβαναν στατίνες ή άλλα καρδιαγγειακά φάρμακα στην αρχή της δοκιμής. Συνολικά, εκτιμάται ότι 172 άτομα θα απέφευγαν τον κίνδυνο ενός σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, παίρνοντας συμπληρώματα βιταμίνης D.

Οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και, δεδομένης της διαρκούς αύξησης του προσδόκιμου ζωής, εκτιμάται ότι συμβάντα όπως ένα καρδιακό ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα παρουσιάσουν αύξηση, καθώς οι χρόνιες ασθένειες γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Ο κίνδυνος σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων είναι συνήθης στους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, τα αποτελέσματα της μελέτης χαρίζουν αισιοδοξία σχετικά με τη δυνατότητα της βιταμίνης D να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους από έναν θανάσιμο κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη:

Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να «κόψει» πολλά χρόνια ζωής

Διαβήτης: Η βιταμίνη που βάζει φρένο στην εξέλιξη του προδιαβήτη

Επέμβαση στο γόνατο: Ποια βιταμίνη έχει παυσίπονη δράση και επισπεύδει την ανάρρωση