*Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη

Η βιομηχανία των τάσεων φυσικής κατάστασης και φυσικής αγωγής έχει αλλάξει δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Περιττό να πούμε, ότι αυτό έχει τροποποιήσει το συνολικό τρόπο άσκησης μαζί με την μέχρι τώρα εμπειρία μας στο γυμναστήριο. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης, υπάρχουν μερικές τελευταίες τάσεις γυμναστικής που πρέπει να ξέρετε για το 2021. Εκτός αυτού, ο τρόπος παροχής των υπηρεσιών για κέντρα φυσικής κατάστασης καθώς και για τα γυμναστήρια θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια.

Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της υγείας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, δεν ήταν ποτέ τόσο πρωταρχικής σημασίας όσο με την πανδημία.

Την άνοιξη του 2020, οι περισσότεροι από εμάς κλειστήκαν στα σπίτια τους για να εργαστούν, αφού η κυβέρνηση επέβαλε την πρώτη φάση περιοριστικών μέτρων. Οι κατευθυντήριες γραμμές ανέφεραν ότι όλοι πρέπει να μείνουν στο σπίτι όπου είναι δυνατόν και να βγαίνουν μόνο για δραστηριότητες όπως για προμήθειες πρώτης ανάγκης, πηγαίνοντας στη δουλειά εάν δεν είναι εφικτό να δουλεύουν από το σπίτι και να ασκηθούν σε εξωτερικούς χώρους αφού τα γυμναστήρια και τα κέντρα αναψυχής έκλεισαν τις πόρτες τους.

Ως αποτέλεσμα, μετατρέψαμε τα σαλόνια και τις κρεβατοκάμαρές μας σε μικρά γυμναστήρια, με μπάλες, λάστιχα και αλτήρες. Πέρυσι οι E-commerce Times ανέφεραν ότι οι πωλήσεις αλτήρων κατά την περίοδο του lockdown του 2020 αυξήθηκαν κατά 1.980% σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019 στο eBay, αντίστοιχα.

Καθώς οι μήνες του lockdown συνεχίζονται, οι άνθρωποι έμαθαν να χρησιμοποιούν εικονικές προπονήσεις, μέσω zoom ή διαφόρων apps (εφαρμογών) για να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους και να βρουν ένα νέο τρόπο εργασίας, ζωής, γυμναστικής. Τα ταξίδια αναψυχής, οι απογευματινοί καφέδες και το γυμναστήριο μετά το γραφείο αντικαταστάθηκαν με ιντερνετικές συνεδρίες HIIT, pilates και εφαρμογές διαλογισμού. Μέσα στο χάος της κρίσης της υγείας, επικράτησε η αγάπη για την φυσική κατάσταση και την ευεξία.

Με τους εθνικούς περιορισμούς που ισχύουν και τώρα στις αρχές του 2021, συγκεντρώσαμε τις τάσεις προπόνησης και φυσικής κατάστασης που μπορείτε να ακολουθήστε, για να ιδρώσετε και να χαμογελάσετε, ενώ θα διασφαλίσετε ότι το μυαλό και το σώμα σας βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

1. Περπάτημα

Ενώ οι προπονήσεις στο σπίτι μπορεί να είχαν σημειώσει αύξηση της δημοτικότητάς τους, το περπάτημα και η πεζοπορία στην ύπαιθρο έχει την τιμητική του.

Για πολλούς από εμάς, τα σαββατοκύριακα χωρίς κοινωνικά σχέδια πλέον, οδήγησαν σε περιπάτους στην γειτονιά είτε βόλτα με τον σκύλο μας, είτε για να συναντήσουμε έναν φίλο στο πάρκο είτε μια πιο οργανωμένη πεζοπορία στην εξοχή.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσετε μια καλή φυσική κατάσταση χαμηλού αντίκτυπου και να ξεφύγετε από το κλασικό πρόγραμμα γραφείο σπίτι 9.00-17.00, ενώ ταυτόχρονα ενισχύετε την ψυχική σας υγεία.

2. Face gym

Ενώ η τεχνολογία είναι σε μεγάλο βαθμό η συντροφιά μας στο lockdown (Netflix, Zoom!). Έχει επίσης ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες, τόσο μεγάλες όσο και μικρές.

Διόλου τυχαία λοιπόν τα συμπτώματα της κόπωσης των ματιών, των πονοκεφάλων, της απώλειας εστίασης, των ξηρών ερεθισμένων ματιών και του πόνου στον αυχένα και στους ώμους έχουν αυξηθεί από την έναρξη της Covid-19 και του lockdown .

Έτσι, μετά από μήνες εργασίας από το σπίτι, βλέπουμε περισσότερα άτομα να φροντίζουν την όρασή τους συμμετέχοντας στη γιόγκα των ματιών – ήπιες κινήσεις και απαλό μασάζ στα μάτια και τις γύρω περιοχές.

Το Face Gym προσφέρει διαδικτυακές προπονήσεις one-to-one (personal) που όχι μόνο βοηθούν στην χαλάρωση, την ανύψωση και την τόνωση του προσώπου αλλά και την αντιμετώπιση της έντασης του προσώπου στη γνάθο, το λαιμό, το κεφάλι και τα μάτια.

3. Γρήγορες προπονήσεις – micro ΗΙΙΤ!

Με τον χρόνο να μας πιέζει και το πρόγραμμα εργασίας να είναι πιο απαιτητικό, δεν είναι περίεργο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν και αναζητούν ασκήσεις micro-HIIT σύντομη προπόνηση με διαστήματα υψηλής έντασης που μπορεί να κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά (τρεις φορές την εβδομάδα).

Το υγιές άγχος που υφίσταται το σώμα σας κατά τη διάρκεια του HIIT προκαλεί το φαινόμενο της αυτοφαγίας, είναι η ιδιότητα των κυττάρων του οργανισμού να ανακυκλώνουν τα συστατικά τους, «τρώγοντας» ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Με αυτό τον τρόπο, τα κύτταρα ανακυκλώνουν κατεστραμμένα κύτταρα, ανανεώνονται και διατηρούνται λειτουργικά. Σε φυσιολογικές συνθήκες, μας επιτρέπει να «ξεφορτωνόμαστε» άχρηστα στοιχεία, να εμποδίζουμε μεταβολικές δυσλειτουργίες, όπως την παχυσαρκία και τον διαβήτη αλλά και φλεγμονές. Με λίγα λόγια, η αυτοφαγία παρουσιάζεται ως το κλειδί για την επιβράδυνση της γήρανσης, για μια καλύτερη υγεία και μια αντίστοιχη σιλουέτα.

Αρκετά γυμναστήρια στην Αμερική έχουν εντάξει προγράμματα Micro-HIIT Core Conditioning, 15 λεπτό που προσφέρει ενεργοποίηση του πυρήνα, της αντοχής και της ευλυγισίας.

4. Ποδηλασία

Η ποδηλασία είναι τόσο πολύπλευρη, επιτρέπει στους ανθρώπους να ασκούνται, ενώ σας δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και σας επιτρέπει να «ταξιδεύετε» περισσότερο από ό,τι με τα πόδια, ξεφεύγοντας από τα όρια της γειτονιά σας. Έτσι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε η τέλεια δραστηριότητα. Εκτός από τα οφέλη της ποδηλασίας, οι πιο ήσυχοι δρόμοι (λιγότερα αυτοκίνητα) έδωσαν στους ανθρώπους περισσότερη αυτοπεποίθηση για οδήγηση και περισσότερο χρόνο για να το κάνουν, το γεγονός αυτό έφερε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων στο άθλημα.

5. Smart watch

Είτε το χρησιμοποιείτε για να παρακολουθείτε τα βήματα και τον καρδιακό ρυθμό σας ή πόσες χιλιοθερμίδες έχετε κάψει και πόσα σκαλιά έχετε ανέβει, η φορητή τεχνολογία δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλής από το 2020.

Όσον αφορά τη φορητή τεχνολογία, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι τα ρολόγια παρακολούθησης φυσικής κατάστασης και είμαστε σίγουροι ότι όλοι πλέον χρησιμοποιούν κάτι τέτοιο.

Η Apple Series 6 για παράδειγμα βοηθά τους χρήστες να μετρήσουν τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου, ενώ έχει αντοχή στο νερό έως και 50 μέτρα, το οποίο σίγουρα θα βοηθήσει τους λάτρεις της κολύμβησης

Οι χρήστες μπορούν επίσης να μάθουν πώς είναι οι προσπάθειές τους σε σύγκριση με άλλους που έχουν ολοκληρώσει παρόμοιες προπονήσεις.

6. Πρόκληση για αλλαγή

(Εκτός από την πρόκληση στον εαυτό σας για το πόσα επεισόδια της αγαπημένης σας σειράς στο Netflix θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε ένα βράδυ -αποτέλεσμα: όλα!)

Οι εικονικές προκλήσεις θα συνεχίσουν να είναι ο ευκολότερος τρόπος διατήρησης της φυσικής κατάστασης σε ένα διασκεδαστικό, ανταγωνιστικό και ψηφιακό περιβάλλον που μεταφέρεται και στο 2021.

Εφαρμογές που προσφέρουν στους χρήστες μια πληθώρα προκλήσεων, όπως για παράδειγμα την ολοκλήρωση μιας διαδρομής 5-10-20km.

Η εφαρμογή Nike Run καλεί τους χρήστες να κάνουν πέντε προκλήσεις σε πέντε μήνες για να κερδίσουν την ευκαιρία να μπούν στο Nike World Headquarters.

Το Sweat ενθαρρύνει τους χρήστες του να συμμετάσχουν σε μια πρόκληση έξι εβδομάδων, με την επιλογή να δοκιμάσουν διαφορετικά στυλ προπόνησης (HIIT, powerbuilding, κυκλική προπόνηση κ.λπ.).

7. Διαδικτυακές προπονήσεις

Ενώ τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά λόγω του κορωνοϊού, ορισμένα από τα αγαπημένα μας είναι ακόμα ανοιχτά στο διαδίκτυο.

Τα διαδικτυακά μαθήματα αποτέλεσαν τη σωτηρία για την ψυχική και σωματική υγεία μας φέτος. Το πρότυπο και η αξία παραγωγής των διαδικτυακών μαθημάτων έχει επίσης βελτιωθεί μαζικά, οπότε η άσκηση στο σπίτι είναι μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία.

Yoga, pilates, hiit, κυκλικές προπονήσεις ότι και αν επιλέξετε κλείστε σήμερα κιόλας μια θέση σε διαδικτυακά μαθήματα θα σας κρατήσουν υγιείς, ενεργούς γιατί μη ξεχνάτε μετά απ’ όλα αυτά ένα καλοκαίρι μας περιμένει…

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της.
Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822

Διαβάστε επίσης

Επτά ασκήσεις που όλοι μπορούμε να κάνουμε για αντοχή και δύναμη

Έτσι θα χτίσετε μύες και θα χάσετε λίπος – Τι να τρώτε και πώς να ασκείστε

Το workout των 10′ που δυναμώνει και συσφίγγει τους μύες