*Γράφει η personal trainer Σοφία Περδίκη

Ωραία τα «εντυπωσιακά» μαθήματα γυμναστικής και οι μοντέρνες προπονήσεις – αλλά οι λειτουργικές προπονήσεις πρέπει να είναι τρόπος ζωής.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ασκούνται, αλλά ο πιο σημαντικός είναι η «κινητικότητα». Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να σηκώνει τις σακούλες απ το σούπερ μάρκετ, να σκύβουμε για να σηκώσουμε το παιδί μας ακόμη και να κάτσουμε ή να σηκωθούμε από μια καρέκλα. Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς αυτές τις αλλαγές στο σώμα σας, υπάρχουν μερικές βασικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα όπου θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε κινητικά ενεργοί και δυνατοί για τις επόμενες δεκαετίες.

Η λειτουργική προπόνηση αναφέρεται σε έναν τύπο προπόνησης που σας προετοιμάζει για την καθημερινότητα σας, με στόχο να σας κρατήσει κινητικά ενεργούς, δυνατούς και καρδιαγγειακά υγιείς για όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και όταν μεγαλώνετε και γίνεστε πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και εκφυλιστικές ασθένειες.

Ένα μεγάλο μέρος της επίτευξης αυτού του στόχου είναι η ενσωμάτωση λειτουργικών κινήσεων ή ασκήσεων που μεταφράζονται σε κινήσεις που κάνετε σε τακτική βάση – όπως το να σηκώνουμε κάτι βαρύ από το πάτωμα, ή του να μπαίνετε και να βγαίνετε από το αυτοκίνητό σας και το να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες.

Οι λειτουργικές κινήσεις μεταφράζονται επίσης σε ενέργειες και δραστηριότητες που μπορεί να μην συναντάτε τόσο συχνά, αλλά η δύναμη τους θα είναι πραγματικά χρήσιμη όταν τις συναντήσετε – όπως να περάσετε πάνω από ένα φράχτη ή να παίξετε οποιοδήποτε άθλημα.

Στοιχεία μιας λειτουργικής προπόνησης:

  • Χρησιμοποιήστε περισσότερες από μία αρθρώσεις (είναι σύνθετες κινήσεις, όχι κινήσεις απομόνωσης).
  • Χρησιμοποιήστε πολλές ομάδες μυών.
  • Ενσωματώστε την κίνηση σε πολλαπλά επίπεδα (εμπρός, πίσω, πλάι, πάνω και κάτω).
  • Συμπεριλάβετε ελεύθερα βάρη (αλτήρες, barbells και kettlebells) και όχι μηχανήματα.
  • Χτίζει δύναμη, συντονισμό και ισορροπία.
  • Βελτιώνει την ευαισθητοποίηση του σώματος και το κοινό εύρος κίνησης.

Οι λειτουργικές ασκήσεις σας μαθαίνουν να χρησιμοποιείτε το σώμα σας ως σύστημα, έτσι όπως πρέπει να λειτουργεί. Αυτό είναι διαφορετικό από τις ασκήσεις απομόνωσης, όπως το μηχάνημα για παράδειγμα για εκτάσεις τετρακέφαλων, στο οποίο πρέπει να καθίσετε και να απομονώσετε τους τετρακεφάλους σας για να σηκώσετε το βάρος. Δεν θα μιμηθείτε ποτέ αυτήν την κίνηση στην πραγματική ζωή, τα πόδια σας κινούνται σε συνδυασμό τετρακέφαλων, οπίσθιων μηριαίων, γλουτών και του κορμού σας.

Οι ασκήσεις απομόνωσης έχουν και εκείνες βέβαια τη χρησιμότητα τους. Η ενίσχυση των μεμονωμένων μυών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν από τραυματισμούς ή να διορθώσουν τυχόν μυϊκές ανισορροπίες. Ωστόσο, οι λειτουργικές προπονήσεις είναι πιο ευέλικτες και ευεργετικές που πρέπει να τις βάλετε στο εβδομαδιαίο πλάνο των προπονήσεων σας.

Η Σοφία Περδίκη είναι personal trainer και certified Pilates Instructor με ιδιαίτερη εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής AF Studies. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια ως γυμνάστρια σε σχολεία και εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 2008 δημιούργησε το στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, προγράμματα pilates, pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από την ίδια ή τους συνεργάτες της. Complete training by Sophia, Φιλιππίδη 6, Αθήνα 115 24, 6972017822

Διαβάστε επίσης