Σε πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, οι άνθρωποι έχουν ήδη ρυθμίσει τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά και πλέον απολαμβάνουν μία επιπλέον ώρα φωτός τα απογεύματα. Καθώς μάλιστα και ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο ζεστός, η ευχάριστη αίσθηση πως πλησιάζει το καλοκαίρι γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Η αξία του ηλιακού φωτός στη ζωή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και το επιπλέον φως της ημέρας μπορεί να βελτιώσει την υγεία και ευεξία μας.

Όπως τονίζουν οι συγγραφείς του άρθρου στο The conversation, Anne Fothergill, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του South Wales και ο Shaun Hough, επίκουρος καθηγητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του South Wales, όταν το ηλιακό φως χτυπά μία συγκεκριμένη περιοχή του αμφιβληστροειδούς στα μάτια μας, προκαλείται η απελευθέρωση της σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που προκαλεί ευεξία, στον εγκέφαλο, ενώ η αύξηση της συνδέεται με ανεβασμένα επίπεδα διάθεσης.

Για την ακρίβεια, η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση που ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder -SAD), που από πολλούς αποκαλείται και κατάθλιψη του χειμώνα. Η διαταραχή αυτή που χαρακτηρίζεται από χαμηλή διάθεση, είναι πιο συχνή κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχουν λιγότερες ώρες φωτός.

Συγκεκριμένα, ο ήλιος είναι μία από τις φυσικές πηγής της βιταμίνης D, που έχει ορισμένες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα, όπως είναι η μείωση της φλεγμονής. Εκτός όμως από τα σωματικά οφέλη για την υγεία μας, η έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους άγχος και δυσαρέσκεια ενώ αντίθετα η έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση. Ειδικότερα, μόλις πέντε έως 15 λεπτά στον ήλιο είναι αρκετά για να δούμε τα πρώτα οφέλη που σχετίζονται με τη βιταμίνη. Παράλληλα, μέσα από το ηλιακό φως, ενισχύεται και η παραγωγή μελατονίνης, εκείνης της χημικής ουσίας που μας βοηθά να κοιμόμαστε καλά, γεγονός που ευνοεί την ευρύτερη ευεξία μας.

Οι περισσότερες ώρες ήλιου επίσης, μας κρατούν μακριά από το σπίτι και κοντά στους αγαπημένους μας φίλους και συγγενείς ευνοώντας την κοινωνικότητα, γεγονός που εξέλειψε την περίοδο της πανδημίας. Με αυτούς τους απλούς και φυσικούς τρόπους, απομακρύνεται το καθημερινό άγχος και η ψυχική κόπωση. Ιδίως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και ενόσω ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, είναι φυσικό να αισθανόμαστε αγχωμένοι και συναισθηματικά κουρασμένοι. Έτσι, η αξιοποίηση του περισσότερου φωτός της ημέρας, είναι ένα από τα πιο απλά αλλά και πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθεί η διάθεσή μας.

Η δυνατότητα να κάνουμε διαλογισμό  στο φως της ημέρας είναι επίσης ευεργετική γιατί μας βοηθά να χαλαρώσουμε τόσο το σώμα όσο και το μυαλό, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση του άγχους και στρες.

Η επιπλέον ώρα στο τέλος της ημέρας είναι σίγουρα ιδιαίτερα σημαντική για εμάς αφού τα τελευταία 2 χρόνια, η έκθεση μας στον ήλιο μειώθηκε λόγω της καραντίνας, Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν κάθε λεπτό της ημέρας και ας δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να αισθανθεί πολύ καλύτερα, κάνοντας απλά μία βόλτα στη φύση.

 

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο για τους 50ρηδες

Αυτή η βιταμίνη είναι πολύτιμη για την καρδιά – Δεν είναι αυτή που φαντάζεστε

Κορωνοϊός: Η βιταμίνη – σύμμαχος που προφυλάσσει από σοβαρή νόσο