Ξεκινώντας την προσπάθεια απώλειας βάρους, οι πρώτες αλλαγές που θα κάνετε είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να ενισχύσετε τη σωματική σας κίνηση. Τα οφέλη αυτών των δύο μέτρων στη μείωση του σωματικού βάρους είναι τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα. Ωστόσο, όσο κι αν ασκείστε ή όσο υγιεινά και αν τρώτε, πολλές φορές η προσπάθειά σας δεν αποδίδει τους αντίστοιχους καρπούς, δημιουργώντας σας μια εύλογη απορία: Τι κάνω λάθος;

Πριν, όμως, κατηγορήσετε τον εαυτό σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την προσπάθεια απώλειας κιλών, οι οποίοι μάλιστα δεν σχετίζονται με τη διατροφή ή την άσκηση. Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον επιπολασμό της παχυσαρκίας, που αποκάλυψαν ότι μεταξύ 1975 και 2016, τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, η συζήτηση για τα αίτια βρίσκεται στο προσκήνιο. Ορισμένοι πιστεύουν πως ευθύνονται οι συνήθειες των σύγχρονων ανθρώπων, ενώ άλλοι «δείχνουν» περιβαλλοντικούς παράγοντες ως τον κύριο υπαίτιο.

Η αναποτελεσματικότητα των προσπαθειών για απώλεια βάρους κάνει πολλούς να στρέφονται στη λύση των φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και του χειρουργείου. Πριν, όμως, απογοητευθείτε εντελώς και παραιτηθείτε της προσπάθειας, εξετάζοντας ακραίες λύσεις, διαβάστε ποιοι είναι οι τρεις πιθανοί παράγοντες που ενδεχομένως ευθύνονται για την άκαρπη προσπάθειά σας να χάσετε κιλά:

1. Υπερβολικό άγχος

Το άγχος δημιουργεί τόσο ψυχική, όσο και σωματική εξάντληση. Πρόσφατη έρευνα, μάλιστα, αποκάλυψε ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του σώματος και να ενισχύσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η άνοια. Παράλληλα, το έντονο άγχος και η πρόσληψη βάρους σχετίζονται στενά χάρη σε μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη και αποτελεί την κύρια ορμόνη του στρες στο σώμα. Σε συνθήκες σταθερού στρες, η κορτιζόλη διατηρείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα και μπορεί να διεγείρει τη συνεχή παραγωγή γλυκόζης, ενισχύοντας το αίσθημα της όρεξης και κάνοντας το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος, ιδιαίτερα στην κοιλιακή περιοχή. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας τη σωματική άσκηση, που μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απελευθερώσει την ένταση ή αφιερώστε απλώς πέντε λεπτά την ημέρα κάνοντας ασκήσεις αναπνοής, που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

2. Κακός ύπνος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και λίγες μόνο μέρες ανεπαρκούς ύπνου είναι αρκετές για να κάνουν τον οργανισμό «μεταβολικά νωθρό», μειώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια. Όταν η λειτουργία της ινσουλίνης μειώνεται, επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του σώματος να απαλλαγεί από το λίπος. Η κορτιζόλη επίσης «δυσαρεστείται» όταν δεν δεν κοιμάστε καλά, με αποτέλεσμα να πέφτει απότομα, δυσκολεύοντας την απώλεια βάρους.

Αν, λοιπόν, η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, πρέπει να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητα. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, εξασφαλίζοντας 7-8 ώρες ξεκούρασης. Απομακρυνθείτε από τις οθόνες, διαβάστε ένα βιβλίο ή κάντε οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε.

3. Υποκείμενη ιατρική πάθηση

Ο υποθυρεοειδισμός, μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, είναι μια συνήθης πάθηση, η οποία επηρεάζει την προσπάθεια απώλειας βάρους, μειώνοντας τον μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα πρώτα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι άνθρωποι είναι η πρόσληψη βάρους ή η δυσκολία απώλειας κιλών. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί, επίσης, να δυσκολευτούν να χάσουν βάρος, εξαιτίας της ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη, που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να φροντίζετε συνολικά τον οργανισμό και την υγεία σας και όταν πρόκειται για απώλεια κιλών. Να θυμάστε ότι η μείωση του σωματικού βάρους είναι ένα ταξίδι και το σημαντικότερο είναι να επιμένετε στο στόχο σας, διατηρώντας τις υγιεινές συνήθειές σας.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτή είναι η καλύτερη προπόνηση για απώλεια βάρους – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Απώλεια βάρους: Ποιοι δυσκολεύονται περισσότερο – Πότε καίμε περισσότερες θερμίδες

Bάλτε τη σεμαγλουτίδη στο πιάτο σας: Ποια τρόφιμα αδυνατίζουν με φυσικό τρόπο