Το διαδίκτυο είναι γεμάτο πληροφορίες κάθε είδους. Υπάρχουν, όμως, ενδιαφέροντα που συσπειρώνουν χιλιάδες χρήστες. Ένα από αυτά είναι, φυσικά, το φαγητό. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες ξεχειλίζουν από εικόνες φαγητoύ: Πολύχρωμα γλυκά, λαχταριστά μπέργκερ, αλλά και γκουρμέ προτάσεις.

Φυσικά, πολλές από αυτές τις εικόνες δημιουργούνται με στόχο να διεγείρουν την όρεξή μας και, αρκετές φορές, το πετυχαίνουν. Σίγουρα, λοιπόν, είναι ικανές να «ξυπνήσουν» το αίσθημα της πείνας. Νέα μελέτη υποστηρίζει, όμως, τώρα ότι οι ίδιες εικόνες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και το αίσθημα του κορεσμού. Το μυστικό κρύβεται στις επαναλήψεις προβολής της εικόνας. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Appetite.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Aarhus, με επικεφαλής τον Tjark Andersen, υποστηρίζει ότι μπορούμε να αισθανθούμε κορεσμό απλώς και μόνο κοιτάζοντας μια εικόνα φαγητού, εάν επαναλάβουμε την προβολή της 30 φορές.

Ένας έξυπνος τρόπος να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας ώστε να μην πεινάτε

Σύμφωνα με τον δρ. Andersen, όσο παράξενο κι αν ακούγεται το να χορταίνετε, χωρίς να τρώτε, στην πραγματικότητα είναι απολύτως φυσιολογικό. «Η όρεξη είναι στενά συνδεδεμένη με τη γνωστική αντίληψη», εξηγεί. Για παράδειγμα, αν φανταστείτε ότι γεύεστε ένα πεντανόστιμο φαγητό, η συμμετέχουσα περιοχή του εγκεφάλου διεγείρεται, όπως και εάν όντως το είχατε μπροστά σας και το τρώγατε.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, ο δρ. Andersen και οι συνεργάτες του σχεδίασαν μια σειρά διαδικτυακών πειραμάτων, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες αντίκρισαν μια εικόνα ενός γλυκού. Ορισμένοι είδαν την εικόνα 3 φορές, άλλοι 30 φορές. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν δει την εικόνα περισσότερες φορές, ένιωθαν στη συνέχεια μεγαλύτερο κορεσμό. «Έπρεπε να δηλώσουν πόσα κομμάτια ήθελαν. Η ομάδα που είχε δει 30 φορές την εικόνα, επέλεξε μικρότερη ποσότητα», εξηγεί ο ερευνητής.

Θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα τεχνική απώλειας βάρους; 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, κυρίως εξαιτίας του ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού και κυρίως ανθυγιεινού, ενώ ταυτόχρονα δεν γυμνάζονται αρκετά.

Ο δρ. Andersen υποστηρίζει τώρα ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να χρησιμεύσουν ως μια νέα μέθοδος ελέγχου της όρεξης. Αυτή η υπόθεση θα πρέπει, ωστόσο, να εξεταστεί με προσοχή, καθώς προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χιλιάδες εικόνες φαγητού του διαδικτύου συμβάλλουν στην ενίσχυση των ποσοστών παχυσαρκίας. Πρόκειται, επομένως, για ένα δίκοπο μαχαίρι, το οποίο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, με τη σωστή διαχείριση, θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη:

Κορεσμός: Τρία τρόφιμα που δεν πρόκειται να μας χορτάσουν ποτέ – Θα εκπλαγείτε

Πέντε τροφές που χορταίνουν χωρίς να παχαίνουν

Με ποιες τροφές χορταίνετε γρηγορότερα