Το instagram επέλεξε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, για να μοιραστεί την ιστορία της κ. Παππά, μιας γυναίκας που σώθηκε χάρη στο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Η κ. Παππά ήταν μία από τις τέσσερις γυναίκες που μίλησαν κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω» από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στις 26 Απριλίου, σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ανάρτηση της κ. Αγαπηδάκη:

«“Εμένα ένα SMS μου έσωσε τη ζωή”. Αυτό είπε χθες η κα Παππά, καθώς εξηγούσε πόσο σημαντικό υπήρξε για αυτήν το μήνυμα για την μαστογραφία της. Και αυτή είναι όλη η ουσία της προσπάθειάς μας, και του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ. Να φροντίσουμε την υγεία των πολιτών. Με πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Γιατί η πρόληψη σώζει ζωές

Δείτε την ανάρτηση:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eirini Agapidaki (@eiriniagapidaki)

To Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες, τέσσερα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων που ξεδιπλώνονται σταδιακά:

  • Πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Το πρόγραμμα «τρέχει» ήδη και περισσότερες από 300.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες μέσα από αυτό. Τα ηλικιακά όρια διευρύνονται και πλέον δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι γυναίκες 45 έως 74 ετών. Τα sms θα ξεκινήσουν να στέλνονται στις γυναίκες στις 8 Μαΐου. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι, έως το τέλος του 2025, να έχουν ωφεληθεί 1,3 εκατ γυναίκες.
  • Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, περίπου, δηλαδή, 2,5 εκατ.. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν τεστ Παπ, hpv dna τεστ , κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί.
  • Πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του παχέος εντέρου, για πολίτες ηλικίας 50-69 ετών. Πρώτης γραμμής θα είναι ειδικά self tests τα οποία θα λαμβάνουν οι πολίτες από τα φαρμακεία και αναλόγως τα αποτελέσματα θα υπάρχει παραπομπή για κολονοσκόπηση.
  • Πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, για όλους τους πολίτες ηλικίας 30-70 ετών, που θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό καθώς και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπίδια μικρού προφίλ.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Στο DNA κρύβεται η απάντηση για την πρόληψη της κληρονομικής μορφής νόσου

Έξαρση στρεπτόκοκκου: Πώς μεταδίδεται – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Έξι tips πρόληψης

Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος: Τα προειδοποιητικά σημάδια – Η πρόληψη που σώζει