Όσο κι αν -διαφορετικές- φαρμακευτικές αγωγές εγγυώνται την απώλεια βάρους και γρήγορα, άλλο τόσο θα υπάρχουν και φυσικές λύσεις, στις οποίες μπορούμε όλοι να στραφούμε και να χάσουμε βάρος σταδιακά, αλλά αποτελεσματικά.

Πολλά έχουν ακουστεί για τη σεμαγλουτίδη, η οποία λειτουργεί προκαλώντας κορεσμό και καταστέλλοντας την όρεξη. Η Emma Beckett, Ανώτερη Λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής της Σχολής Επιστημών Περιβάλλοντος και Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, με άρθρο της στο The Conversation, εξηγεί το κοινό σημείο στο οποίο συναντιέται το όφελος της σεμαγλουτίδης με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Photo: Shutterstock

Αυτό που κάνει πραγματικά η σεμαγλουτίδη είναι ότι μιμείται το ρόλο μιας φυσικής ορμόνης, που ονομάζεται GLP-1 (πεπτίδιο-1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη) και παράγεται κανονικά ως απάντηση στην ανίχνευση θρεπτικών ουσιών όταν τρώμε. Η GLP-1 είναι μέρος της οδού σηματοδότησης που αναγνωρίζει στο σώμα μας την πρόσληψη τροφής και το προετοιμάζει για να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που προέρχεται από την τροφή.

Αντίστοιχα, η σεμαγλουτίδη βοηθά το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη, και έτσι συμβάλλει στη διαχείριση του σακχαρωδη διαβήτη τύπου 2. Το σώμα μας χρειάζεται ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη (το σάκχαρο δηλαδή στο αίμα) που λαμβάνουμε από τις τροφές μέσα στα κύτταρα, έτσι ώστε να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως ενέργεια.

Ποια τρόφιμα οδηγούν σε απώλεια βάρους 

Τα θρεπτικά συστατικά που ενεργοποιούν την έκκριση του πεπτιδίου GLP-1 είναι μακροθρεπτικά συστατικά – απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες), πεπτίδια και αμινοξέα (από πρωτεΐνες) και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (από λίπη και παράγονται από τα καλά βακτήρια του εντέρου).

Αυτά τα στοιχεία περιέχονται άφθονα σε τρόφιμα με καλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο ή οι ξηροί καρποί, ή οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως τα αυγά. Επιπλέον, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία στη συνέχεια παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και είναι ικανά να ενεργοποιήσουν την έκκριση του πεπτιδίου GLP-1.

Εκεί κρύβεται και το μυστικό επιτυχίας των διατροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αφού συμβάλλουν στον κορεσμό.

Ωστόσο, το σημείο ρύθμισης για το βάρος για κάθε άνθρωπο διαφέρει, διευκρινίζει η ειδικός. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα του GLP-1, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα, είναι χαμηλότερα σε άτομα με παχυσαρκία.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το βάρος είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης της υγείας. Αν λοιπόν καταστέλλουμε την όρεξή μας αλλά τρεφόμαστε με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, ενδεχομένως να χάσουμε βάρος αλλά να μην αυξήσουμε  την πραγματική μας θρέψη.

Επομένως, η ίδια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται υποστήριξη για τη βελτίωση των διατροφικών επιλογών, ανεξάρτητα από τη χρήση φαρμάκων ή την απώλεια βάρους, για την πραγματική βελτίωση της υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια βάρους: Πόση σημασία έχει το timing των γευμάτων

Τρία βήματα που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους- Τι να κάνετε

Αδυνάτισμα: Ποιοι το πετυχαίνουν καλύτερα με φάρμακα και ποιοι με δίαιτα