Ποια είναι η καλύτερη άσκηση που μπορούμε να κάνουμε; Μα αυτή που απολαμβάνουμε περισσότερο συμφωνούν ομόφωνα οι ειδικοί και ο λόγος είναι ότι κάνοντας μια δραστηριότητα ή έναν τύπο άσκησης που μας αρέσει το βέβαιο είναι ότι δεν θα την εγκαταλείψουμε – που είναι και απώτερος στόχος της άθλησης.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να αθληθούμε; Σε αυτό το ερώτημα οι απαντήσεις διίστανται καθώς κάθε ώρα έχει τα οφέλη της —είτε είναι απόγευμα, είτε βράδυ ή πρωί. Φαίνεται όμως ότι η πρωινή άθληση έχει ένα προβάδισμα και αυτό επειδή έρευνες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να ακολουθήσετε μια προπόνηση ή πρόγραμμα άσκησης το πρωί από ό,τι αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν πιθανότατα θα αποσπαστείτε από άλλες ευθύνες, δραστηριότητες και ανατροπές του προγράμματος της ημέρας.

Η έρευνα έχει επίσης βρει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της αίσθησης ευεξίας αυξάνοντας τους νευροδιαβιβαστές της καλής διάθεσης όπως οι ενδορφίνες, η επινεφρίνη, η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη. Η σωματική δραστηριότητα έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει τη γνωστική λειτουργία όπως η μνήμη, η προσοχή, η συγκέντρωση και η μάθηση.

Οι πρωινές προπονήσεις είναι επίσης μια καλή λύση για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με καλή σωματική φόρμα, αλλά και κορυφαία ψυχική διάθεση ειδικά πριν από τη δουλειά ή το σχολείο.

Photo: Shutterstock

Με ποιον τρόπο λοιπόν μπορεί να γίνουμε πρωινοί τύποι όσον αφορά τις προπονήσεις μας; Οι ειδικοί προτείνουν απλές και αγαπημένες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να μην αντιμετωπίζουμε με τρόμο το πρωινό ξύπνημα και την προπόνηση νωρίς το πρωί, αλλά αντιθέτως να ρυθμίζουμε με όρεξη το ξυπνητήρι κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε.

Το πρώτο βήμα για να ξυπνάτε με όρεξη το πρωί για γυμναστική είναι να κοιμάστε επαρκώς κάθε βράδυ. Ένα απλό κόλπο που προτείνει ο αμερικανός personal trainer και διατροφολόγος Jonathan Jordan είναι να πέφτετε για ύπνο μισή ώρα νωρίτερα. Εάν λόγου χάρη συνήθως κοιμάστε στις έντεκα το βράδυ, προσπαθήστε συνειδητά να πέφτετε στο κρεβάτι στις δέκα και μισή. Είναι μια καλή αρχή.

Σημαντικό είναι επίσης να διασφαλίσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Για το λόγο αυτό ο Jonathan Jordan προτείνει  – σε συμφωνία με πλήθος αντίστοιχων ερευνητικών στοιχείων – συστήνει μια χρονική ζώνη «χωρίς οθόνες» για μισή με μία ώρα πριν την πέσουμε στο κρεβάτι.

Ξεκινήστε με μικρά βήματα, θέτοντας αρχικά το ξυπνητήρι δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Επίσης φροντίστε να κάνετε ένα μικρής διάρκειας workout όπως τα ακόλουθα:

Το workout 10′ που καίει θερμίδες και ενδυναμώνει

Το workout των 10′ που δυναμώνει και συσφίγγει τους μύες

Φροντίστε ακόμη να έχετε έτοιμα τα ρούχα της προπόνησης από το βράδυ. Δεν είναι πρακτικό να αναζητάτε τι θα φορέσετε το πρωί με μισόκλειστα μάτια στα σκοτεινά.

Οι προπονητές μας δίνουν επίσης το πράσινο φως να πάρουμε μια γενναία δόση καφεϊνης πριν ξεκινήσουμε την προπόνησή μας το πρωί, μιας και ο πρωινός καφές (με ελάχιστη ζάχαρη αν είναι δυνατό) αποτελεί βάσει ερευνών, αποτελεσματικό βοήθημα που δίνει ώθηση στο workout.

Διαβάστε επίσης: 

Σέρνεστε κάθε πρωί; Εννέα top μυστικά για να ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια

Το εύκολο και γρήγορο workout που γίνεται παντού

Θέλετε να χάσετε βάρος; Η προπόνηση που το πετυχαίνει