Οι ορμόνες, είναι μικροί χημικοί αγγελιοφόροι επιφορτισμένοι με πολύ σημαντικές αποστολές για τη λειτουργία του οργανισμού μας, μια εκ των οποίων είναι και η ρύθμιση της διάθεσής μας. Ας δούμε λοιπόν ποιες ορμόνες «κυβερνούν» τη διάθεσή μας και πώς μπορούμε να τις επηρεάσουμε.

ΕνδορφίνεςΠαράγονται στην υπόφυση του εγκεφάλου και μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευχαρίστησης και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης. Διόλου τυχαία θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ενδυναμώνουν την άμυνα και αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά της γήρανσης των κυττάρων.

Ακόμη και η ανάμνηση μιας ευχάριστης εμπειρίας προάγει την παραγωγή των ενδορφινών. Όταν λοιπόν νιώθετε τη διάθεσή σας πεσμένη, στρέψτε τη σκέψη σας σε μια ανάμνηση που θα σας κάνει να χαμογελάσετε ξανά

Σεροτονίνη. Η σχέση αυτού του χημικού αγγελιοφόρου του εγκεφάλου με την διάθεση είναι ισχυρή και αποδεδειγμένη, ενώ φαίνεται ότι επηρεάζει και την μνήμη. Θεωρείται το φυσικό ηρεμιστικό του νου.

Tο αμινοξύ τρυπτοφάνη είναι βασικό δομικό υλικό της σεροτονίνης, γι’ αυτό και ενισχύοντας την διατροφή μας πηγές τρυπτοφάνης (γαλακτοκομικά, πουλερικά, μπανάνες, ξηροί καρποί) προάγεται η παραγωγή της.

Ντοπαμίνη. Κάθε φορά που κάνουμε κάτι το οποίο μας ικανοποιεί π.χ. απολαμβάνουμε το φαγητό, το ποτό ή την ερωτική πράξη, εκκρίνεται ντοπαμίνη, ο νευροδιαβιβαστής της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης.

Η τυροσίνη αποτελεί πρόδρομη ουσία για τη ντοπαμίνη. Όταν η τυροσίνη δεν είναι επαρκής στον οργανισμό μας τα επίπεδα της ντοπαμίνης μειώνονται, καθώς επίσης και η πίεση του αίματος και η θερμοκρασία του σώματος. Πηγές τυροσίνης είναι τα πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Η διατροφή που βοηθά
μαύρη σοκολάτα περιέχει σεροτονίνη και προάγει την παραγωγή ενδορφινών.
-Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια αυξάνουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που αποτελεί δομικό συστατικό της σεροτονίνης.
-Τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια περιέχουν ω-3 λιπαρά τα επενεργούν θετικά στη διάθεση επηρεάζοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.

Ο τρόπος ζωής που κάνει τη διαφορά. Αθλούμαστε επειδή είναι γνωστό ότι η συστηματική άσκηση βελτιώνει την διάθεση. Επίσης ακούμε μουσική – οποιοδήποτε είδος μουσικής μας ευχαριστεί, δεν υπάρχουν «συνταγές» για όλους. Τέλος περπατάμε στον ήλιο. Η βιταμίνη D που συνθέτει ο οργανισμός όταν εκτίθεται στον ήλιο, αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο… χρήμα φέρνει την ευτυχία; Έρευνα απαντά

Τι μας «κλέβει» και τι μας χαρίζει την ευτυχία – Και για πόσο