Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει, συμπαρασύρει τη διάθεση των ανθρώπων: Τα χαμόγελα αυξάνονται και η όρεξη για ζωή και δράση είναι πιο παρούσα από ποτέ. Πλήθος ερευνών έχουν αναδείξει την ικανότητα του καλού καιρού στη διαμόρφωση μιας καλής διάθεσης και μιας θετικής ψυχολογίας. Η ανανεωμένη διάθεση εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, ωστόσο η ανάγκη που φαίνεται να πρωταγωνιστεί περισσότερο από κάθε άλλη είναι η επιθυμία για περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση, μάλιστα, σε 2.000 ενήλικες από τις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι αυτή η επιθυμία είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Η έρευνα θέλησε να τονίσει για μία ακόμη φορά τα οφέλη που προκύπτουν για την ψυχική υγεία από τον χρόνο που περνούν οι άνθρωποι σε εξωτερικούς χώρους, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να περνούν τουλάχιστον 67 λεπτά έξω κάθε μέρα για να αισθάνονται αναζωογονημένοι. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων επιβεβαίωσαν τον επιστημονικό ισχυρισμό, αφού η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο χρόνος σε υπαίθριους χώρους τους προσφέρει χαλάρωση (68%), τους φτιάχνει τη διάθεση (66%) και τους βοηθά να καθαρίσουν το μυαλό τους (64%). Από την άλλη, ο χρόνος μέσα στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κατάθλιψης (38%), άγχους (33%) και μοναξιάς (32%), σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι σχεδόν 6 στους 10 (58%) νιώθουν να χάνουν το μυαλό τους όταν έχουν περάσει πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι, με τους περισσότερους να βρίσκονται κατά μέσο όρο 10,5 ώρες σε κλειστούς χώρους. Αρνητικά συναισθήματα προκύπτουν, επιπλέον, όταν ακυρώνονται τα σχέδιά τους για χρόνο στη φύση λόγω απρόοπτων γεγονότων ή κακών καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αισθάνονται απογοητευμένοι, καταβεβλημένοι (32%) ή ενοχλημένοι (28%).

«Από την ενίσχυση της διάθεσης μέχρι τα συναισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας, υπάρχουν τόσα πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη που μπορείτε να αντλήσετε βγαίνοντας από τους τέσσερις τοίχους και περνώντας χρόνο έξω», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της RVshare, Jon Gray. «Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία, σας ενθαρρύνουμε να αξιοποιείτε ωφέλιμα το χρόνο σας, εντάσσοντας υπαίθριες δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν, επίσης, τι τους αρέσει να κάνουν όταν βρίσκονται έξω, επιβεβαιώνοντας ότι βιώνουν τα οφέλη για την ψυχική (59%) και τη σωματική (58%) τους υγεία. Μερικές από τις πιο αγαπημένες υπαίθριες δραστηριότητες αναδείχθηκαν το ψήσιμο ή το μαγείρεμα σε εξωτερικό χώρο (23%), η πεζοπορία (14%) και το κάμπινγκ (11%).

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι ο εγκλεισμός της πανδημίας ενίσχυσε την επιθυμία των ανθρώπων για ταξίδια και αποδράσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 67% των συμμετεχόντων θεωρεί τα ταξίδια ως μια μορφή αυτοφροντίδας, με το 42% να αισθάνεται την ανάγκη να αποδράσει σε ένα ταξίδι τουλάχιστον κάθε 6 μήνες. Πολλοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αναζητούν προορισμούς με επίκεντρο τη φύση (16%) και ταξίδια που ενισχύουν την ψυχική υγεία (15%). Οι διακοπές στην ύπαιθρο προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως η μείωση του στρες (36%), η ψυχική επαναφόρτιση (33%) και το ενισχυμένο αίσθημα ευγνωμοσύνης (23%).

Ένα αξιοπερίεργο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (57%) προτιμούν να οδηγούν στους προορισμούς των διακοπών τους παρά να πετούν (25%). Αυτή η προτίμηση συνδέεται με την πεποίθηση που έχει το 83% των ανθρώπων ότι το ταξίδι προς τον προορισμό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας των διακοπών. Συνολικά, 5 στους 6 ανθρώπους λένε ότι τα ταξίδια στη φύση έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους.

«Ένα βασικό συμπέρασμα εδώ είναι ότι ο χρόνος στη φύση έχει τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά οφέλη», λέει ο Gray. «Είτε απολαμβάνετε τον ήλιο, είτε περπατάτε σε ένα νέο μονοπάτι, είτε ατενίζετε τον έναστρο ουρανό, όλοι έχουμε βιώσει την ανεκτίμητη ανανέωση, τη διανοητική διαύγεια και την αίσθηση ελευθερίας που προκαλείται από την επαφή με το φυσικό περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης:

Το φυσικό φάρμακο που ρίχνει την πίεση και μειώνει το άγχος

Τι κερδίζει η υγεία και η τσέπη σας όταν κάνετε γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους

Αυτό είναι το «πράσινο» μυστικό που βελτιώνει θεαματικά την ψυχική μας υγεία