Οι φίλοι και ο χρόνος που μοιραζόμαστε μαζί τους έχουν αποδειχθεί οδηγοί μας στον δρόμο για την ευτυχία και ψυχική ευεξία. Ακόμη όμως και αν είναι γνωστό πια ότι πρόκειται για κοινωνικές σχέσεις που μας φιλοδωρούν με πλείστα οφέλη για την υγεία, σήμερα δοκιμάζονται. Δεν εννοούμε, βέβαια, τις μικρές ή μεγαλύτερες παρεξηγήσεις που θα παρέλθουν σε λίγες ώρες ή ημέρες, αλλά για την επιδημία της μοναξιάς, τους ανθρώπους που περνούν ακόμη και τρεις μέρες χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα με κάποιον όσο και εκείνους που δυσκολεύονται να εισπράξουν την αγάπη.

Η επικοινωνία όπως εξασφαλίζεται μέσα από τις συζητήσεις, το παιχνίδι είτε τις πλάκες ανάμεσα σε φίλους, θα αντισταθμίσει ή υπερκεράσει ακόμα τις επιπτώσεις της απομόνωσης. Οι έρευνες το επιβεβαιώνουν.

Οι φίλοι που «σώζουν»

Για την εδραίωση μιας χαλαρής φιλικής σχέσης, απλώς για την παρέα, θα χρειαστούν περίπου 40-60 ώρες κοινού χρόνου. Με 200 ώρες κοινού χρόνου, επισφραγίζεται μια στενή φιλία. Αλλά και με πολύ λιγότερο χρόνο, όσο δηλαδή μια σύντομη συζήτηση μεταξύ φίλων, η ψυχική υγεία βγαίνει κερδισμένη.

Αυτό ήταν τουλάχιστον το πόρισμα μελέτης που συνυπέγραψε ο καθηγητής Σπουδών Επικοινωνίας με ειδίκευση στη φιλία από το  Πανεπιστήμιο του Κάνσας, Jeffrey Hal, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Communication ResearchΣύμφωνα με αυτά, δεν είναι απαραίτητο να διαμείβονται λόγια μεγάλης βαρύτητας ή συζητήσεις με βαθύ και ουσιαστικό νόημα -καίτοι εξίσου αποτελεσματικές- παρά αρκούν και οι πιο «επιφανειακοί» διάλογοι, όπως η ανταλλαγή των νέων της ημέρας ή τα σχέδια για το Σαββατοκύριακο.

Το μυστικό κρύβεται στην εξοικείωση· όσο περισσότερα γνωρίζεις για τον άλλον, τόσο περισσότερο μπορείς να επενδύσεις στη σχέση και τη φιλία. Αυτές οι καθημερινές μικρο-εξομολογήσεις και οι ψιλοκουβέντες, το chit-chat που λένε οι Βρετανοί, ένα σύντομο τηλεφώνημα, είναι καταθέσεις στην τράπεζα της αλληλοκατανόησης.

Αθώα και πολύτιμα πειράγματα

Μια μελέτη κοινωνικών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research In Personality, συμπέρανε ότι τα αστεία στο πλαίσιο μιας υγιούς σχέσης οικειότητας, όπως η φιλία, προάγουν το αίσθημα σύνδεσης και την ευεξία. Τα εκατέρωθεν πειράγματα ενισχύουν τα κοινά σημεία σύνδεσης και αποκαλύπτουν ότι τα μέλη της σχέσης γνωρίζονται ουσιαστικά.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η αίσθηση του χιούμορ συνδέεται συχνά με υψηλότερα επίπεδα αυτοσεβασμού και χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς και κατάθλιψη. Παράλληλα, το μεταδοτικό γέλιο είναι σημάδι ότι τα συναισθήματα που εκφράζονται στο πλαίσιο της σχέσης είναι γνήσια.

Παιδιά για πάντα

Το παιχνίδι δεν έχει ηλικία. Ειδικά στην ενήλικη ζωή, οπότε οι υποχρεώσεις και το άγχος κερδίζουν περίοπτη θέση στην καθημερινότητα, μπορεί να δώσει ανάσα από το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα, να αυξήσει την κοινωνικοποίηση και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ φίλων.

Τα παιχνίδια με κάρτες και τα επιτραπέζια προτείνονται από επιστήμονες ως τονωτικά της ψυχικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας. Είναι ένας εγγυημένος τρόπος χαλάρωσης και ξεκούρασης, που αποσπά την προσοχή από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες όπως η εργασία ή τα οικονομικά. Η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας τα προτείνει μάλιστα για άτομα που δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν, αντιμετωπίζουν άγχος, κατάθλιψη ή μοναξιά είτε απλώς επιθυμούν να ενισχύσουν ήδη υπάρχουσες σχέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Μοναξιά: Τελικά μας βλάπτει όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα; – Τρεις επιστήμονες απαντούν

Άνοια: Πόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για όσους αισθάνονται μοναξιά και απομόνωση

Κατάθλιψη: Αυξημένος κατά 40% ο κίνδυνος για όσους επιλέγουν αυτό το μοτίβο διαβίωσης