Aν και οι λόγοι για να προτιμήσουμε την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους είναι πολλοί και διαφορετικοί, με τα οφέλη να συγκεντρώνονται και στην ψυχική ανάταση, μια νεότερη μελέτη δίνει ακόμα ένα σημαντικό λόγο, που ευνοεί συνολικά ψυχική και σωματική υγεία, αλλά και το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η άσκηση στη φύση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη χιλιάδων περιπτώσεων διαφόρων ασθενειών μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και κατάθλιψη. Αντίστοιχα, αυτή η απλή αλλαγή έχει τη δύναμη να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά το εύρος της προστασίας και σύμφωνα με τα δεδομένα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι σωματική δραστηριότητα στη φύση αποτρέπει περίπου 13.000 περιπτώσεις μη μεταδοτικών ασθενειών ετησίως μόνο στην Αγγλία. Επίσης, μειώνει εξίσου το κόστος της θεραπείας κατά περισσότερα από 125 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, εκτιμά ότι το 2019 η φυσική δραστηριότητα στη φύση απέτρεψε 550 περιπτώσεις ισχαιμικής καρδιοπάθειας, 168 περιπτώσεις ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, 1.410 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, 41 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, 37 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 10.552 περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο δεδομένων του βρετανικού πληθυσμού, υπολογίζοντας πόσες περιπτώσεις έξι μη μεταδοτικών ασθενειών (μείζων καταθλιπτική διαταραχή, διαβήτης τύπου 2, ισχαιμική καρδιοπάθεια, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνος του παχέος εντέρου και καρκίνος του μαστού) σταματούν μέσω της σωματικής δραστηριότητας στη φύση. Στα φυσικά τοπία συμπεριλήφθηκαν οι παραλίες, η ύπαιθρος και οι ανοιχτοί χώροι στις πόλεις, όπως τα πάρκα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι πιο κοινές μη μεταδοτικές ασθένειες -όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες- ευθύνονται για το 74% των θανάτων παγκοσμίως. Παρόλο που οι χρόνιες ασθένειες όπως οι παραπάνω δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, οι θάνατοι που αποδίδονται σε αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται στα περισσότερα έθνη.

Παράλληλα, η έλλειψη άσκησης εμφανίζει σαφή συσχέτιση με μια ποικιλία χρόνιων και μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και οι διαταραχές στην ψυχική υγεία.

«Εκτιμούμε ότι είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τέτοια αξιολόγηση σε εθνική κλίμακα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουμε υποτιμήσει την πραγματική αξία της φυσικής δραστηριότητας στη φύση όσον αφορά την πρόληψη ασθενειών. Παρόλο που επικεντρωθήκαμε σε έξι από τις πιο κοινές μη μεταδοτικές ασθένειες, υπάρχουν αρκετές λιγότερο κοινές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τη σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων καρκίνου και ψυχικών ασθενειών. Δεδομένου ότι οι χρόνιες ασθένειες μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητα των ασθενών για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η συνολική αξία της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη κάθε περιστατικού είναι σίγουρα πολύ υψηλότερη», επισημαίνει ο Δρ James Grellier από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter.

Ο Δρ James Grellier καταλήγει λέγοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η επένδυση σε φυσικούς χώρους, όπως τα πάρκα, προκειμένου να διατηρηθεί η φυσική κατάσταση των ατόμων σε καλύτερα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: 

Μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία έχουν όσοι μεγάλωσαν κοντά στη φύση

Μικροβιοφοβία: Η κίνηση – κλειδί που μπορεί να την περιορίσει ανέξοδα

Άγχος: Η ευχάριστη παρέμβαση που δαμάζει τις ορμόνες του στρες