Η εμμηνόπαυση είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συνθήκη στη ζωή μιας γυναίκας, γεμάτη αλλαγές. Το πρώτο πράγμα που αλλάζει είναι η σύσταση μιας σειράς ορμονών, γεγονός που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία που μπορεί να προκύψει από αυτές τις αλλαγές, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το ενδεχόμενο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να αποτραπούν μέσα από απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. προστατεύοντας την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. «Δεδομένης της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ολοένα και περισσότερες γυναίκες ζουν πιο πολλά χρόνια υπό συνθήκες εμμηνόπαυσης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να εστιάσουμε στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου σε όλα τα στάδια της ζωής», υποστηρίζει η Brooke Aggarwal, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικών επιστημών στο Καρδιολογικό Τμήμα του Columbia University Medical Center και εθελόντρια στο αμερικανικό κίνημα Go Red for Women™ της Καρδιολογικής Εταιρείας.

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν και αλλάζουν, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται. Η καλύτερη άμυνα έναντι των αλλαγών που προκαλεί η εμμηνόπαυση είναι η διατήρηση των βασικών δεικτών υγείας εντός των φυσιολογικών πλαισίων και η τακτική επιτήρησή τους, σε συνεργασία πάντα με τους επαγγελματίες υγείας.

4 συμβουλές για γερή καρδιά και στην εμμηνόπαυση

  • Φροντίστε τις βασικές τιμές υγείας: Τιμές, όπως η αρτηριακή πίεση, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, η χοληστερόλη και ο δείκτης μάζας σώματος θα πρέπει να παρακολουθούνται σε ετήσια βάση και ακόμη συχνότερα εάν κάποια τιμή δεν είναι φυσιολογική.
  • Ακολουθήστε ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο: Καμία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία. Το σημαντικό είναι να δημιουργήσετε ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο. Οι ειδικοί της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ξεχωρίζουν 10 δημοφιλή διατροφικά πρότυπα, με τη δίαιτα DASH και τη μεσογειακή διατροφή να βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας, συμπεριλαμβάνοντας τα πιο σημαντικά οφέλη για την καρδιά: Πρόκειται για διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά, φρούτα, τροφές ολικής άλεσης και πρωτεΐνη και φτωχές σε νάτριο, σάκχαρα, αλκοόλ και επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Το διπλό όφελος της άσκησης: Μια ολοκληρωμένη ρουτίνα σωματικής άσκησης, που ενισχύει την αντοχή, την ισορροπία και την ευελιξία είναι απαραίτητη. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη φάση της ζωής έχουν οι ασκήσεις αντίστασης και ενδυνάμωσης, οι οποίες παρέχουν το επιπλέον προνόμιο να ενισχύουν την οστική δύναμη και τη μυϊκή μάζα, που αντιμετωπίζουν πλήγμα κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Η προπόνηση ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει τα οστά και τους μύες να διατηρήσουν τη δύναμη και την πυκνότητά τους.
  • Η αξία του ποιοτικού ύπνου: Μια υγιής ρουτίνα ύπνου είναι καθοριστικής σημασίας για τη γενική υγεία του οργανισμού. Η εμμηνόπαυση, ωστόσο, έρχεται, τις περισσότερες φορές, προκαλώντας μιας σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως συχνοουρία, εξάψεις και αϋπνία. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να φροντίζετε τον ύπνο σας με κάθε τρόπο, καθώς έχει σημαντικά οφέλη να σας προσφέρει: ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, καλύτερη διάθεση, περισσότερη ενέργεια, πιο διαυγή σκέψη και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Για να διασφαλίσετε μια υγιή ρουτίνα ύπνου, ορίστε ειδοποιήσεις που θα σας θυμίζουν ότι ήρθε η ώρα να πάτε για ύπνο και μείνετε μακριά από το κινητό και τις λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές όταν ξαπλώνετε για ύπνο.

Διαβάστε ακόμη:

Αρθρώσεις: Γιατί πονούν στην εμμηνόπαυση – Χρήσιμες συμβουλές που ανακουφίζουν

Εμμηνόπαυση: Αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου; Μία καρδιολόγος απαντά

Εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζει την όραση – Τα συνήθη προβλήματα για τα μάτια