Είναι γνωστό ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή των γυναικών, προκαλώντας μια σειρά από σημαντικές αλλαγές, που επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός τους. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι περνώντας στην εμμηνόπαυση, μια γυναίκα εισέρχεται ουσιαστικά σε μια νέα φάση ζωής.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που συνήθως χαρακτηρίζουν αυτή τη φάση, δύο από τα συχνότερα και πιο γνωστά είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι η εμμηνόπαυση είναι πιθανό να επηρεάσει και την οφθαλμική υγεία. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι οπτικοί, οι γυναίκες ενδέχεται να παρατηρήσουν αλλαγές στο σχήμα των ματιών τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν παθήσεις όπως η ξηρότητα και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα κατά την εμμηνόπαυση.

Η οπτομέτρης Charlotte Cook εξηγεί: «Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν αλλαγές στα μάτια τους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Μεταξύ αυτών είναι η ξηροφθαλμία, η οποία προκαλεί δυσφορία, επηρεάζοντας παράλληλα την ποιότητα της όρασης ή την επιρρέπεια των ματιών στα δάκρυα. Είναι, επίσης, πιθανό τα μάτια να αλλάξουν σχήμα καθώς οι γυναίκες γερνούν και οι ορμόνες τους αλλάζουν. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα ειδικά σε όσες φορούν φακούς επαφής, επομένως καλό θα ήταν να ελέγχουν τακτικά την υγεία των ματιών τους».

«Ακόμη ένα συχνό παράπονο αρκετών γυναικών είναι ότι αισθάνονται τα μάτια τους κουρασμένα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τακτικότερα πονοκεφάλους και ενόχληση στον αυχένα και τους ώμους», συμπλήρωσε.

Ο Badrul Hussain, οφθαλμίατρος στο Moorfields Eye Hospital του Λονδίνου που ανήκει στο βρετανικό NHS δήλωσε: «Οι ορμονικές αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν τους μεϊβομιανούς αδένες, οι οποίοι παράγουν έλαια, βοηθώντας το μάτι να προστατεύεται και να λιπαίνεται με δάκρυα». Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία και υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης των ματιών, κατέληξε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη:

Εμμηνόπαυση: Το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα – Εμφανίζεται χρόνια πριν την διακοπή της περιόδου

Αρθρώσεις: Γιατί πονούν στην εμμηνόπαυση – Χρήσιμες συμβουλές που ανακουφίζουν

Εμμηνόπαυση: Η No1 άσκηση που ανακουφίζει τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου