Το γυναικείο σώμα αλλάζει σε αρκετές φάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής των γυναικών, με αποκορύφωμα την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ανάμεσα στις διαφορετικές παραμέτρους που επηρεάζονται, βρίσκεται και η σεξουαλική επιθυμία: είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι γυναίκες εμφανίζουν δύο έως τρεις φορές περισσότερη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Η χαμηλή λίμπιντο, βέβαια, είναι ιδιαίτερα συχνή στις μακροχρόνιες σχέσεις, αλλά εντείνεται και με την ηλικία, όπως και λόγω άγχους ή λήψης φαρμάκων σε οποιαδήποτε ηλικία. Επειδή όμως η υγιής σεξουαλική ζωή θεωρείται σημαντική σε κάθε ηλικία, η Εταιρεία Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής (The North American Menopause Society) δίνει πολύτιμες συμβουλές για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Σκεφτείτε συνειδητά το σεξ

Ο γυναικείος εγκέφαλος εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο. Επομένως, χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας, αυξάνοντας τις σκέψεις σας γύρω από το σεξ, καθώς όσο περισσότερο το σκέφτεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να συμβεί.

Προγραμματίστε τις επαφές

Για να αυξηθούν οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί μια σεξουαλική επαφή, σημειώστε τη στο ημερολόγιό σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι και πιο πιθανό να συμβεί.

Δοκιμάστε διαφορετικά πράγματα, εκτός της διείσδυσης

Όταν είστε δημιουργικοί, η απόλαυση σίγουρα θα απογειωθεί. Εκτός λοιπόν από την κολπική διείσδυση, που θα μπορούσε να δημιουργεί πόνο σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω ξηρότητας του κόλπου, τα προκαταρκτικά, τα χάδια αλλά και το στοματικό σεξ θα μπορούσε να προσθέσει το αλατοπίπερο που χρειάζεστε. Αντίστοιχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε sex toys ή και κολπικά λιπαντικά για να διευκολύνετε τη σεξουαλική πράξη.

Φροντίστε το σώμα σας μέσα – έξω

Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει την τακτική άσκηση, την ισορροπημένη διατροφή και τον επαρκή ύπνο οδηγεί και σε καλύτερη ψυχική υγεία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί εξίσου και η σεξουαλική επιθυμία.

Μιλήστε

Η καλή επικοινωνία είναι το παν, επομένως μη διστάσετε να αναφέρετε στο ταίρι σας τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Ορισμένες φορές, τα σεξουαλικά προβλήματα έχουν ιατρικές ή σωματικές αιτίες- ορισμένες από τις οποίες μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με τη συμβολή ενός ειδικού. Θα μπορούσατε, επίσης να απευθυνθείτε και σε κάποιον θεραπευτή σεξ -ατομικά ή και σε θεραπεία ζεύγους.

Μην σταματήσετε

Το σεξ δεν… κόβεται σε καμιά ηλικία, και επομένως η ηλικία δε θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην απόλαυση. Μάλιστα, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ελαστικότητας και της λίπανσης του κόλπου – πράγμα που σημαίνει καλύτερο, πιο άνετο και πιο ικανοποιητικό σεξ.

Διαβάστε επίσης

Πέντε λόγοι που οι γυναίκες χάνουν τη λίμπιντο τους

Λίμπιντο: Επτά τρόποι να την απογειώσετε

Ερωτική επιθυμία: Πότε χάνεται και πώς θα ανέβει