Μπορεί το ρητό «μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του» να ισχύει για πολλά πράγματα στη ζωή, δεν ισχύει καθόλου, όμως, όταν πρόκειται για την υγεία. Στην πραγματικότητα, το «εξώφυλλο», δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το δέρμα, μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για το τι συμβαίνει κάτω από αυτό.

«Η κατάσταση του δέρματος μπορεί μερικές φορές να είναι μια αντανάκλαση της ευεξίας του σώματός σας», λέει η δερματολόγος Y. Claire Chang. Στην πραγματικότητα, «η όψη του μπορεί να είναι η πρώτη ορατή ένδειξη για τη διάγνωση σοβαρών ιατρικών καταστάσεων».

Ποιες παθήσεις μπορείτε να ανακαλύψετε από μια απλή επίσκεψη στο δερματολόγο;

1. Προβλήματα με το έντερο

Η όψη του δέρματος μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία του εντέρου.

Μια ανασκόπηση του Απριλίου 2022 στο ‌Biomedicines‌ βρήκε ότι μια ανισορροπία στα εντερικά βακτήρια μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η ροδόχρους ακμή και η ψωρίαση.

Ορισμένα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου (IBD), μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα. Η δρ. Chang λέει ότι περίπου το 10% – 30% των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα και το 40% των ατόμων με νόσο Crohn παρουσιάζουν δερματικές παθήσεις, σύμφωνα με την αμερικάνικη Βιβλιοθήκη Ιατρικής.

Ορισμένοι καρκίνοι του γαστρεντερικού συστήματος σχετίζονται επίσης με δερματικές εκφάνσεις, όπως η υπερμελάγχρωση και η πάχυνση του δέρματος στις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών, αν και τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες.

2. Νεφρική ή ηπατική νόσο

Οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος μπορεί να αποτελούν ένδειξη υποκείμενης νεφρικής ή ηπατικής νόσου. Και τα δύο όργανα λειτουργούν για την εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα και, όταν δεν λειτουργούν σωστά, φαίνεται, υπογραμμίζει το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού Johns Hopkins.

«Η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει πολλές διαφορετικές αλλαγές στο δέρμα και τα νύχια, όπως ξηρότητα, κνησμό και λευκό χρώμα ή λευκές λωρίδες στα νύχια», λέει η δρ. Chang.

Ομοίως, και «ηπατικές ασθένειες όπως η κίρρωση μπορεί να οδηγήσουν σε δερματικές αλλαγές, όπως κοκκίνισμα στις παλάμες, διακλαδισμένα αιμοφόρα αγγεία, ευαισθησία στους μώλωπες και ίκτερο», λέει η δρ. Chang.

Αν το δέρμα έχει μια γκρίζα – χάλκινη όψη, μπορεί να μαρτυρά αιμοχρωμάτωση, δηλαδή την ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας σιδήρου στο αίμα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

3. Υψηλή χοληστερόλη

Πολλοί από όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη ενδέχεται να εμφανίσουν μικρά κίτρινα εξογκώματα γύρω από τα μάτια, ένδειξη που ονομάζεται ξανθέλασμα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

4. Διαβήτη

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα άτομα με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξηρό δέρμα, φαγούρα ή δερματικές λοιμώξεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA).

Επιπλέον, υπάρχουν δερματικά προβλήματα που εμφανίζονται μόνο (ή κυρίως) σε άτομα με διαβήτη. Για παράδειγμα, το acanthosis nigricans, μια δερματική διαταραχή που προκαλείται από διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη, όπου εμφανίζονται βελούδινες, σκούρες πλάκες στις πτυχές του λαιμού, των μασχαλών ή της βουβωνικής χώρας, ενημερώνει η δρ. Chang. Μια ακόμη τέτοια πάθηση είναι η necrobiosis lipoidica, η οποία «δημιουργεί κόκκινα εξογκώματα στα κάτω άκρα, που μετατρέπονται σε κηρώδεις ή κίτρινες-καφέ πλάκες», προσθέτει.
Η θεραπεία του διαβήτη και η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των δερματικών προβλημάτων.

5. Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Μια δίαιτα που δεν περιέχει βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της δερματικής υγείας. «Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες αλλαγές στην εμφάνιση και την υφή του δέρματος», λέει η δρ. Chang.

Για παράδειγμα:

– Η έλλειψη βιταμίνης C δημιουργεί μώλωπες, αιμορραγία ούλων, αργή επούλωση τραυμάτων, εύθραυστα μαλλιά

-Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί ξηρό, τραχύ και ξεφλουδισμένο δέρμα ή εξογκώματα σε όλο το σώμα

ανεπάρκεια σιδήρου δημιουργεί ωχρότητα και λεπτά νύχια

6. Αφυδάτωση

Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο δερματολόγος θα το εντοπίσει από την όψη του δέρματός σας.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ξηρό, ξεφλουδισμένο και τραχύ δέρμα, υποστηρίζει η δρ. Chang. Το δέρμα μπορεί επίσης να φαίνεται θαμπό εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, επιδεινώνοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, προσθέτει η ειδικός.

Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής συνιστούν να καταναλώνετε αρκετά ποτήρια νερό την ημέρα, αλλά και να επιλέγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ώστε να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεστε τον δερματολόγο σας;

Η δρ. Chang συνιστά να επισκέπτεστε τον δερματολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, για να κάνετε μια εξέταση που θα αφορά σε όλο το σώμα. Ο δερματολόγος είναι σε θέση να ελέγξει για τυχόν ύποπτα δερματικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων ενδείξεων δερματικού καρκίνου και να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τη συνολική υγεία σας.

Εάν παρατηρήσετε ξαφνικές ή απροσδόκητες αλλαγές στο δέρμα σας, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, που θα σας κατευθύνει προς τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνετε.

Διαβάστε ακόμη:

Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί

Εγκυμοσύνη: Ύποπτες αλλαγές στο δέρμα της γυναίκας – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τι φταίει για το θαμπό δέρμα – Επαναστατικές θεραπείες αντιμετώπισης