Θα μπορούσε να είναι και μια από τις ερωτήσεις του ενός εκατομμυρίου: κάθε πότε είναι καλό να κάνουμε ντους τελικά; Άλλοι δεν μπορούν να φανταστούν ούτε μια μέρα χωρίς να μπουν κάτω από το νερό, ενώ άλλοι -ίσως και οι λιγότεροι- προτιμούν μια πιο αραιή συχνότητα. Τι έχουν, όμως, να απαντήσουν οι ειδικοί;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, το δέρμα μας έχει αντίθετη άποψη σχετικά με το καθημερινό ντους: «Αν και η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τον τύπο δέρματος, τις καθημερινές συνήθειες αλλά και την εργασία, το πολύ συχνό ντους μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και επιδεινώνοντας την ερυθρότητα, τον κνησμό, το ξεφλούδισμα και τις εξάρσεις εκζέματος» αναφέρει σχετικά η δρ. Joyce Park, δερματολόγος.

Πότε επιβάλλεται το καθημερινό ντους; 

Η καθημερινότητά σας θα μπορούσε να καθορίσει και το πόσο συχνά περνάτε το κατώφλι του ντους ή της μπανιέρας. Για παράδειγμα, εάν ιδρώνετε πολύ -είτε από την άσκηση, τη δουλειά σας είτε από τη φυσική σας προδιάθεση για εφίδρωση- είναι σημαντικό να πλυθείτε, για να απομακρύνετε τη συσσώρευση του ιδρώτα που θα μπορούσε να συμβάλει σε φραγμένους πόρους και σπυράκια, σύμφωνα με τη Δρ Marisa Garshick, δερματολόγο.

Επιπλέον, αν έχετε λιπαρά μαλλιά ή πιτυρίδα, η ανάγκη να λούζεστε καθημερινά είναι μεγαλύτερη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καθημερινό λούσιμο συστήνεται, καθώς με αυτόν τον τρόπο απομακρύνονται η λιπαρότητα, από τη μία, και οι μύκητες, που προκαλούν την πιτυρίδα, από την άλλη.

Πότε μπορείτε να το παραλείψετε;

Σε αντίθεση με τις λιπαρές επιδερμίδες, όσοι έχουν ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα ή έκζεμα θα πρέπει να είναι πιο φειδωλοί με τη συχνότητα των ντους. Το σαπούνι και το νερό μπορούν να επιδεινώσουν το ξηρό δέρμα, σύμφωνα με τη δρα Park, προκαλώντας ερεθισμό και φαγούρα. Γι’ αυτό, συνιστά ντους κάθε δεύτερη μέρα, καθώς η μεγαλύτερη συχνότητα θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη ξηρότητα, δημιουργώντας πληγές και επιτρέποντας ευκολότερα κάποια μόλυνση.

Εάν παρόλα αυτά επιθυμείτε την αίσθηση της καθαριότητας κάθε μέρα, και έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, φροντίστε να κάνετε σύντομα και χλιαρά ντους, εφαρμόζοντας σαπούνι ή αφρόλουτρο μόνο στα σημεία που το χρειάζονται περισσότερο: τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, τα χέρια, τα πόδια και τα σημεία του σώματος που είναι εμφανώς βρώμικα, διευκρινίζει η δρ Garshick. Προσεκτικοί θα πρέπει, ωστόσο, να είστε με τη χρήση του καθαριστικού στην ευαίσθητη περιοχή, εφαρμόζοντας ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς άρωμα ή απλώς νερό. Σε γενικές γραμμές, τηρήστε αυτό τον κανόνα για τα καθαριστικά για όλο το σώμα.

Μόλις βγείτε από το ντους, στεγνώστε το δέρμα σας με ταμποναριστές κινήσεις, αποφεύγοντας την τριβή, προτείνει η δρ. Park, και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα σε νωπό δέρμα.

Τέλος, εάν τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής σας είναι ξηρά, μπορείτε να περιορίσετε το λούσιμο σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, πρόσθεσε η δρ Garshick. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν σγουρά ή σπαστά μαλλιά.

Διαβάστε επίσης: 

Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί

Η κίνηση στο ντους που διασφαλίζει ότι θα γεράσουμε καλά – Δεν φαντάζεστε ποια είναι