Αναπόφευκτο το στρες, αναπόφευκτες και οι επιπτώσεις του… Δύσκολα μπορεί κανείς να απαλείψει τον καθημερινό εχθρό της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, συμπτώματα του οποίου θα εκδηλωθούν στο δέρμα, τα μαλλιά ή και τα νύχια ακόμα. Σύμφωνα όμως με επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, υπάρχουν τρόποι να το ελέγξουμε και να περιορίσουμε την αρνητική του επίδραση μέσα από τεχνικές διαχείρισης του άγχους που εστιάζουν στις σωματικές, διανοητικές, συναισθηματικές και πνευματικές ανάγκες του ατόμου.

Ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, το δέρμα αντανακλά συχνά ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της επιδερμίδας και έτσι:

  • να προκαλέσει αυξημένη φλεγμονή
  • να επιβραδύνει την επούλωση πληγών
  • να πιέσει του αδένες προς μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος και να επιδεινώσει έτσι την ακμή σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα
  • να πυροδοτήσει δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα και να προκαλέσει εξάρσεις τους
  • να επιταχύνει τις επιπτώσεις του γήρατος στο δέρμα με τις ορμόνες του στρες, οι οποίες διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη και παρεμβαίνουν στην αναζωογόνηση προκαλώντες περισσότερες γραμμές και ρυτίδες.

Επιπροσθέτως, το άγχος επηρεάζει την υγεία των μαλλιών κάνοντάς τα αδύναμα. Σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί τριχόπτωση που, μολονότι προσωρινή, μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως, προειδοποιεί η Δρ Keira Barr, δερματολόγος και συνεργάτιδα της Ακαδημίας.

«Ο εγκέφαλος και το δέρμα είναι συνδέονται στενά και επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους από την εργασία, τις σχέσεις ή διάφορα γεγονότα, το δέρμα θα αποτελέσει στόχο αλλά και γεννήτρια ορμονών του στρες που το καθιστούν ευάλωτο σε κνησμό, φλεγμονή, ερεθισμό και μόλυνση. Όταν μπορέσετε να κατανοήσετε πώς το στρες επηρεάζει το σώμα σας, θα μπορέσετε να εφαρμόσετε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα πρακτικές σώματος και νου που βοηθούν στη μείωση του και βελτιώνουν τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευημερία», αναφέρει η Δρ Barr, επισημαίνοντας πως μπορούν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως χρήσιμες στη διαχείριση συμπωμάτων και παρενεργειών από τις χημειοθεραπείες.

Η δερματολόγος προτείνει έξι τεχνικές που μπορούν να ανακουφίσουν από το άγχος σε συνάρτηση πάντα με το αποτύπωμα του στρες σε ατομικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, καθένας μπορεί να επιλέξει όποια από τις παρακάτω μεθόδους αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη:

  • Διαλογισμός· μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.
  • Βελονισμός· η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο και το στρες, στη μείωση της συχνότητας έντονων πονοκεφάλων και στην πρόληψη των ημικρανιών.
  • Δημιουργικός οραματισμός/οπτικοποίηση· περιλαμβάνει την καθοδήγηση της αναπνοής και της νοερής αναπαράστασγς εικόνων, ιδεών και συμβόλων για τη διέγερση θετικών σκέψεων ώστε να επιτευχθεί ένα συναίσθημα, ένας τρόπος σκέψης ή μια αίσθηση του σώματος.
  • Τεχνικές αναπνοής· πρόκειται για ασκήσεις αναπνοής με σκοπό τον έλεγχό της.
  • Tai chi ή qigong· μαχητικές τέχνες που βοηθούν επιπλέον στην ισορροπία και την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη.
  • Γιόγκα· μια τεχνική που συνδυάζει σωματικές στάσεις, τεχνικές αναπνοής και διαλογισμό ή χαλάρωση και επικεντρώνεται στη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας, του ύπνου και της ισορροπίας.

Διαβάστε επίσης

Στρες: «Γερνάει» γρήγορα το ανοσοποιητικό – 2 τρόποι να το καθυστερήσουμε

Το χαρακτηριστικό που μπορεί να αλλοιωθεί εξαιτίας του στρες – Δεν φαντάζεστε ποιο είναι

Στρες: Πότε αρκεί μια αγκαλιά για να το ξεπεράσουμε