Στην εγκυμοσύνη είναι πιθανό να εμφανιστούν νέοι σπίλοι (ελιές) και άλλα σημάδια στο δέρμα. Οι περισσότερες αλλαγές είναι ακίνδυνες. Υπάρχει όμως πιθανότητα να πρόκειται για κάτι επικίνδυνο, όπως μελάνωμα, συνεπώς πρέπει η έγκυος να ζητήσει από ειδικό να ελέγξει ανησυχητικές αλλαγές στο δέρμα της.

Οι ελιές δημιουργούνται από την συσσώρευση μελανοκυττάρων (των κυττάρων που παράγουν μελανίνη). Όσες ελιές (σπίλοι) σχηματίζονται από τα μελανοκύτταρα ονομάζονται μελανοκυτταρικοί σπίλοι.

Μπορεί η εγκυμοσύνη να προκαλέσει τη δημιουργία νέων ελιών;

Νέοι σπίλοι μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αρκετές φορές οδηγούν στην εμφάνιση νέων ελιών στο δέρμα.

Μπορεί κάποιες ελιές να εξαφανιστούν στην εγκυμοσύνη;

Οι ελιές είναι δυνατόν να φαίνονται πιο αχνά ή να εξαφανιστούν εντελώς κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την εμφάνιση των ελιών;

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας αναφέρει ότι η εγκυμοσύνη δεν αλλάζει σημαντικά την εμφάνιση των σπίλων. Είναι όμως δυνατόν να υπάρξουν αλλαγές στην εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της κύησης.

Οι υπάρχουσες ελιές μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς, ιδιαίτερα εκείνες στο στήθος ή στην κοιλιά. Καθώς το δέρμα διαστέλλεται για να χωρέσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, οι ελιές μπορεί να γίνουν μεγαλύτερες και πιο σκούρες. Αυτό συμβαίνει περίπου σε 1 στις 10 εγκύους.

Οι ελιές στην πλάτη και στα άκρα είναι απίθανο να αλλάξουν σε μέγεθος εξαιτίας της εγκυμοσύνης.

Μελάνωμα στην εγκυμοσύνη

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, αν και ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου του δέρματος εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Εάν υπάρξει διάγνωση μελανώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εντός 12 μηνών μετά τον τοκετό, θεωρείται «μελάνωμα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη» και συμβαίνει σε 10-26 ανά 100.000 εγκύους.

Στην εγκυμοσύνη γίνονται εξετάσεις για μελάνωμα;

Είναι ασφαλές να γίνει έλεγχος για μελάνωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός χρησιμοποιεί τοπικό αναισθητικό, το οποίο είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να πάρει δείγμα για βιοψία.

Οι θεραπευτικές επιλογές για το μελάνωμα πρώιμου σταδίου είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε μεταγενέστερα στάδια όμως, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Μία έγκυος που έχει μελάνωμα στο πρόσωπο ή το λαιμό θα μπορούσε να κάνει ακτινοθεραπεία. Αν όμως το μελάνωμα είναι στην κοιλιά, η ακτινοθεραπεία θα μπορούσε να βλάψει το έμβρυο.

Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που μπορεί να περάσει από τον πλακούντα, αλλά θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο να γεννηθεί μωρό με την πάθηση, ακόμα κι αν η έγκυος έχει προχωρημένο μελάνωμα.

Άλλες δερματικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη

Το σώμα αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η γυναίκα μπορεί να εμφανίσει ακμή ή ραγάδες. Όπως αναφέρει το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, άλλες δερματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

  • μέλασμα, που είναι πιο σκούρες κηλίδες δέρματος στο πρόσωπο (πανάδες)
  • «μαύρη γραμμή» (linea nigra) μια σκούρα γραμμή που εκτείνεται από τον αφαλό μέχρι την ηβική περιοχή
  • ευρυαγγείες
  • κνησμώδεις, ερυθηματώδεις κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες (ένα εξάνθημα από μικρά εξογκώματα στην κοιλιά, τους μηρούς, τους γλουτούς και τους μαστούς)
  • prurigo (μικροσκοπικά εξογκώματα που μοιάζουν με τσιμπήματα εντόμων και προκαλούν έντονη φαγούρα)
  • ενδοηπατική χολόσταση εγκυμοσύνης, με έντονη φαγούρα στις παλάμες και τα πέλματα, που μπορεί να εξαπλωθεί στον κορμό

Για κάθε «ύποπτη» αλλαγή στο δέρμα της, η έγκυος πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή ειδικού. Είτε πρόκειται για οποιαδήποτε πληγή που δεν επουλώνεται είτε για αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα υπάρχουσας ελιάς.

Οι αλλαγές που προκαλούν ανησυχία και απαιτούν άμεση εξέταση από γιατρό, περιλαμβάνουν: