Ο δρόμος για την κάθαρση από τις «αμαρτίες» των γιορτών μάλλον δεν μοιάζει με απλή βόλτα. Ένας περίπατος όμως όπως και άλλες παρεμβάσεις και αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την αναγκαία αποτοξίνωση μετά την κραιπάλη των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ακολουθούν οκτώ βασικές κινήσεις detox  για να επαναφέρετε το σώμα στην υγιή του κανονικότητα:

1. Χαρίστε στον εαυτό σας πιο υγιεινές απολαύσεις

Μπορεί τα cocktails και το άφθονο αλκοόλ τις ημέρες των γιορτών συγχωρούνται –όχι όμως από την καρδιά-, με το πέρας τους όμως οι θερμίδες πρέπει να περιοριστούν και το σώμα -πολύ περισσότερο το ήπαρ- να πάρει μια ανάσα. Για απολαυστικά υποκατάστατα δοκιμάστε δροσερά τσάι ή νερό με γεύσεις καθώς και μη αλκοολούχα ποτά όπως μπύρα ή cocktails χωρίς αλκοόλ (γνωστά ως “mocktails”).

2. Μειώστε τις ποσότητες

Έρευνες δείχνουν ότι ανάμεσα στους παράγοντες που καθορίζουν πόσο τρώμε είναι και οι μερίδες που σερβίρουμε, αφού συνηθίζουμε να τρώμε όλο σχεδόν το φαγητό που θα βάλουμε στο πιάτο μας. Διαβάστε λοιπόν πώς τα μικρότερα σερβίτσια και οκτώ ακόμα κόλπαμπορούν να σας σώσουν από την υπερκατανάλωση.

3. Πείτε «ναι» στις σούπες

Οι σούπες αποτελούν ιδανικό γεύμα που εξασφαλίζουν ενυδάτωση και ενίσχυση του οργανισμού με θρεπτικά στοιχεία. Είναι βασικό ωστόσο να μην τις βαραίνετε με πολλά λιπαρά όπως κρέμα, βούτυρο κ.λπ. και ενώ στις βελουτέ μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο ή και στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

4. Μη φοβάστε να ιδρώσετε

Βάλτε τη σωματική άσκηση στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων και κερδίστε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και καύση πολλών θερμίδων μέσα από την έντονη εφίδρωση, φροντίζοντας να έχει ξεκινήσει τουλάχιστον στα 10 λεπτά της προπόνησης, διαφορετικά αυξήστε την ταχύτητα ή τα βάρη. (Διαβάστε κι αυτά τα 5 tips για να σηκωθείτε από τον καναπέ και να ξαναβρείτε τη φόρμα σας)

Photo: Shutterstock

5. Διώξτε το άγχος

Το χρόνιο στρες βλάπτει την υγεία. Αφιερώστε 5 – 10 λεπτά κάθε μέρα για διαλογισμό, κάνετε μια απλή βόλτα ή δοκιμάστε κάποια από τις 6 απρόσμενες μέθοδοι που ανακουφίζουν και ηρεμούν.

6. Επαναφέρετε τη ρουτίνα του ύπνου

Δεν είναι μόνο η διάρκεια και ποιότητα του ύπνου αλλά και το συνεπές πρόγραμμα που βοηθά στη διατήρηση της υγείας και την αποτοξίνωση. Δοκιμάστε τα οκτώ tips για καλύτερο και περισσότερο ύπνο και αποφύγετε τις πέντε συνήθειες που τον διαταράσσουν.

7. Προσέξτε τι τρώτε

Καταναλώστε σε αφθονία:

  • λαχανικά που ευνοούν την ηπατική υγεία όπως μπρόκολο, ρόκα, λάχανο, αντίδιa, ραδίκιa και αγκινάρες
  • βιολογικό κοτόπουλο, γαλοπούλα και λιπαρα ψάρια (εκτός από τόνο)
  • κρεμμύδια και σκόρδο
  • καστανό ρύζι, ρύζι μπασμάτι

Περιορίστε:

  • ρύζι
  • επεξεργασμένα σάκχαρα

Αποφύγετε:

  • κόκκινο κρέας
  • επεξεργασμένα τρόφιμα
  • καφέ και μαύρο τσάι
  • τεχνητά χρώματα και γλυκαντικά
  • αλκοόλ

    Photo: Shutterstock

8. Πιείτε άφθονο νερό

Σύμφωνα με τη Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική διατροφολόγο, διατροφολόγο, M.Sc. Nutritional Medicine, για να βελτιώσουμε την ικανότητα του σώματος να απομακρύνει τις τοξίνες, πρέπει να έχουμε υγιές και λειτουργικό έντερο, να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ήπατος και να ακολουθούμε κάποιες βασικές στρατηγικές αποτοξίνωσης, μεταξύ των οποίων η σωστή ενυδάτωση. Το νερό διεγείρει τη φυσική περισταλτική κίνηση του εντέρου, κάνοντάς το να λειτουργεί φυσιολογικά ώστε να απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες και διατηρεί το σώμα ενυδατωμένο.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινάμε detox – Οι top αποτοξινωτικές τροφές

Detox: Δέκα τρόποι να απαλλαγείτε από τις τοξίνες σε δυο εβδομάδες

Έξι ασκήσεις γιόγκα για ευεξία και αποτοξίνωση