Λίγο άγχος πριν από μια συνέντευξη για δουλειά ή πριν από την ημέρα του γάμου δε θα λέγαμε ότι μπορεί να βλάψει την φυσική ροή της καθημερινής μας ζωής. Όταν όμως το άγχος γίνεται χρόνιο, έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Παρακάτω, δύο θεραπευτές ψυχικής υγείας μοιράζονται ποια προβλήματα υγείας πρέπει να προσέξετε αν βιώνετε χρόνιο στρες, καθώς και τα βήματα που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε υπό έλεγχο.

Διαταραχές ύπνου

Διαφορετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και κακή ποιότητα ύπνου: «Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει διακόπτης που να μπορεί να “κλείσει” το μυαλό και να μη σκέφτεται, με αποτέλεσμα πολλοί να ξυπνούν μέσα στη νύχτα ή να δυσκολεύονται να κοιμηθούν» διευκρινίζει η Δρ. Danyell Collins Facteau, ειδικός ψυχικής υγείας.

Δεν είναι βέβαια και τόσο παράλογο, εάν αναλογιστούμε πως, όταν πέφτουμε για ύπνο, δεν υπάρχουν περισπασμοί από τις σκέψεις μας, με αποτέλεσμα να μας κατακλύζουν και να μας «κλέβουν» τον ύπνο, όπως αυτή τη δόση του δανείου που ακόμα δεν έχουμε ξεχρεώσει.

Μυϊκή ένταση

«’Οταν μας κυριεύει το στρες, οι μύες του σώματος σφίγγονται και διατηρούν την ένταση, ως μια προσαρμοστική αντίδραση ενάντια στον πόνο και τον τραυματισμό» εξηγεί η Δρ Danyell Collins Facteau. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται πόνος , ιδίως στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη, μαζί με πονοκεφάλους έντασης και ημικρανίες.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Όσοι αντιμετωπίζουν το χρόνιο στρες μπορεί να αισθάνονται σαν να έχουν έναν κόμπο στο στομάχι τους και θα μπορούσαν ακόμη και να αναπτύξουν γαστρεντερικά ζητήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, επισημαίνει ο Δρ Sheehan Fisher, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. «Αυτό οφείλεται στη μείωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στο στομάχι» σύμφωνα με τη Δρ Collins-Facteau. Η φλεγμονή, οι κράμπες και η διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου είναι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεαστεί το πεπτικό σας σύστημα από το χρόνιο στρες.

Άγχος και κατάθλιψη

Αν και θεωρείται αυτονόητο ότι το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται με το χρόνιο στρες, οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η φτώχεια, μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Επιπλέον, άλλες μορφές χρόνιου στρες, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις, συνδέονται επίσης με αυξημένα ποσοστά ψυχικών διαταραχών.

Καρδιακά προβλήματα

Το χρόνιο στρες μπορεί να επιδεινώσει τους παράγοντες καρδιαγγειακής υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις, με τα χειρότερα αποτελέσματα για τη ζωή των ατόμων. Επιπλέον, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σημειώνει ότι ο καλός ύπνος είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε ή να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας – και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το χρόνιο στρες διαταράσσει την ανάπαυσή σας, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

  • Εντοπίστε τους στρεσογόνους παράγοντες: Από την πηγή του άγχους, μπορείτε να προσαρμόσετε τη ζωή σας, έτσι ώστε να διαχειριστείτε ευκολότερα το άγχος.
  • Βρείτε τις αγχολυτικές δραστηριότητες που σας γεμίζουν: Από το άραγμα στον καναπέ μέχρι ένα παιχνίδι μπάσκετ, περιπάτους στη φύση και χρόνο με φίλους.
  • Τραφείτε σωστά, δίνοντας έμφαση σε ένα ισορροπημένο πρωινό.
  • Δοκιμάστε χαλαρωτικές πρακτικές, όπως γιόγκα και διαλογισμό.
  • Ζητήστε την πολύτιμη βοήθεια ενός ειδικού, όσο το στρες συνεχίζει να μπαίνει εμπόδιο στην καθημερινή σας ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Άγχος: Πέντε φυσικοί τρόποι να το καταπολεμήσετε

Πότε η άσκηση νικά το στρες και χαρίζει ευτυχία

Απίστευτο: Οι πασίγνωστες ενέσεις που μειώνουν κατά 70% το άγχος