Βαθιές αναπνοές, γιόγκα και διαλογισμός θεωρούνται πλέον μερικές από τις ενδεδειγμένες μορφές διαχείρισης του άγχους. Έχετε σκεφτεί όμως ότι ένα φυσικό αναλγητικό θα μπορούσε να είναι και η  στοργή και η τρυφερότητα που δείχνετε στο κατοικίδιό σας;

Εάν θα θέλατε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και συνάμα αποτελεσματικό, σας παρουσιάζουμε παρακάτω ορισμένες απλές τακτικές που δαμάζουν το άγχος και μπορείτε να τις επαναλάβετε ακόμα και καθημερινά.

Κοιλιακές αναπνοές

Όταν μας κυριεύει το άγχος, η αναπνοή μας δεν ακολουθεί ένα φυσιολογικό ρυθμό. Για να επανακτήσουμε τον έλεγχό της, αρκεί να δώσουμε έμφαση στην αναπνοή στην περιοχή της κοιλιάς. Σύμφωνα με τη δρα. Olivia Remes του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ειδικό στη διαχείριση του στρες, αρκεί να σκεφτείτε ότι η κοιλιά σας είναι ένα μπαλόνι και θα πρέπει να το φουσκώσετε με αέρα με κάθε εισπνοή και να το ξεφουσκώσετε με κάθε εκπνοή.

Άσκηση και διατάσεις

Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης θεωρούνται εξίσου ένα φυσικό παυσίπονο για το άγχος και βελτιωτικό της διάθεσης. Εάν δε σας ταιριάζει ο διαλογισμός και προτιμάτε το τρέξιμο, τότε θα μπορούσατε να αποκομίσετε παρόμοια οφέλη, όταν γίνεται συστηματικά. Το τρέξιμο βοηθά στη συγκέντρωση και στην ανακούφιση της αγχωτικής κατάστασης, ενώ σύμφωνα με τον δρ. Darren Player, λέκτορας μυοσκελετικής βιομηχανικής στο University College London, τα ατομικά αθλήματα δίνουν την ευκαιρία να μείνει κάποιος μόνος του με τις σκέψεις του.

Κρύο νερό 

Το χειμερινό κολύμπι στη θάλασσα έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα στρες και μεγαλύτερο αίσθημα ευεξίας. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι κολυμπούν σε κρύα νερά έχουν καλύτερη αντίληψη της κατάστασης της υγείας τους, σε σύγκριση με τους λιγότερο τολμηρούς. Αυτό οφείλεται εξίσου στην απελευθέρωση των ενδορφινών, αλλά και στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Ο δρ. Darren Player προειδοποιεί όμως ότι οι κρύες βουτιές θα μπορούσαν να είναι και επικίνδυνες για την καρδιά.

Αγκαλιά με το κατοικίδιο 

Η αλληλεπίδραση με τα ζώα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του York και το Πανεπιστήμιο του Lincoln, παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη. Ακόμα ένας λόγος λοιπόν να δείξουμε κι άλλη αγάπη στους χνουδωτούς συνοδοιπόρους μας.

Μικρά χτυπήματα στο πρόσωπο 

Έχετε ακούσει για το tapping; Πρόκειται για μια πειραματική μέθοδο θεραπείας, που επινοήθηκε τη δεκαετία του 1990, και ονομάζεται τεχνική συναισθηματικής ελευθερίας (EFT). Σύμφωνα με τον δημιουργό της, Gary Craig, το tapping βοηθά στην εξισορρόπηση της ενέργειας και στη μείωση του σωματικού και συναισθηματικού πόνου. Ωστόσο, παρά τις περισσότερες από 100 μελέτες που αναγνώριζαν τα οφέλη του, υπήρχαν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Μασάζ στα πόδια 

Ακόμα κι αν δεν έχετε την πολυτέλεια ενός σπα, μικρές μαλάξεις στην περιοχή των ποδιών μπορούν να λειτουργήσουν ηρεμιστικά. Στη ρεφλεξολογία, εφαρμόζονται πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία στα πόδια σας χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τα δάχτυλα. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρείται ότι μπορούμε να ανακουφιστούμε από το άγχος.

Διαβάστε επίσης:

Έξι κρυφά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι σας έχει κυριεύσει το άγχος

Απίστευτο: Οι πασίγνωστες ενέσεις που μειώνουν κατά 70% το άγχος

Οι τροφές που νικούν το στρες – Πόσα γραμμάρια χρειάζονται ημερησίως