Οι γιορτές είναι χαλάρωση, ξεκούραση, άφθονο ραχάτι και «μαραθώνιοι» με τις αγαπημένες ταινίες. Φτάνει όμως ένα σημείο που η απραξία και η νωθρότητα των ημερών, η αποχή από την άσκηση γιατί το γυμναστήριο είναι κλειστό ή βρισκόμαστε σε κάποιο εξοχικό ή στο πατρικό στο χωριό, μας βγάζει εντελώς εκτός φόρμας και φέρνει αισθήματα υποτονικότητας.

Δεν είναι λίγοι όσοι θα νιώσουν δυσφορία στην σκέψη του πολυήμερου καθισιού και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας, πολύ περισσότερο αν ενέδωσαν σε γλυκούς πειρασμούς και μάθουν πόσο χρειάζεται να περπατήσουν για να κάψουν τις θερμίδες. Υπάρχουν όμως τρόποι για επιστροφή στις επάλξεις. «Το να υιοθετήσεις το σωστό mindset για λίγη γυμναστική είναι παραπάνω από το ήμισυ του παντός» αναφέρει ο Sandy Macaskill, personal trainer που εμπιστεύονται διάσημες όπως η Victoria Beckham και η Kim Kardashian, και προσθέτει: «Θα νιώσετε όμως πολύ καλύτερα όταν νιώσετε το αίμα σας να κυκλοφορεί».

Για τον λόγο αυτό, ο Macaskill μοιράζεται απλά fitness tips που απαιτούν ελάχιστη προσπάθεια, είναι αποτελεσματικά ανεξάρτητα από το πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες καταναλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αλλά και της φυσικής μας κατάστασης, υπόσχονται δε να εκτοξεύσουν τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της καλής διάθεσης.

  1. Προσοχή στην ενυδάτωση. Δεν είναι πρωτότυπη συμβουλή αλλά απαραίτητη κίνηση για που «θα σας ξυπνήσει και θα σας βάλει στη λογική να κάνετε κάτι παραγωγικό».
  2. Φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια. Μπορεί να μην είναι ακριβώς άσκηση αλλά, καθώς επισημαίνει, «από τη στιγμή που θα τα βάλεις βρίσκεσαι ήδη στον σωστό δρόμο». «Βγείτε αμέσως έξω!», συστήνει για το επόμενο βήμα ο Macaskill, σημειώνοντας πως ο καθαρός αέρας μας περιμένει.
  3. Ένα χαλαρό τζόκινγκ. Αρκεί για να αρχίσει το αίμα να κυκλοφορεί, ενώ για όσους δυσκολεύονται αρκεί ένα γρήγορο περπάτημα.
  4. Λίγα squats (καθίσματα) και push ups (κάμψεις). «Διαλέξτε δύο δέντρα ή φανοστάτες ή κάτι άλλο που θα χρησιμοποιήσετε για να βάλετε όρια και περπατήστε, κάνετε τζόκινγκ ή τρέξτε ανάμεσα τους. Στο ένα όριο κάντε 10 κάμψεις, στο άλλο κάντε 10 καθίσματα. Επαναλάβετε τη διαδικασία».
  5. Κάντε ένα μικρό σπριντ. «Βάλτε σε λειτουργία τις ενδορφίνες πριν κλειστείτε ξανά σπίτι, κάνοντας μερικά κοφτά, έντονα σπριντ» συστήνει ο ειδικός, ως ένα μέσο για να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός και να επιτευχθεί ελάχιστη εφίδρωση.

Διαβάστε επίσης: 

Ο εναλλακτικός και διασκεδαστικός τρόπος άσκησης για πολλές καύσεις

Γυμναστική: 4 tips για να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια

Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας να γυμναστείτε