Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν για τους περισσότερους από εμάς μία περίοδο χαλάρωσης και ως γνωστόν το φαγητό, τα γιορτινά γλυκά και το ποτό έχουν την τιμητική τους. Ένα λάθος το οποίο συνηθίζουμε να κάνουμε -ειδικότερα όσοι βρισκόμαστε σε διαδικασία ελέγχου του βάρους μας- είναι ότι εστιάζουμε μόνο στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τις τροφές, αμελώντας συχνά να συνυπολογίσουμε και το θερμιδικό περιεχόμενο του αλκοόλ που καταναλώνουμε.

Μπορεί λοιπόν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και ειδικότερα κόκκινου κρασιού να έχει, ως φαίνεται, ευεργετική δράση στα υγιή άτομα, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε τυχόν υπερβολές, τόσο αναφορικά με τις προσλαμβανόμενες θερμίδες (1γρ αλκοόλης αποδίδει 7kcal) όσο και με την αρνητική επίδραση της υπερκατανάλωσης αλκοόλ σε διάφορες παραμέτρους της υγείας.

Η μέτρια κατανάλωση ορίζεται σε 2 ποτά/ημέρα για τους ενήλικους άνδρες και 1 ποτό/ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες. Ως μερίδα -δηλαδή 1 ποτό- ορίζεται το ένα κουτάκι μπύρας (330 ml) 1 ποτήρι κρασί και 1 ποτήρι (45 ml) από κάποιο πιο βαρύ ποτό, περιεκτικότητας 40% σε αλκοόλη (π.χ. ούζο, ουίσκι, τζιν, βότκα). Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο συνήθη αλκοολούχα ποτά και τις θερμίδες που αποδίδουν ανά μερίδα:

-Μπύρα ξανθιά (330 mL) 140kcal
-Κρασί ξηρό λευκό (120mL) 80kcal
-Κρασί ξηρό κόκκινο ή ροζέ (120mL) 85kcal
-Σαμπάνια (120mL) 78kcal
-Ουίσκι (45mL) 96kcal
-Τζιν (45mL) 98kcal
-Βότκα (45mL) 98kcal
-Ρούμι (45mL) 98kcal
-Ούζο (45mL) 155kcal
-Κονιάκ (30mL) 75kcal
-Βότκα με τόνικ (180mL) 121kcal
-Margarita (100ml) 157kcal
-Cosmopolitan (120mL) 216kcal

Εάν θέλετε κατά την περίοδο των γιορτών να απολαύσετε τα αγαπημένα σας ποτά με λιγότερες τύψεις, υπάρχουν διάφοροι πρακτικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το θερμιδικό περιεχόμενο του ποτού σας.

Μπορείτε για παράδειγμα να το αραιώσετε με απλό ή ανθρακούχο νερό, να προσθέσετε περισσότερο πάγο ή να το συνδυάσετε με ένα αναψυκτικό τύπου light ή zero, τα οποία και αποδίδουν μηδενικές θερμίδες.

Επιπλέον, υπάρχουν αντίστοιχες επιλογές ποτών χωρίς αλκοόλ. Για παράδειγμα, η μπύρα χωρίς αλκοόλ έχει 50kcal ανά μερίδα έναντι της κανονικής που έχει 140kcal, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα της μόδας και τα λεγόμενα “mocktails”, cocktails δηλαδή που δεν περιέχουν αλκοόλ.