Κάποτε, θα λέγαμε ότι τα social media έχουν εισβάλει στη ζωή μας. Εν έτει 2023, μπορούμε απλώς να τα αποκαλούμε κανονικότητα. Ο χρόνος που αφιερώνουμε πλέον σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram ενδεχομένως υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας, χωρίς να υπολογίζονται οι κίνδυνοι από το περιεχόμενο που αναρτάται και έχει κατά καιρούς συσχετιστεί με παραπληροφόρηση γύρω από σοβαρές ασθένειες και «εκτίναξη» σοβαρών διαταραχών της υγείας.

Κάπου εκεί όμως, ανάμεσα στις πληροφορίες που διακινούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς, μπορούν να λάμψουν διαμαντάκια, tips και συμβουλές σωματικής και ψυχικής ευεξίας καθόλα ασφαλείς και αποτελεσματικές. Κάπως έτσι μας έφτασε το κόλπο των 10” που ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση, έτσι μαθαίνουμε σήμερα το silent walking (αθόρυβο περπάτημα), μια μόδα που ξεκίνησε από το προφίλ της Mady Maio στο TikΤοκ και προτείνει τη σιωπηλή εκδοχή μιας αγαπημένης και (επιστημονικώς αποδεδειγμένα) ωφέλιμης σωματικής δραστηριότητας: του περπατήματος.

Κόντρα σε όσα συνέστησαν μελέτες και ειδικοί για σωματική άσκηση με μουσική, παρέα ή εφαρμογές γυμναστικής, το νέο trend θέλει το περπάτημα χωρίς περισπασμούς αλλά με απόλυτη ησυχία ώστε να γίνει μια εμπειρία που θα μας επιτρέψει να συνδεθούμε με το «εδώ και τώρα», μακριά από το άγχος των επιδόσεων και της καθημερινότητας που μας αποσυνδέει εντέλει από τον εαυτό μας.

Θωρακίζει την ψυχική υγεία

Τα επιχειρήματα υπέρ του silent walking είναι πέρα ως πέρα εύλογα. «Η ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα του silent walking έρχεται ως απάντηση στη ανάγκη διαφυγής από την κουλτούρα “24/7”, ένα στάδιο μόνιμης εγρήγορσης όπου εξελιχθήκαμε ως κοινωνία» αναφέρει η ψυχοθεραπεύτρια Tracy Richardson. Σύμφωνα με την ίδια, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς βάζει σε μια διαδικασία «πάλης ή φυγής» ενεργοποιώντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το τμήμα του αυτόνομου νευρικού συστήματος που έχει σχεδιαστεί για οξείες -π.χ. ένας κίνδυνος- και όχι χρόνιες καταστάσεις. «Όταν διεγείρεται συνεχώς, στρεσάρει το σώμα και το μυαλό» προσθέτει.

Το silent waling αποδεικνύεται ιδανικό για την ανακούφιση από το άγχος και την αποφυγή στρεσογόνων παραγόντων όπως ο θόρυβος. Και δεν εννοούμε μόνο τους θορύβους των μεγάλων πόλεων -οι οποίοι βέβαια μπορούν να πυροδοτήσουν άγχος, να επηρεάσουν βασικές λειτουργίες όπως ο ύπνος και η ξεκούραση και να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες όπως η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ)– αλλά όλα κάθε δυνητικά στρεσογόνο ακουστικό ερέθισμα.

«Τα οφέλη του περπατήματος συνοδεία μουσικής ή κάποιου podcast είτε ακόμα με την παρέα ενός φίλου μπορεί να είναι τεράστια για ορισμένους, στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να αρχίσετε να μιλάτε με τον φίλο σας για τα προβλήματα της ζωής, η μουσική να διεγείρει έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις και τα podcast να αποσπάσουν την προσοχή, εμποδίζοντας τη συγκέντρωση και την καθαρή σκέψη» εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Holly Hannigan. (Και, άραγε, πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η επιβάρυνση αν ο φίλος δεν περπατούσε στο ρυθμό μας, μιλούσε δυνατά ή κουτσομπόλευε κοινούς γνωστούς; )

«Έχουμε εξελιχθεί τόσο ραγδαία τεχνολογικά και ως κοινωνία σε σημείο που ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τον καταιγισμό πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά» σημειώνει η Hannigan. Επιλέγοντας τα παραπάνω ή και μια έξυπνη εφαρμογή που θα μας βομβαρδίζει με tips για σωστό περπάτημα, «μπουκώνουμε» το μυαλό με ερεθίσματα που, αναλόγως της ψυχικής μας κατάστασης, μπορεί να πυροδοτήσουν συναισθήματα άγχους και υπερφόρτωσης.

Σύμφωνα με τις ειδικούς, οι σιωπηλοί περίπατοι μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τη φύση γύρω μας, αποκομίζοντας οφέλη για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία. Πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Max Planck διαπίστωσε ότι μια ώρα περπάτημα στη φύση έδρασε κατευναστικά για την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος, έδωσε χρόνο στον εγκέφαλο να αποκαταστήσει την εστιασμένη προσοχή και μείωσε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Tips για σωστό silent walking